K Moravcovi do pořadu by politici neměli vůbec chodit, doporučil známý novinář

10.10.2014 19:16

ROZHOVOR Žurnalista a spisovatel Karel Hvížďala žil 12 let v Německu. Proto když se ho ParlamentníListy.cz zeptaly na jeho pohled na pořad České televize Otázky Václava Moravce, porovnával ho s německými zvyklostmi. „Do podobného nedělního poledního pořadu v německé televizi politici vůbec nesmí,“ vysvětlil. „Není dobře, že se to u nás takto vyvinulo a nepřistoupili jsme na evropské standardy. Jde o dělbu rolí ve veřejném prostoru. Politici politiku dělají a novináři, analytici, historici, sociologové, politologové ji komentují,“ dodal.

K Moravcovi do pořadu by politici neměli vůbec chodit, doporučil známý novinář
Foto: Hans Štembera
Popisek: Moderátor Václav Moravec

V rozhovoru pro páteční LN se Václav Moravec rozpovídal o svém dlouholetém pořadu v České televizi Otázky Václava Moravce. Jaký máte na něj názor. Dělá to Václav Moravec dobře, či k němu máte výhrady?

Nedá se to takhle paušálně říci. Není to věc jenom jeho, ale i dramaturgie pořadu, která se bojí přistoupit na klasický západní model, že politici dělají politiku a komentátoři, analytici, sociologové ji rozebírají. Zatímco do podobného nedělního poledního pořadu v německé televizi politici vůbec nesmí. Je to jenom o těch analyticích. Navíc jsou tam i zahraniční korespondenti, kteří rozebírají domácí politiku pohledem zvnějšku. V tom vidím největší selhání nikoli Vaška Moravce, ale České televize, že stále soupeří ve sledovanosti s privátními televizemi. Místo aby ČT měla tu původní funkci - sjednocujícího prostředí a kritické analýzy veřejného prostoru.

Chápu-li vaše slova dobře, tak podle vaší ideální představy o takovémto debatním politickém pořadu by do něj vůbec nechodili politici...

Ano, samozřejmě. To je stejné jako v novinách, kde politici nemají přístup na komentářové stránky. Není dobře, že se to u nás takto vyvinulo a nepřistoupili jsme na evropské standardy. Jde o dělbu rolí ve veřejném prostoru.

Václav Moravec v rozhovoru tvrdí, že spolu s Reportéry ČT jsou jeho Otázky nejvíce ostřelované pořady České televize. Zvláště když začne šťourat v nějaké kauze typu Opencard, Key Investments, vyvádění peněz z Lesů ČR. Ozývají se pak vlivní lidé s napojením na politiky a sepisují stížnosti k Etickému panelu ČT, Radě pro rozhlasové a televizní vysílání. Nejsou vlivy těchto silných zákulisních hráčů tak silné, že ohrožují nezávislost České televize?

Samozřejmě, že závisí vždy na vedení České televize, zda se nechá ovlivnit, či nikoli. Když se podíváme k sousedům, tak jedna z prvních preambulí všech intendantů veřejnoprávních televizí říká, že má chránit nezávislost pořadů. Ředitelé by měli odrážet všechny útoky, a ne jim podléhat. Pamatuji se ještě - když jsem žil v Německu - na jeden výstup, kdy se snažil ovlivnit intendanta televize ARD Friedricha Novotného dlouholetý německý kancléř Helmuth Kohl. Nevydržel u nějakého pořadu a zavolal mu. Televize na to reagovala jediným správným způsobem. Ještě v témže pořadu na konci zveřejnila, že Kohl se pokusil ovlivnit vysílání, že si stěžoval, na což nemá právo. Takže měl ostudu a už si to nikdy nedovolil opakovat. Kdyby se všichni ředitelé a šéfové chovali stejně nezávisle a hrdě, tak si to politici taky nebudou dovolovat. Natož pak nějací lobbisté.

A chovají se tak naši ředitelé veřejnoprávních médií, chrání své redaktory?

Těžko se mi to hodnotí, ale nemám ten pocit. Ale právě kvůli tomu se BBC změnilo v roce 1926 na corporation, aby tou radou odstínilo tenkrát rádio od vlivů komerčních a později i politických. Tohle odstínění jsme nebyli schopni zavést. Nehledě na to, že televize může být i vydíratelná poplatky. Což na Západě také nejde. Tam se poplatky automaticky zvyšují podle toho, jak se navyšuje spotřební koš. Ve veřejnoprávních institucích nejsou ředitelé nadřízení šéfredaktorům, jsou to dvě linie. Tím se liší od privátu. Ředitelé odpovídají za finance a celou vysílací strukturu, zatímco šéfredaktoři za obsahy a personální obsazení. Tudíž ředitel nemůže nic nařídit šéfredaktorovi. Což u nás takto není.

Na otázku kdo je z politiků nejlépe připravený Václav Moravec jmenuje politického matadora Miroslava Kalouska. Je podle něj velmi obratný diskutér, umí si sehnat informace a skvěle je použít. Vidíte Miroslava Kalouska podobně?

Určitě je Kalousek nejzdatnější, co se týče mediálních výstupů. Dokáže být ironický a vtipný. Někdy je až hysterický, nebo hysteriózní. Ale to už k němu holt patří.

Moravec vyzdvihuje i Andreje Babiše, který si dle jeho názoru také rychle osvojil fígle politických matadorů, například umluvit protivníka k smrti. Jak se vám jeví Babiš v tomto směru?

Získal si lidi zřejmě i tím, že dokázal přiznat, že tomuhle nerozumí, o tomhle nic neví. Že je začátečník. Zatímco tady převládal takový mustr, že všichni byli všeználkové a na vše uměli odpovědět. Tento typ konverzace byl pro lidi zajímavý.

Ještě se zeptám na prezidenta Zemana. O něm Moravec prohlásil, že on se naopak vůbec nezaobírá nějakou přípravou dopředu a spoléhá na improvizaci a svoji sloní paměť. Ta mu však občas selhává, například při posledním projevu v Poslanecké sněmovně o služebním zákonu prý popletl čísla paragrafů...Zaslechl jsem i Jana Pokorného z Radiožurnálu, který vysvětloval, že Miloš Zeman je jediný, kdo nechce znát okruh otázek dopředu a odpovídá takříkajíc z "voleje"...

Musíme rozlišovat Miloše Zemana v době, kdy byl předsedou vlády a kdy je prezident. Jako předseda vlády byl ještě opravdu bystrý chlapík, který dokázal formulovat vtipně a zaujímat. I když některé jeho metafory byly hodně za hranou, až brutální. Tenkrát mu lépe sloužila paměť. I když už i tehdy si vymýšlel. Zvláště když dělal nějaké připomínky do historie. Vzpomínám, když mluvil o Janu Scheinostovi jako o šéfredaktorovi za protektorátu, který podle něj nejdříve hodně podporoval fašisty, ale po Stalingradu už psal jen o Velikonocích. Ve skutečnosti to bylo opačně, stal se šéfredaktorem až v té poslední fázi a obhajoval Hitlera a fašismus až do konce. Dnes už bohužel Zeman tu paměť nemá a ztrácí schopnost ironie a humoru. Je zřejmě i víc pod tlakem svého nejbližšího okolí. Tím pádem u lidí, kteří více přemýšlejí, spíše ztrácí body.

Mám poslední otázku vycházející z rozhovoru s Václavem Moravcem. Říká, že standardní politiku neničí novináři, jak politici s oblibou tvrdí, ale všichni ti PR poradci, billboardové firmy, političtí podnikatelé, to prazvláštní okolí politiků. Ale politické tváře, za kterými nic není, zažívají rychlý pád. Jestliže sám politik nedodá politice vizi a obsah, tak ho všechny ty PR agentury zničí... Jak neblahý je vliv PR agentur na politiky?

To je hodně hluboká a složitá otázka. Autentický politik ve staré Evropě ani Americe neexistuje. Profily politiků vyrábějí týmy poradců, imagemakerů na základě poptávky veřejnosti, průzkumů a vlivu lobbistů, kteří financovali jejich kampaně. Vzpomínám si na dobrý příklad. Jednou se Oldy Černého, poradce Václava Havla, zeptali, kdo píše Václavu Havlovi projevy. A on řekl, že si je píše pan prezident sám. A ti američtí poradci se chytli za hlavu: No jo, to jsme si mohli myslet. To přece na Západě není možné...Obraz politika je dílem velkého kolektivu a není možné, aby ho prezident narušil nějakou svojí představou. Teď záleží na kvalitě týmu okolo toho politika. Když jsou týmy slabší a nevzdělanější, pak jsou obrazy komické. Koneckonců se stačí podívat na ulici, jak vypadají billboardy na komunální volby. To je jedna půlka pravdy. A druhou jsou média. Buď na tyto hry přistoupí a vlastně jenom papouškují a emocionalizují PR sdělení. Nebo naopak je demaskují, analyzují a ukazují odvrácenou tvář této věci, což by měl dělat takový pořad jako Otázky Václava Moravce, kdyby byl dělaný v západním formátu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…