Křivení voleb! „Skokan“ Čunek o médiích a Praze. Chce změnu

25.09.2022 18:32 | Komentář

Z poslední místa kandidátky na první vykroužkovali vsetínští voliči senátora a bývalého hejtmana i starostu Jiřího Čunka (KDU-ČSL). Výsledky voleb považuje za jasné referendum o spokojenosti s vládou, která by měla přidat a začít pracovat. Avšak systém komunálních voleb považuje už za přežitý – starostové, hejtmani i primátoři by se měli volit přímo, ne se schovávat za kolektivní rozhodnutí.

Křivení voleb! „Skokan“ Čunek o médiích a Praze. Chce změnu
Foto: Repro YouTube Aby bylo jasno
Popisek: Senátor Jiří Čunek

Do výsledků voleb se podle Jiřího Čunka promítla celostátní politika: „Jednoznačně je to bohužel proti lidem samotným, ale mnoho z nich stále nechápe, že když volí strany ve svém městě nebo obci, tak předsedové stran jako Fiala, Babiš, Jurečka, Okamura nebo Rakušan nemají v drtivé většině s problematikou obce nic společného. Nemají na obec žádný vliv, mít nechtějí a ani nemohou, protože mají pouze svůj omezený čas. Z pohledu občana je hloupé volit nějakého předsedu, který sedí v Parlamentu v Praze a jejich obec ani nezná,“ řekl Čunek. Taková volba pak prý slouží jako výtah k moci pro kandidáty za strany s velkými preferencemi.

Anketa

Kdo je vítězem komunálních voleb?

22%
66%
8%
hlasovalo: 14599 lidí

Pro ParlamentníListy.cz dále Čunek uvedl, že na volbách do Senátu byl vliv celostátní politiky ještě logičtější. „Lidé jasně dali najevo, že volili protestně proti koalici SPOLU,“ poznamenal. Na otázku, zda byly komunální a senátní volby referendem o spokojenosti s vládou, jak někteří předpovídali, odvětil: „Určitě ano.“

Protest proti vládě

Pětikoaliční vládě ODS, KDU-ČSL, TOP 09, STAN a Pirátů doporučil začít pořádně pracovat. „Měla by začít pořádně pracovat – to je jediná odpověď na otázku, co by si vláda z voleb měla vzít, protože občané zcela jistě nehodnotí její kroky příliš dobře. Zastropování cen energií mělo přijít daleko dříve, ne až teď. Vláda by měla přidat, to je jediný vzkaz,“ vyzval Čunek.

Jedním z argumentů vládních politiků je, že pracují dostatečně, jen je třeba více komunikovat a vysvětlovat občanům jednotlivé kroky. Pomoci má k tomu mediální kampaň za miliony korun. Dlouholetý lidovec a senátor s tím však nesouhlasí. „Kroky vlády měly přijít daleko dříve a je evidentní, že se mnozí ministři teprve učí. Řešení, která představují, představují za prvé pozdě a za druhé nejsou příliš dostatečná,“ poznamenal.

Jiří Čunek kandidoval ve Vsetíně z posledního místa kandidátky s číslem 21. Voliči ho však vykroužkovali až na místo první a přeskočil tak tamního starostu Jiřího Růžičku i místostarostku Simonu Hlaváčovou. KDU-ČSL skončila ve Vsetíně druhá s téměř 17 % a s 3% rozdílem za hnutím ANO. „Za můj osobní výsledek jsem velmi rád a je z toho jasné, že i ve Vsetíně, stejně jako v jiných městech, mnozí lidé volili zcela jednoznačně Andreje Babiše. Ten protest proti vládě se tady projevil,“ podotkl.

Nyní se hodlá soustředit na sestavení koalice. „A pak se uvidí, jestli budu mít nějakou funkci, anebo budu v opozici, to ještě není úplně jasné.“ Nejvhodnějším partnerem pro většinovou koalici ve Vsetíně se mu momentálně jeví hnutí ANO, které skončilo první: „Musíme respektovat vůli občanů a je lhostejné, jestli to bylo kvůli Babišovi, jestli volili Babiše, nebo konkrétně místní kandidáty. Podle počtu celých kandidátek a zaškrtávání stran se ukazuje, že ve Vsetíně, stejně jako v jiných městech, voliči hodně upřednostňovali ANO, takže nás dělí rozdíl asi tři procenta, což je těsný výsledek,“ řekl Čunek.

Rád by se zaměřil na rozjeté projekty ve Vsetíně. „Za tři miliardy korun oprava zdejšího nádraží a celého okolí, což souvisí s centrem města. A dále se musíme zaměřit znovu na práci a chování, které se tady rozmáhá. Fungují tu nepříjemné dětské gangy, které sice nikoho nezabijí, ale obtěžují a ruší pohodu a klid a pocit bezpečí ve městě. To je také téma, na které se musíme zaměřit,“ vysvětlil.

Čunek: Současný systém komunálních voleb je přežitý

Problémem komunálních voleb je dle jeho názoru dění posledních měsíců. „Média bohužel naskočila na požadavek některých politiků a vlastně křiví volební systém tím, že o těchto komunálních volbách diskutovali v televizních pořadech předsedové stran. Ať diskutují tam, kde kandidují, v Kotěhůlkách nebo v Praze, ale jde o naprostou chybu takto křivit komunální volby řešením celostátních témat,“ sdělil lidovecký senátor.

Upozornil na riziko, které s takovým počínáním souvisí. Pokud budou voliči vybírat podle politické příslušnosti, a nikoliv dle práce a zkušeností kandidátů, dostanou se do vedení průměrní lidé. „Jestli se budou dívat na stranický dres, bude to vypadat pořád stejně,“ poznamenal. „Je pro mě nepříjemné, že média spolupracují na pokřivení komunálních voleb, které jsou čistě o lidech ve městech a obcích, ne o stranách. Podle filozofie jednotlivých stran se téměř nikdy nikdo a nikde neřídí a pro mnohé se jedná pouze výtah k moci. Jak říkám, celostátní politici to rádi ovlivňují, ale lidé si musí uvědomit, že když člověk kandiduje a je k ničemu, tak ho nemají volit, i kdyby byl na kandidátce té nejlepší strany, a naopak. Dobré kandidáty mají volit na jakýchkoliv kandidátkách.“

Jiří Čunek je přesvědčen, že tento volební systém komunálních voleb je už přežitý. „Máme volit člověka, nikoliv množinu lidí, kteří se budou schovávat ve skupině za nějaká rozhodnutí. Máme volit, jako se volí v mnoha jiných zemích – hejtmany, starosty, primátory – v přímých volbách. A pak volit ostatní zastupitelstvo. Ať je v čele ten, kdo má největší důvěru, a ne stranu za sebou. Aby ho do čela neslo jeho jméno, zásluhy a vlastní práce,“ dodal.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …