Marek Benda bude. Pavel Drobil bude. Starosta „Koněv“ taky. Známe pořadí ODS, TOP 09 a lidovců

09.03.2021 13:11

Když se politická reprezentace shodla, že v podzimních sněmovních volbách se bude volit na krajských kandidátkách, nastala v kandidujících subjektech fáze jejich schvalování. Velmi sledované je to zejména v uskupení SPOLU, kde se musí na jeden lístek vměstnat kandidáti ODS, lidovců i TOP 09. A některé schválené sestavy, které ParlamentníListy.cz získaly, ukazují velmi pikantní nominace. Najdeme zde protřelé veterány ODS, jako jsou Marek Benda, Petr Bendl nebo Pavel Drobil, stejně jako „mladé pušky“ TOP 09 Dominika Feriho nebo Ondřeje Koláře.

Marek Benda bude. Pavel Drobil bude. Starosta „Koněv“ taky. Známe pořadí ODS, TOP 09 a lidovců
Foto: Repro Facebook
Popisek: Předsedové tří koaličních stran po podepsání memoranda

Nejsledovanější je kandidátka v Praze, kde se rozděluje nejvíce poslaneckých mandátů. Fantomem parlamentních voleb v hlavním městě je již několik desetiletí Marek Benda z ODS, který dokázal do Sněmovny proniknout, ať se ODS dařilo sebehůře.

Anketa

Hospodařila Babišova vláda v době pandemie dobře s našimi penězi?

60%
40%
hlasovalo: 12417 lidí

Letos má velmi slušnou šanci, že svou poslaneckou kariéru prodlouží o jubilejní desáté volební období. Na kandidátce SPOLU je totiž na třetím místě, které lze označit za „jisté“.

Před ním pravicový lístek nabízí dvě ženy. Markétu Pekarovou Adamovou z TOP 09, která byla jako pražská jednička schválena již dříve, a Janu Černochovou z ODS. „Čtverákem“ kandidátky je další ze současných poslanců Dominik Feri z TOP 09.

Až poté je první z „nováčků“, lidovecký lékař jménem Tom Phillip. A pod ním je další z kandidátů „v plášti“, docent Bohuslav Svoboda, současný zdravotnický expert ODS. Po něm následuje další z poslanců „modrého ptáka“, a to Pavel Žáček.

Následuje pedagožka z ODS Renata Zajíčková a na devátém místě poté Ondřej Kolář, známý starosta Prahy 6 z TOP 09, který se proslavil bojem proti pomníku maršála Koněva.

Druhý největší počet poslanců se rozděluje ve Středočeském kraji a i tam kandiduje za koalici SPOLU řada známých tváří. Lídr připadl ODS, která na tuto pozici umístila svého poslance a stínového ministra financí Jana Skopečka.

Ten občas čelí kritice pro nedostatečně proevropské postoje, což bohatě kompenzuje dáma, která mu „jistí záda“ z druhé pozice. Tou není nikdo jiný, než Helena Langšádlová, jedna z nejznámějších tváří civilizačních válek TOP 09.

 

 

Trojkou je opět za ODS Martin Kupka, starosta Líbeznice a místopředseda strany. Rovněž čtvrté místo obsadil úřadující poslanec ODS, a to Vojtěch Munzar.

Na pětce je za TOP 09 Jan Jakob, který v Poslanecké sněmovně nahradil Miroslava Kalouska. A po Jiřím Havránkovi následuje další vyhlášené jméno středočeské ODS – Petr Bendl, který od roku 2000 za tuto stranu hejtmanoval, vedl dvě ministerstva a kandidoval téměř ve všech volbách – naposledy vloni na podzim neúspěšně do Senátu za Kladno.

Sledovaným obvodem bezesporu bude Jihomoravský kraj, kde se o mandát uchází premiérský kandidát seskupení SPOLU Petr Fiala. Ten kandidátku samozřejmě vede, záda mu v tradičně lidoveckém regionu jistí kandidát této strany Jiří Horák a za TOP 09 její předseda poslaneckého klubu Vlastimil „evoluce zvítězí“ Válek.

Čtyřkou brněnské kandidátky je, jak ParlamentníListy.cz zjistily, Pavel Blažek, dlouholetý vlivný poslanec za ODS. Následují celostátně nepříliš známí kandidáti, mezi kterými vyčnívá snad jen Jiří Ventruba, další poslanec za ODS.

Sledován bude bezesporu též Moravskoslezský kraj, další velká porce poslaneckých křesel. Tam dle očekávání vede společný lístek poslanecký matador ODS Zbyněk Stanjura, následován svou sněmovní kolegyní za KDU-ČSL Pavlou Golasowskou.

Po nich přichází dvojice dalších politických veteránů, za ODS je to někdejší místopředseda Pavel Drobil a za lidovce někdejší poslanec a poté senátor Jiří Carbol, kterému se na podzim nepodařilo obhájit mandát v horní parlamentní komoře, a nyní se tedy zkouší vrátit do té dolní.

Následuje Jakub Janda, současný poslanec ODS a někdejší slavný reprezentant ve skoku na lyžích.

Pikantní je též kandidatura Zdenky Němečkové Ckrvenjaš na osmém místě. Členka ODS a uznávaná ostravská lékařka s pohnutým životním osudem dětské válečné uprchlice z Jugoslávie je manželkou Svatopluka Němečka, bývalého ředitele ostravské nemocnice a poté ministra zdravotnictví za konkurenční ČSSD.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…