Je to tu. Padlo, co bude, až Putin úplně vypne plyn

27.04.2022 10:51

Situace ohledně plynu začíná být nejistá. Dle polských a bulharských firem přestane Gazprom tyto země plynem zásobovat. V Polsku už jsou známky toho, že k zastavení toku došlo, Rakousko a Maďarsko zatím ovšem nehlásí, že by byly nějak ohroženy dodávky pro ně. Expert na energetiku agentury Bloomberg Javier Blas tento scénář předpověděl. Putin prý ví, že se EVropa chce zbavit ruského plynu. A tak ji odřízne raději dřív než později, kdy budou plné zásobníky. Řešení, které navrhuje, nebude podle jeho slov „pěkné“.

Je to tu. Padlo, co bude, až Putin úplně vypne plyn
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čerpací zařízení, ilustrační foto

Anketa

Podporujete vládní výzvu k udávání tzv. dezinformací?

1%
97%
hlasovalo: 47595 lidí
V konfliktu mezi Ukrajinou a Ruskem hrají klíčovou roli ruské dodávky plynu do Evropy. U těch nyní panuje nejistota. Včera totiž dle agentury AFP ruský dodavatel plynu Gazprom oznámil Polsku a Bulharsku, že dnes budou zastaveny dodávky plynu. Toto oznámení ohlásily polské a bulharské úřady.

Polsko to považuje za porušení podmínek smlouvy s Gazpromem, bulharské ministerstvo energetiky pak říká, že placení novým systémem navrženým Ruskem by bylo porušením stávajícího kontraktu a bylo by pro Bulharsko rizikové, prý by i hrozilo, že by zaplatili, ale nedostali žádný plyn. Prý se ale na tento scénář připravovalo, takže zatím nehodlá nijak omezovat spotřebu a ruský plyn hodlá nahradit z jiných zdrojů.

Ruská tisková agentura TASS pak včera večer oznámila, že Gazprom nepotvrdil, že by zastavil dodávky do Polska. Nicméně firma upozornila, že Polsko musí platit podle nových platebních podmínek pro země „nepřátelské Rusku“.

Dle zpráv agentury Reuters z dnešního rána však plyn zatím teče do Bulharska. Uvedl to Vladimir Malinov, ředitel podniku Bulgartranzgaz. Jaká je situace v Polsku není úplně známo, agentura Reuters nicméně hlásí, že plynovodem Jamal teď proudí plyn směrem na východ, tedy z Německa do Polska. Na tlakové stanici Mallnow se prý průtok z necelého 2,5 milionu kilowatthodin zvedl na něco přes 12 milionů kilowatthodin. Což by značilo, že Jamalem skutečně z Ruska nic neproudí.

Rakouská ministryně energetiky dnes ráno uvedla, že dodávky do Rakouska zatím probíhají bez problémů a nejsou žádné známky toho, že by se na tom mělo něco změnit. A když byla přímo tázána, zda by v Rakousku mohlo dojít k odpojení jako v Bulharsku či Polsku, tak uvedla, že „nejsou žádné náznaky něčeho takového, dodávky do Rakouska zůstávají bez omezení“.

Maďarský ministr zahraničí Peter Szijjárto pak uvedl, že Maďarsko bude směňovat měnu v Gazprom bance, aby vyhovělo požadavkům na platbu za plyn v rublech. Podotkl, že dodávky plynu jsou zabezpečeny a k platbě dojde 22. května. Prý i přes to, že Rusko nebude plyn do Bulharska dodávat, budou stále zajištěny dodávky přes tuto zemi.

Před tímto scénářem varoval energetický expert agentury Bloomberg Javier Blas již na začátku dubna. I když bylo na začátku dubna chladno, pro plynaře začalo léto, kdy se snaží naplnit zásobníky během měsíců nízké poptávky. Řekl, že to je „závod, který si Evropa nemůže dovolit prohrát“, ale bude to mít vzhledem k válce na Ukrajině těžké.  

EU si na zimu 2022–2023 vytkla cíl naplnit do října zásobníky na 80 % kapacity. Což je dle Blase možné, ale za ohromnou politickou a morální cenu. Tedy že EU bude kupovat všechen ruský plyn jako doposud, tedy 200 milionů eur denně, dohromady 36 miliard eur za 6 měsíců (4,9 miliardy a 882 miliard korun – pozn. red.). Což by dle analytika bylo konečným přiznáním pokrytectví evropské energetické a diplomatické politiky, která na jednu stranu slibuje potrestání Putina, ale na druhou nechce zavést embargo na plyn, které by ho skutečně poškodilo.

Blas podotkl, že vrchní diplomat EU Josep Borrel poprvé o tomto tématu mluvil bez vytáček, tedy řekl, že každý den se Rusku platí přibližně miliarda eur za energetický export a tyto peníze samozřejmě jdou na financování války. A Brusel již chystá zákaz dovozu uhlí a spekuluje se o dovozu ropy. Ale u plynu se dle experta „významně mlčí“ a naopak, dodávky plynu na začátku dubna dostoupily čtyřměsíčního maxima.

Evropa měla štěstí na lehkou zimu, což se projevilo v tom, že zásoby plynu poklesly jen na 25,5 % k 19. březnu. Ačkoliv se před Vánoci někteří lidé v oboru báli, že poklesnou až na 20 nebo dokonce 15 procent. Minulý rok byla Evropská unie schopná naplnit zásobníky do října na úroveň 77,3 % z minima v dubnu, které čítalo 29,1 % kapacity. A to i potom, co Gazprom přestal od konce léta dodávat na burzu a zásoboval jen ty, kdo měli dlouhodobé kontrakty.

Za stejných podmínek by tak EU mohla naplnit své zásobníky na 74 %, což by bylo méně, ale ne nebezpečně málo. K tomu by se pak připočetly dodávky zkapalněného plynu z USA a Kataru a EU by svůj cíl mohla naplnit.

Dle Blase je však bláhové očekávat, že se podmínky nezmění. Evropské země se hodlají závislosti na plynu v průběhu času zbavovat, tedy do roku 2024 by byla situace pro Rusko stejná. „Putin ví, že embargo přijde, takže než aby čekal, tak převezme iniciativu a utne proud teď, než si Evropané seženou náhradu. Je to klasické ‚zbavím se tě dřív než se ty zbavíš mě‘,“ míní Javier Blas.

Trh s plynem však fungoval na předpokladu, že dodávky z Ruska budou pokračovat. Dle Blase tak Putin hledá záminku pro zastavení přívodu plynu tím, že vyžaduje platbu v rublech, čímž tyto země poruší jak smlouvy, tak sankce. „Reálně Kreml s největší pravděpodobností svůj obchod s plynem s Evropou již odepsal. Putin ví, že jestli chce způsobit ty největší ekonomické škody, tak čas utnout dodávky je teď, ne za několik měsíců, kdy budou zásobníky plnější a Evropa měla čas najít alternativy,“ míní. Soudí, že evropská energetická politika je neudržitelná, protože je pokrytecká a nechává Evropu napospas Moskvě.

„Alternativa není hezká, ale Evropa se na ni musí připravit,“ říká Blas. Předpověděl, že na kontinentu dojde v řádu týdnů či měsíců k omezení dodávek, jako první možný termín uvedl 21. duben, kdy některé menší společnosti měly zaplatit za plyn odebraný v březnu a Kreml trvá na platbě v rublech.

„Řešením bude zavést v podstatě válečnou ekonomiku přes léto, omezit spotřebu plynu v některých odvětvích průmyslu, aby se ochránily kritické sektory potravinářství a chemického průmyslu. Bez ruského plynu je to jediná možnost, jak evropské plynové zásobníky naplnit před zimou. Cenou bude recese a další inflace, protože ceny stoupnou na březnovou úroveň. Jen málo obchodníků a diplomatů o tom otevřeně mluví, ale kontinent kvůli plynu rychle spěje ke konečnému zúčtování,“ navrhuje expert agentury Bloomberg.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…