Kardinál Duka se nám takto vyjádřil ke skandálu v církvi. Nevidí to tak černobíle. Čtěte

04.07.2016 9:09

Arcibiskup pražský, kardinál Dominik Duka, zaslal ParlamentnímListům.cz vyjádření k článku „Skandál v církvi. Aktivní gay údajně fakticky řídí nejznámější český řád a prodává nekale řádový majetek. Jde i o restituce. Řeší to i ve Vatikánu a toto nám řekl Duka“, který vyšel minulou středu na ParlamentníchListech.cz. Dle Duky se nekalé zacházení s majetkem nepotvrdilo.

Kardinál Duka se nám takto vyjádřil ke skandálu v církvi. Nevidí to tak černobíle. Čtěte
Foto: apha.cz
Popisek: David Kučerka, Josef Šedivý a Dominik Duka

Anketa

Přestřelil Miloš Zeman, když velvyslance USA Schapira nepřímo nařkl z korupce?

4%
96%
hlasovalo: 10501 lidí

ParlamentníListy.cz v dotčeném článku uvedly, že mají k dispozici několik dopisů, které podepsali konzultoři (členové výkonného orgánu Řádu jmenovaní Svatým stolcem) a další členové Řádu.

Shrnutí, co bylo v článku

V souhrnu a stručně řečeno v uvedených dopisech členové Řádu zpochybňují svěcení a platnost slavných slibů bratra Davida Kučerky, jehož údajně protiprávní přijetí do Řádu a nestandardní vysvěcení přikryl a podpořil velmistr Řádu Josef Šedivý. Kučerka prý vstoupil do Řádu čistě účelově a prospěchářsky. Navíc je to prý aktivní homosexuál a Šedivý údajně na jeho popud rozhoduje protiprávně o prodeji majetku Řádu bez souhlasu Generální rady Řádu a velmistr je údajně zcela pod vlivem Kučerky.

„Kučerka bez svolení, pověření a kontroly řádových orgánů řeší nakládání s majetkem včetně RESTITUCÍ. Existuje důvodné podezření, že nečestně hospodaří s majetkem Řádu. Důsledkem jeho kontaktů s developery a investory je tak například ztráta pozemků a velkostatku v Dobřichovicích. Do budoucna se obáváme ztrát ještě mnohem větších. Dnes de facto náš Řád nekale řídí Kučerka, bez zodpovědnosti, bez souhlasu, bez pověření řádovými orgány a bez svolení Kongregace pro řeholníky. Přestože Generální rada Řádu nese zodpovědnost za rozhodování a činnost Řádu, současný Velmistr své kroky s ní nekonzultuje a jedná pouze o své vůli, což v praxi znamená podle Kučerkových rad,“ napsali v jednom dopise bratři.

Šedivý, u Ministerstva kultury zapsaný jako statutár, jako jediný totiž rozhoduje o majetku Řádu, který se odhaduje na zhruba 20 miliard korun. Bratři, kteří jsou v opozici k Šedivému, říkají, že dle církevního práva nesmí rozhodovat bez souhlasu Generální rady, tedy konzultorů. Dokonce žádali – bezvýsledně – Ministerstvo kultury, aby se mohlo s majetkem Řádu nakládat jen s jejich kontrasignací. K manipulaci s majetkem nad 20 milionů je nutný souhlas biskupské konference a nad 40 milionů souhlas Vatikánu.

ParlamentníListy.cz uvedly, že probíhá od dubna loňského roku na základě stížností a dopisů ostatních bratrů do Vatikánu apoštolská vizitace nařízená Kongregací pro společnosti zasvěceného života a společnosti apoštolského života. Vizitací je mimo jiné pověřen arcibiskup kardinál Dominik Duka, který je mimo jiné adresátem i jednoho dopisu řádových bratří, kteří ho naléhavě žádali o pomoc. Ten je ze srpna 2014.

ParlamentníListy.cz uvedly, že ačkoli probíhá vizitace a kardinál o možných problémech ví od srpna 2014, nebyla nijak pozastavena či omezena práva velmistra Šedivého ohledně nakládání s majetkem Řádu. Kardinál Duka Šedivého benedikoval a ten byl jmenován v červnu 2011 velmistrem Řádu na šest let. Mandát by mu měl tedy vypršet příští rok.

Server Parlamentní listy dle Duky uveřejnil skandalizační článek. Kardinál to nevidí tak černobíle

Kardinál Duka, který se již stručně vyjádřil přímo v článku, zaslal redakci ParlamentníchListů.cz své obsáhlejší vyjádření ještě poté, co článek vyšel. „Server Parlamentní listy uveřejnil skandalizační článek, zabývající se spory v Rytířském řádu Křižovníků s červenou hvězdou. Kardinál Duka v reakci uvádí, že se situací zabývá a že ji nevnímá tak černobíle, jak navozuje zmíněný článek,“ píše se v úvodu k vyjádření Duky.

Duka uvádí, že Řád řídí velmistr, který spolupracuje s volenými konzultory a je odpovědný Kongregaci pro řeholníky v Římě. Jádrem vyjádření je sdělení, že dosavadní šetření ukázalo, že podezření z majetkových nesrovnalostí nejsou opodstatněná a že se kardinál situací v Řádu zabývá.  

Vizitace

Se změnou společenských poměrů se dle kardinála Duky ukázala nutnost upravit a obnovit stanovy tohoto řádu, proto prý byli v minulých letech stanoveni takzvaní vizitátoři, tedy lidé, kteří prozkoumávají stav hospodaření i duchovního života řádu a o výsledcích své několikaměsíční práce podávají zprávu do Vatikánu.

„První vizitace tohoto druhu se uskutečnila od 2. 11. 2010. Jejím předmětem byl audit hospodaření a řádová ekonomika. Poté řádová kapitula, v níž jsou všichni členové s tzv. věčnými sliby, navrhla tři kandidáty na velmistra a Svatý Stolec rozhodl 11. 12. 2012 o tom, že novým velmistrem bude Mgr. J. Šedivý. Po dvou letech na základě některých nových skutečností, které ukázaly, že audit nepostihl zřejmě všechny dosavadní problémy, byl kardinál Dominik Duka požádán, aby uskutečnil novou, podrobnější vizitaci života a činnosti řádu. Kardinál Duka je sám členem vatikánské kongregace pro řeholníky, proto byl pověřen, aby tuto novou vizitaci, která začala 15. 12. 2014, zorganizoval,“ uvádí kardinál.

Duka dle svých slov stanovil čtyřčlennou komisi, ve které je právník specializující se na občanské a hospodářské právo, právník zabývající se církevním právem, bývalý vyšší řeholní představený a kněz-řeholník, který zná zásady řeholního života. Tato komise prý stanovila 4 okruhy činnosti: 1. hospodářské záležitosti, prověření uzavřených smluv, nájmů a podobně; 2. církevně-právní otázky spočívající v řešení platnosti slibů členů řádu, voleb, ustanovení a revize konstitucí řádu; 3. šetření o kněžském a řeholním životě; 4. personální otázky členů řádu. První dva okruhy jsou již dle Duky uzavřeny, dva zbývající se dokončují.

Dosavadní šetření vizitátorů dle Duky ukázalo, že podezření z majetkových nesrovnalostí nejsou opodstatněná

Kardinál říká, že současný chod řádu a jeho hospodaření je pod neustálou kontrolou dvou nezávislých právních kanceláří. „Dosavadní šetření ukázalo, že podezření z majetkových nesrovnalostí nejsou opodstatněná. Proběhly audity účetnictví i audity vedení společnosti, byl vypracován rozbor uzavírání smluv, prodejů a pronájmů po stránce občanskoprávní i církevní. Zásluhu o spolupráci při těchto šetřeních má současný velmistr Mgr. Šedivý. Řád v současnosti vytváří takové znění svých konstitucí, které by reflektovaly církevní normy i normy konfesního práva vycházející z aktuálního právního řádu ČR,“ píše Duka.

„Na základě shora uvedených skutečností, myslím, jasně vyplývá, že se dlouhodobě činností tohoto řádu zabývám, pomocí odborníků zkoumám jeho stav a podávám zprávy kongregaci pro řeholníky. Rozhodně odmítám nařčení, že i když vím o určitých problémech, nekonám v tomto směru patřičné kroky. I každý laik ví, že kontrola účetnictví či hloubkový audit se nedá uskutečnit za několik dní. Tyto audity dokázaly napravit některé nesrovnalosti z minulých let. Jakmile budou uzavřeny další dvě části vizitační zprávy, bude odeslána do Říma, kde na kongregaci pro řeholníky rozhodnou o dalším postupu,“ ohradil se Duka.

„Domnívám se, že některá tvrzení uvedená jako podezření na stránkách Parlamentních listů vycházejí z jiných důvodů, než ze starosti o morálně společenský rozvoj tohoto řádu. Spíše jde o prezentaci osobních neshod a využití tématu v době sílícího tlaku na revizi majetkoprávního vyrovnání mezi státem a církvemi,“ uzavřel své prohlášení Dominik Duka, arcibiskup pražský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …