Karlův most nechce koupit ani Okamura. Radní jsou z exekuce v šoku

22.01.2012 19:46

Fakt, že na majetek Prahy byla zřejmě uvalena exekuce a metropole tak může přijít o dominanty typu Karlova mostu nebo Staroměstského náměstí, šokoval nejen občany, ale i pražské zastupitele. Stejně tak podnikatele Tomio Okamuru. On sám by prý do Karlova mostu neinvestoval. ParlamentnímListům.cz vysvětlil proč.

Karlův most nechce koupit ani Okamura. Radní jsou z exekuce v šoku
Foto: hns
Popisek: Tomio Okamura

Zastupitelé hlavního města Prahy jsou v šoku. Na majetek metropole byla totiž prý uvalena exekuce. Týká se třeba Karlova mostu nebo Staroměstské radnice. Zatím se neví, proč. Exekuce byla totiž uvalena až v pátek odpoledne.

SLEDUJEME téma Exekuce na Prahu

Za všechno může... Svoboda?

Zastupitel za ODS Boris Šťastný k exekuci uvedl, že za financování města je plně odpovědný primátor Bohuslav Svoboda a jeho rada. On jako řadový zastupitel prý neměl o obstavení majetku žádné signály. "Jako řadový zastupitel jsem o nebezpečí exekuce na Prahu nebyl jakkoliv informován a touto informací jsem šokován," řekl ParlamentnímListům.cz zastupitel a poslanec.

Nejnovější informace k případu ZDE

Ten si ohledně hodnocení stavu, do kterého se Praha dostala, nebere servítky. "S ohledem na to, že město pro mě nepochopitelně platí desítky milionů ročně různým právníkům, mi přijde úsměvné, že nikdo neví, za co byl obstaven Karlův most či Staroměstská radnice," dodal pro redakci s tím, že si nedovede představit, že by se něco podobného mohlo stát v jeho firmě.

Svoboda to tušil: Jdou po mně

V souvislosti s podivným pozadím pražské exekuce se začalo spekulovat o tom, že obstavení majetku může souviset se snahou zdiskreditovat současné vedení pražského magistrátu. Právě primátor Bohuslav Svoboda (ODS) v uplynulém týdnu v médiích upozorňoval na to, že v souvislosti s nadcházející volbou šéfa vlivné pražské ODS by mohlo dojít k pokusům o jeho diskreditaci.

Další radní za ODS, Rudolf Blažek, byl v neděli odpoledne informací o exekuci zaskočen. "Vůbec nic o tom nevím," řekl redakci. A sdílnější nebyla ani radní Alexandra Udženija, která je zopovědná za správu pražského majetku. "V tuto chvíli nemám žádné nové informace k této věci, hned ráno se budeme celou záležitostí zabývat," sdělila ParlamentnímListům.cz.

Redakce se v souvislosti s údajnou exekucí uvalenou na metropolitní majetek obrátila i na podnikatele Tomia Okamuru, možného budoucího kandidáta na post prezidenta. Redakci zajímalo, zda by třeba právě on měl o koupi Karlova mostu či jiné pražské pamětihodnosti zájem. Případně kolik peněz by byl ochoten do koupě "vrazit".

Okamura: Absurdní

"Je absurdní, že vůbec lze uvalit exekuci na Karlův most. Podle mě by takové památky s výrazným kulturním i státním významem jako Karlův most, Pražský hrad, Karlštejn , měly být v majetku celého národa a nažvdy nezcizitelné a tím pádem taky nepodléhající exekucím," řekl ParlamentnímListům.cz podnikatel. "Cenu mají nevyčíslitelnou, a to nejen z pohledu peněz," dodal pro redakci.

Podle mluvčí města Terezy Krásenské magistrát neví, čeho se exekuce týká, protože byla uvalena až v pátek odpoledne. Informace tak město získá až v pondělí. O exekuci jako první  informovala televize Nova.

Exekutorská komora příkaz popírá

Na informace o obstaveném majetku v neděli odpoledne, kdy zpráva proběhla médii, reagovala také Exekutorská komora. "Žádný exekuční příkaz v něm však dosud vydán nebyl. V katastru nemovitostí je zaevidováno pouze vydání „usnesení o nařízení exekuce“," uvedla v neděli mluvčí Exekutorské komory Petra Báčová.

"Usnesení o nařízení exekuce vydává exekuční soud. Rozhoduje o tom, že nařizuje exekuci a pověřuje jejím provedením soudního exekutora. Soud rozhoduje na návrh oprávněného (věřitele). O konkrétním způsobu provedení exekuce tedy ještě rozhodnuto nebylo. Řízení je teprve v počáteční fázi a dosud nebyly ze strany soudního exekutora učiněny žádné kroky. Nebyl vydán ani exekuční příkaz k prodeji nemovitosti, ani exekutorské zástavní právo," dodala ve zprávě zaslané médiím.

Vydané usnesení má prý pouze jakýsi blokační charakter. Povinnému (dlužníkovi) automaticky (podle exekučního řádu) tak znemožňuje například prodat daný majetek. Běžná obchodní a provozní činnost či údržba a správa majetku v žádném případě narušeny nejsou. Proti usnesení o nařízení exekuce se povinný může odvolat.

Exekuce? Nebylo by to poprvé

K obstavení majetku magistrátu by ale nedošlo poprvé. Už loni v dubnu nařídil exekuci majetku magistrátu Obvodní soud pro Prahu 1.  Důvodem byla skutečnost, že úřad neodpověděl na žádost Jakuba Sedláčka o informaci. Chtěl po magistrátu zveřejnění interního auditu na odboru dopravy, který prověřil systém přidělování registračních značek motorovým vozidlům. Úřad však odmítl poskytnout kompletní znění materiálu a poslal Sedláčkovi pouze výtah z dokumentu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …