Kauza falešných obrazů pokračuje. Znalec označil díla za diletantský podvod. My šli a zeptali se desítek galeristů na znalce

09.04.2021 14:02

KAUZA ParlamentníListy.cz podrobně sledují případ údajně padělaných obrazů, který mimo jiné stojí na posudcích znalce Petra Pavliňáka. Jelikož má redakce k dispozici řadu protichůdných argumentů k jeho závěrům, rozhodli jsme se zjistit, jaké má Petr Pavliňák jméno v profesionální branži.

Kauza falešných obrazů pokračuje. Znalec označil díla za diletantský podvod. My šli a zeptali se desítek galeristů na znalce
Foto: repro Youtube, BR
Popisek: Soudní znalec Petr Pavliňák

Anketa

Má premiér Babiš na vlastní pěst shánět vakcíny i vysoko nad rámec cen, které vyjednala EU?

78%
22%
hlasovalo: 11678 lidí
Nejprve jsme ovšem oslovili krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje. Tamní příslušníci s doktorem Pavliňákem podle našich zjištění dlouhé roky spolupracují. Policejní mluvčí Jiroušková však odmítla sdělit prakticky cokoliv. Nevíme, od kdy s tímto znalcem spolupracují, jak se staví k jeho případným chybám. Nevíme ani to, kdo jej vůbec ke spolupráci oslovil. Nic.

Následně jsme se zeptali několika desítek česko-slovenských majitelů a provozovatelů uměleckých galerií. Chtěli jsme slyšet jejich názor na znalce Petra Pavliňáka. Chtěli jsme vědět, zdali s ním spolupracují, zdali si od něho nechávají vypracovávat posudky.

Připomeňme, že Jaroslava Fröhlicha soud označil za hlavní postavu padělatelské kauzy a nepravomocně jej poslal na osm let za mříže. Jeho manželka Eva dostala šestiletý trest a údajný pomocník manželů Milan Trokan byl odsouzen na sedm let do žaláře. Státní zástupce přitom k velkému překvapení zúčastněných navrhoval úplné zproštění.

Zpět do světa akvarelů, tuší, olejů a kombinovaných technik.

Odpověď, že galerie s Petrem Pavliňákem nikdy nespolupracovala, přišla z OriginalArte, z galerie Dolmen či z Galerie V-ATELIER z Tišnova. Stejná odpověď dorazila z aukční síně Galerie Národní 25, z internetové aukční sítě eStarozitnosti.cz, dále z Galerie 09, Moderna, Retro Gallery, Galerie Kodl, také z Art Atelier Fiala, olomoucké Galerie Rubikon či z pražského Kabinetu české grafiky. 

„S panem Pavliňákem jsem nespolupracovala,“ sdělila nám Ivana Cviková z Galerie pod Zámkem z Přerova. S posudky Petra Pavliňáka se nesetkal ani Tomáš Hruška, jednatel společnosti Aukce obrazů U Národní galerie ze Zbraslavi. Stejná odpověď dorazila z galerie Kontrast z Kyjova.

„I my v posledních letech sledujeme negativní vývoj prodeje a výskytu padělků na českém sekundárním trhu s uměním. Se jmenovaným znalcem nespolupracujeme a nikdy jsme nespolupracovali, naše postupy při zjišťování pravosti uměleckých děl vychází z jiných standardů než jen z písemných posudků nám osobně neblízkých odborníků,“ řekl nám Ivo Stehlík z pražské aukční galerie Artia.

„Já tohoto člověka vůbec neznám. Ani osobně, ani jménem. Slyším to jméno od vás poprvé,“ uvedla Jana Velková z pražské Akant Galerie.

Petra Pavliňáka neznají ani v Galerii ART Praha či v Galerii Lazarská. Dokonce ani v ostravské galerii d.ART.

Jedinou výjimkou, která jméno znalce alespoň znala, byla Eliška Schránilová z Atelieru S&S. „Vím, že je soudním znalcem a provozovatelem nějaké galerie v Ostravě, ale nikdy jsem s ním neměla důvod kooperovat. Na posudcích raději pracuji vždy sama,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz.

Anketa

Uspěl Jan Blatný ve funkci ministra?

26%
74%
hlasovalo: 3578 lidí
Tytéž odpovědi galeristů se opakovaly ve čtvrtek i v pátek.

„S dr. Pavliňákem jsem nikdy nespolupracoval, orientuji se od začátku spíš na Prahu, pokud potřebuji něco konzultovat. V tomto státě je možné všechno a není výjimkou, že i takzvaně fundovaný kunsthistorik napíše posudek na falzum, ať už záměrně, nebo v dobré víře, popřípadě tam alespoň figuruje jeho jméno, protože když se půjde do extrému, i posudek může být falešný,“ sdělil redakci Miroslav Kroupa, jednatel Galerie Kroupa.

K jménu Petra Pavliňáka se odmítla vyjádřit i Národní galerie. „Národní galerie Praha v této věci vystupuje jako znalecký ústav, který je ze zákona vázán povinností mlčenlivosti. Z tohoto důvodu není možné se k níže uvedeným dotazům vyjádřit,“ uvedla pro PL mluvčí Eva Sochorová.

Jiná situace nebyla ani u slovenských sousedů, kde jsme se ptali také. Přece jen je možné, že český znalec může působit v zahraničí…

„S uvedeným znalcom pánom Dr. Petrom Pavliňákom sme nikdy nespolupracovali, ani nijako nekomunikovali. Kauza s falšovanými obrazmi je vskutku nepríjemná, zostáva len veriť, že sa všetko objasní a napraví,“ zaznělo z Galerie Jána Kulicha ze Zvolenské Slatiny.

Žádné zkušenosti nemají ani ve Slovenském národním muzeu, v galerii Nedbalka v Bratislavě, ani v galerii umění Ernesta Zmetáka v Nových Zámcích

„S dotyčným pánom sme nikdy nespolupracovali. Prajeme veľa úspechov v riešení tejto kauzy,“ uvedla naší redakci Zuzana Sýkorová, kurátorka Kysucké galerie v Oščadnici.

Pro čtenáře, které první text naší redakce minul, ukážeme jeden z důvodů, proč se kauzou zabýváme.

Obžalovaní byli obviněni a následně vzati do vazby mimo jiné pro obchodování s obrazem Františka Foltýna Abstraktní kompozice, k němuž byla kladná stanoviska více expertů. Znalec Pavliňák obraz označil za amatérské a diletantské falzum v hodnotě tisícikoruny. Uvedl, že při jeho padělání byly použity typické padělatelské techniky, že tento obraz je vyloučen z okruhu tvorby Františka Foltýna, protože nemá odpovídat způsob kladení barev a vedení kresebné linie.

Po tlaku obhajoby orgány přípravného řízení nechaly dotyčný obraz zkoumat znaleckým ústavem Národní galerie. Jejich závěr? 
 
Jedná se o originální dobový obraz Františka Foltýna v hodnotě 3–4 miliony korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: B. Richterová a T. A. Nový

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…