Kauza nevýhodného prodeje pozemků v Písku: Pravda, nebo politický boj?

06.06.2012 18:23

Jihočeští kriminalisté prověřují údajný nevýhodný prodej pozemků v Písku. Před sedmi lety mělo město v lokalitě Sv. Václav prodat lukrativní pozemky až o 800 korun levněji za metr čtvereční, než jaká byla obvyklá cena. Zastupitelé prý prodej schválili proto, že jim tehdejší starosta, dnešní ředitel Krajského úřadu v Českých Budějovicích měl předložit jiné smlouvy, než které měly být schváleny.

Kauza nevýhodného prodeje pozemků v Písku: Pravda, nebo politický boj?
Foto: Archiv
Popisek: Město Písek

Průša vinu odmítá a považuje to za součást předvolebního boje v krajích. Právě Průša, bývalý člen ODS, kandiduje jako lídr ve sdružení Jihočeši 2012, jehož záměrem je dostat z kraje velkou koalici tvořenou ČSSD a ODS.

„Samozřejmě, že to může být politický boj. Odmítám jakoukoli ztrátu v rámci této transakce. Žádná škoda na městském majetku nevznikla,“ tvrdí Luboš Průša.

Ten zřejmě může vadit politickým oponentům, včetně ODS, z které spolu s dalšími lidmi odešel a nyní stranu tvrdě kritizuje. Založili sdružení Jihočeši 2012, s nímž jdou do voleb a jak se nechali slyšet, hodlají vyhrát, nebo být alespoň druzí. Podle některých lidí z jeho okolí, ale i z ODS, je zvláštní, že se podivným prodejem pozemků „někdo“ začal zabývat až po sedmi letech, a to zrovna v době, kdy začíná předvolební kampaň.

Za vším bylo to, že se v roce 2005 o nabídku přihlásila jen jedna společnost. Firma tam vybudovala sítě, problém je v tom, že nepostavila definitivní komunikaci. Ale to je postup také běžný,“ tvrdí Průša.

Současný člen kontrolního výboru Písku Vladimír Homola (ODS) ale tvrdí, že transakce město poškodila až o desítky milionů.

„Kriminalisté se zabývají prodejem pozemků v lokalitě Sv. Václav v Písku. Jsem přesvědčen, že město na podivné transakci tratilo až desítky miliónů korun. V roce 2005 schválilo zastupitelstvo prodej městských pozemků za třikrát nižší cenu, než byla místně a časově obvyklá. Prodej byl sice podmíněn vybudováním infrastruktury v hodnotě několika miliónů korun novým majitelem, ale tato podmínka uvedená v zadání výběrového řízení, schváleného zastupitelstvem usnesením, se nikdy nenaplnila,“ tvrdí Homola.

Podle něj tehdejší starosta Písku Průša zřejmě předložil zastupitelům města jinou smlouvu než tu, která byla schválena usnesením. „Zastupitelé pak schválili usnesením smlouvu, z níž klauzule o vybudování infrastruktury vypadla, přestože původní usnesení nikdy nezrušili,“ dodává Homola.

Písek tak prodal 30 000 metrů čtverečních za 401 korun za metr. Nový majitel pak ještě ve stejném roce parcely začal prodávat od 1000  do 1200 korun za čtvereční metr.

 

Kriminalisté nyní prodej pozemků v lokalitě Sv. Václav prověřují.

„Policisté zahájili úkony trestného řízení pro podezření ze spáchání trestného činu porušení povinnosti při správě cizího majetku. Obviněn v současné době nikdo zatím nebyl,“ potvrdila pro ParlamentniListy.cz krajská policejní mluvčí Lenka Holická s tím, že kriminalisté na případu nadále pracují.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …