Jednou půlkou hýždě tady, druhou tam, třetí onde… Nástupci Jermanové mají funkcí jak dárků od Ježíška. Šampiónem je Kupka z ODS

21.11.2020 4:42

V pondělí 16. listopadu bylo ustanoveno nové vedení Středočeského kraje, kdy hejtmanku Jaroslavu Pokornou Jermanovou nahradila Petra Pecková z vítězného hnutí STAN. V nové radě má tohle hnutí pět zástupců, ODS tři, Piráti dva a jedno místo obsadili takzvaní Spojenci. Naše redakce byla upozorněna na velkou kumulaci funkcí téměř všech členů, proto jsme se na ně podívali detailněji.

Jednou půlkou hýždě tady, druhou tam, třetí onde… Nástupci Jermanové mají funkcí jak dárků od Ježíška. Šampiónem je Kupka z ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Kupka za ODS

Anketa

Kdo byl lepší ministr zdravotnictví?

hlasovalo: 12133 lidí
Začneme tím na funkce nejbohatším, kterým se stal zástupce ODS Martin Kupka. Na úřadě Středočeského kraje bude zastávat funkci náměstka hejtmanky, také bude jejím statutárním zástupcem a radním pro oblast silniční dopravy. Současně je také starostou středočeských Líbeznic a poslancem. Ve Sněmovně je zároveň místopředsedou Výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj a členem Kontrolního výboru. Členské místo má i v několika podvýborech, jde o Podvýbor pro kontrolu hospodaření veřejného sektoru, Podvýbor pro cestovní ruch a Podvýbor pro e-Government. Je také členem Komise pro kontrolu činnosti Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost a členem Komise pro práci kanceláře PS.

 
 
Aby toho nebylo málo, zastává i funkce ve své domovské Občanské demokratické straně, kde je místopředsedou, členem regionální rady ODS Středočeský kraj, předsedou místního sdružení ODS Líbeznice a předsedou oblastního sdružení ODS Praha-východ.
 
Zajímalo nás, zda se nějaké funkce nyní vzdá, nebo zvládne zastávat vše. „Od vstupu do Sněmovny působím v Líbeznicích jako neuvolněný starosta. V krajské radě budu rovněž neuvolněný. Budu tedy nadále pobírat jen plný plat poslance. Pokusím se role skloubit,“ sdělil naší redakci Martin Kupka.
 
Připomeňme si rozdíl mezi uvolněným a neuvolněným veřejným činitelem. Neuvolněný znamená, že není pro výkon své funkce uvolněn ze svého zaměstnání a tuto funkci vykonává v souběhu se svým dalším zaměstnáním. Jeho odměnu určuje zastupitelstvo obce. Zatímco uvolněným činitelem je osoba, která vykonává volenou funkci na plný úvazek a za plnou odměnu.
 
 
Martin Kupka ale rozhodně není jediným, kdo zvládá x pozic naráz.
 

Anketa

Dělá prezident Zeman svou práci dobře? (Ptáme se od 18.11.2020)

80%
20%
hlasovalo: 20407 lidí
Taky jeho kolega z ODS Martin Hrabánek je současně radní pro oblast sociálních věcí a starostou Slaného. Libor Lesák je radním pro oblast investic, majetku a veřejných zakázek a zároveň místostarostou Kralup nad Vltavou. „Na krajském úřadě budu zastávat funkci uvolněného člena rady, v Kralupech budu na prvním zasedání zastupitelstva v roce 2021 převeden na funkci neuvolněného místostarosty města. Část mojí práce převezmou starosta a druhý místostarosta,“ upřesnil pro PL Lesák.
 
Podívejme se na hnutí STAN kolínského šampióna Rakušana.
 
Současná hejtmanka Petra Pecková je zároveň starostkou Mnichovic. Ta nám na dotazy, zda se starostování vzdá, neodpověděla. Asi ještě váhá. Její stranický kolega Petr Borecký je pro změnu radním pro oblast veřejné dopravy a starostou Úval. I Věslav Michalik, náměstek hejtmanky pro oblast financí, dotací a strategie, je starostou, konkrétně Dolních Břežan. „Budu vykonávat jen jednu uvolněnou funkci, a to funkci krajského radního. Na obci budu neuvolněným starostou,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz.
 
 
A posledním z hnutí STAN je Milan Vácha, radní pro oblast vzdělání a sportu a starosta Psár. I on odpověděl téměř stejně jako jeho kolegové z Rady. „Byl jsem zvolen jako radní a pro tuto funkci jsem byl uvolněn. V důsledku toho skončím jako uvolněný starosta obce Psáry a budu pokračovat jako neuvolněný. Na nejbližším zasedání zastupitelstva by mělo dojít ke změně,“ sdělil nám Vácha. Také on bude zastávat několik funkcí současně.
 
Posledním radním je zástupce Spojenců Jan Jakob, radní pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu a také starosta Roztok. „Na prosincovém zastupitelstvu města Roztoky kolegům navrhnu, abych byl neuvolněným starostou,“ uvedl pro PL. Na Krajském úřadu se ale už nechal slyšet, že do kanceláře bude chodit jen v pondělí a ve čtvrtek.
 
Zdvojené funkce mají i někteří další uvolnění členové zastupitelstva, předsedové výborů. Jen namátkou můžeme hovořit o Pavle Štrobachové z hnutí STAN, která je starostkou Smečna, či o zástupcích z ODS Karlu Bendovi, který je starostou Benátek nad Jizerou či o Petru Vychodilovi, který je starostou Králova Dvora. 
 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: B. Richterová a T. A. Nový

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …