Kvůli neplatičům alimentů se stát postavil do role vyděrače? Proč? Čtěte Humlovo vysvětlení

07.01.2013 19:50

Novoroční amnestie prezidenta Václava Klause, odhalila mimo jiné to, že Česko vládne Evropě v nezáviděníhodné disciplíně: víc vězňů na sto tisíc obyvatel než u nás mají totiž z celé EU již jen v pobaltských republikách. Desetina z našich třiadvaceti tisíc žalářovaných přitom sedí kvůli zanedbávání povinné výživy.

Kvůli neplatičům alimentů se stát postavil do role vyděrače? Proč? Čtěte Humlovo vysvětlení
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Poslanec Stanislav Huml

A tak se objevil kontroverzní návrh, který nabyl účinnosti již vloni v prosinci. Na jeho klady, ale hlavně zápory, se ParlamentníListy.cz zeptaly dlouholetého dopravního experta, dnes poslance Stanislava Humla.

Nedávno dokonce ve svém pravidelném komentáři týdne pro ParlamentníListy.cz, upozornil také senátor Jaroslav Kubera na to, že Česko má stejný počet vězňů jako například stamilionové Japonsko. Je tedy zřejmé, že by se měla začít hledat řešení, jak tato čísla snížit.

I proto se v loňském roce objevil kontroverzní návrh, který nabyl účinnosti v prosinci. Na jeho klady, ale hlavně zápory, upozornil už na samém počátku dopravní expert, dnes poslanec, Stanislav Huml.

Předeslal například to, že v českém právu existuje vyslovení zákazu činnosti již mnoho let. I proto je pro něj opatření do jisté míry nepochopitelné.

„Platí pravidlo, že soud může zakázat činnost, která umožňovala spáchání trestného činu. Tak je možné zakázat činnost ve veřejné správě zkorumpovanému úředníkovi, činnost lékaře člověku, který své znalosti zneužil a způsobil závažný následek, řidiči, který způsobil dopravní nehodu se závažným následkem. Rozdíl v dnes schváleném pravidlu je zásadní. Bude se zakazovat činnost řízení motorových vozidel za neplacení alimentů. Tedy půjde o dvě zcela nesourodé lidské činnosti. Představte si, že by lékaři byl vysloven za neplacení alimentů zákaz lékařské činnosti, nebo pekaři zákaz práce v potravinářství. Také jsou to nesourodé činnosti s dopadem na možnosti jejich výdělků. U řidiče z povolání je odebrání řidičského průkazu stejně likvidační. Jedna skupina obyvatel, zmiňovaní řidiči z povolání, tak budou v nerovném postavení k mnoha jiným,“ popsal negativní stránky novely Huml. Doplnil, že to, zda již bylo v praxi takové rozhodnutí během prvních týdnů platnosti použito, neví, nicméně připustil, že o tom dost pochybuje.

Přesto se zcela jistě najdou lidé, kteří by s názorem Stanislava Humla nesouhlasili. A zřejmě by argumentovali tím, že v některých zemích mají s tímto stylem „trestů“ své zkušenosti. A možná i dobré…

„Ale ano, to nepopírám, je možné, že to někde do praxe bylo uvedeno a nějaké výsledky se objevily. Nicméně ve státech, které mají právo založeno na principech římského práva o tom pochybuji. Trest přece nemá být pomsta, a stát nemá být v roli vyděrače. Tímto se jím, bohužel, stal,“ konstatoval pro ParlamentníListy.cz dále Huml.

Neplatíš, neřídíš

Pravdou je, že zabavování řidičských průkazů (ŘP)je v kompetenci exekutorů, kteří by měli v první řadě vymáhat dlužnou částku na výživném. To, že by ŘP zabavovali šmahem každému neplatiči, však pravdou není - jak upozorňuje Centrální registr dlužníků, soudní exekutor bude moci vydat exekuční příkaz k pozastavení řidičského oprávnění pouze v určitých případech. "Postižitelní jsou pouze dlužníci, kteří svému nezletilému dítěti nezaplatili výživné. Výjimku tvoří ti, kteří řidičské oprávnění potřebují pro obživu, zpravidla se jedná o řidiče z povolání," zaznívají informace z uvedeného registru.

Sousední Slovensko má ze zabavováním ŘP neplatičům alimentů již své zkušenosti, a to od roku 2009. Bohužel, to že by se prokazatelně sešlo toto opatření s úspěchem, se říci však nedá. Naopak, poslední roky byl dokonce v SR zaznamenán nárůst neplatičů alimentů.

Zabavování řidičáků není spásou

Pravdou je, že rodiče, kteří musejí každý měsíc řešit to, kde vezmou chybějící peníze, jež by jim měly přijít jako alimenty a nepřijdou, jsou ve velmi nezáviděníhodné situaci. Zvlášť pokud se jedná o rodiče bez širšího rodinného zázemí. Dítě totiž musí někde bydlet, mít na svačinu i na oběd, potřebuje pomůcky do školy i oblečení. Pokud pak druhý rodič neplatí několik měsíců za sebou, je na velké problémy po všech stránkách a pro všechny účastníky „zaděláno“.  Jenomže je skutečně třeba si uvědomit, že posazením někoho za mříže dítěti na pribináčka nevydělá.

Naopak, každý den pobytu jednoho vězně za mřížemi stojí stát tisíc korun…Snaha o to, tedy ulehčit věznicím a potažmo i neplatičům alimentů tím, že se jim budou „pouze“ zabavovat řidičské průkazy, však vyznívá podobně kontraproduktivně.

„Vedli jsme diskusi o tom, jak usnadnit dětem život. Já osobně bych jako nejlepší řešení viděl úhradu dlužného výživného státem, který si následně pro dlužnou částku razantně dojde se všemi možnostmi svého aparátu. A mělo by obecně platit - každému žadateli na stát o cokoliv (živnostenský list, pas, zápis do katastru apod.) bude vyhověno teprve tehdy, když státu nedluží ani korunu. To je realizovatelné a bylo by daleko účinnější. A mělo by i smysl z jiného úhlu pohledu. Jak je možné, že zakázky od státu dostávají lidé, kteří nesplatili vůči státu dluhy? Uměl bych pár takových vyjmenovat v řádech desítek miliónů,“ uzavřel téma Stanislav Huml.

Rozhodnutí z listopadu

To, že na neplatiče alimentů dopadne další bič, rozhodli poslanci 7. listopadu 2012.  Tehdy přehlasovali veto prezidenta Václava Klause k novele trestního zákoníku. Ta měla celkově za cíl snížit počty vězňů. Pokud nebudou za mříže posíláni neplatiči alimentů, ale trest bude práv v zabavení řidičského průkazu, mělo by to prý českým nápravným zařízením ulehčit…

Nutno dodat, že proti tomuto prezidentskému vetu tehdy hlasovalo 103 poslanců z ODS, TOP 09, LIDEM a nezařazení (Milan Šťovíček, Jaroslav Škárka a Michal Doktor).

Podle Exekutorské komory je v ČR 400 tisíc dětí s nárokem na výživné, přičemž na 160 tisíc z nich rodič neplatí.

Více se dočtete v únorovém čísle tištěných Parlamentních listů.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …