Michal Uhl, politik z rodiny bránící uprchlíky, u sebe ubytoval deset běženců. PL sdělil: Je přirozeností každého člověka pomoci někomu, kdo je v tísni

15.10.2015 8:27

Být to na Straně zelených, tak máme každý v bytě jednoho migranta. Tento výrok političky za ODS Alexandry Udženiji, který pronesla mezi zastupiteli na Praze 2, se týkal Michala Uhla, jenž u sebe ubytoval sedm uprchlíků a pomohl jim s cestou do Německa. O chvíli později pozval i rodinu s dětmi. Podle zastupitelky však nelze vnucovat všem stejný postoj a její satira mířila spíše k nátlaku ze strany Uhla, než proti uprchlíkům. Její oponent to zase vidí jako „nahnědlou rétoriku ODS“.

Michal Uhl, politik z rodiny bránící uprchlíky, u sebe ubytoval deset běženců. PL sdělil: Je přirozeností každého člověka pomoci někomu, kdo je v tísni
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Uhl

„Vnímám to jako vulgární útok, který nepovažuji za inteligentní, a jde o snahu si z humanitární krize dělat legraci. Místo, aby ODS předkládala řešení a vysvětlovala, dělá trapnou legraci. Nepovažuji to za významné, ale trapně směšné,“ řekl Michal Uhl s tím, že jde o nesebevědomý a zbytečný útok a zneužívání humanitární krize k osobním politickým útokům. „Tato nahnědlá rétorika ODS záměrně vyvolává strach.“ Alexandra Udženija, která satirický výrok použila při zářijovém jednání zastupitelů, však tvrdí, že když někdo udělá něco jinak než Michal Uhl, je to automaticky špatně: „Rudozelení aktivisté by nám nadiktovali všechno, kam máme chodit do škol, kdy jíst a pít, kde máme nakupovat; a pokud to neděláme, tak je to špatné a prostě nepatříme do této společnosti.“ 

Udženija: Michal Uhl zneužívá mediální prostor 

Dodala také, že její výrok byl vytržen z kontextu, protože nemyslela nic proti uprchlíkům, ale proti snaze Michala Uhla všem vnucovat svůj postoj. Ten začal spolu s dobrovolníky pomáhat na Hlavním nádraží v Praze imigrantům. Radí, jak koupit lístky, vysvětlují, kde si mohou nabít mobilní telefon anebo rozdávají balíčky jídla. „V humanitární krizi jsou lidé v tísni a je přirozeností každého člověka pomoci někomu, kdo je v tísni. Uprchlíci přicházejí na nádraží bez peněz, v ruce mají vyhoštovací papír a jsou v zásadě dezorientovaní. Jsou v bezvýchodné situaci a pomoc není složitá, jde o zajištění základních věcí, potravin a oblečení do zimy,“ vysvětlil pro ParlamentníListy.cz Michal Uhl. Podle něj se ale veřejné autority chovají tak, že problém neřeší, dokonce musím říci, že ho systematicky vytváří. A když není pomoc oficiální, řeší se dobrovolnicky. 

Samotnou pomoc považuje Alexandra Udženija za chvályhodnou, Michal Uhl však dle jejích slov zneužívá mediální prostor pro svoje aktivistické činnosti. „To mu také mohu vyčítat, měl by si zamést před vlastním prahem. Jde o činnost pro vlastní zviditělnění. On pomůže lidem, ale kde je jeho konstruktivní činnost na Praze 2? Já pomáhám dnes a denně, nemám potřebu to vyjmenovávat; ale nechválím se a nechlubím se tím. Když mohu, tak pomohu a nepotřebuji, aby o tom někdo psal,“ uvedla Udženija. 

Detenční zařízení se blíží koncentračním táborům

Otec Michala Uhla, respektovaný novinář Petr Uhl, navíc podal stížnost u OSN kvůli umísťování běženců do uprchlických zařízení. Petr Uhl kritizuje nejen podmínky, ale také cenu, jakou musí imigranti zaplatit za takové ubytování. Veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová je matkou Michala Uhla a kritizuje Českou republiku za porušení Evropské úmluvy o lidských právech a Úmluvy o právech dítěte s tím, že podmínky v detenčních táborech nejsou vhodné hlavně pro děti. Michal Uhl nechtěl činnost svých rodičů nijak komentovat, ale s jejich kritikou souhlasí. Co ho nejvíce překvapilo na návštěvě sedmi imigrantů u něj doma? „Dojmy jsou silné, ale především z vyprávění, co ty rodiny zažily. Jedna z nejhorších událostí na cestě, kterou absolvovali, je Česká republika, kontrétně detenční zařízení, kde panují podmínky velmi problematické. Řekli mi, že jsou dvě věci, na které nikdy nezapomenou: moře a Česká republika,“ popsal Uhl s tím, že detenční zařízení se blíží koncentračním táborům. 

Nedlouho po ubytování sedmi uprchlíků nechal u sebe doma složit hlavu otce s dvěma malými dětmi. „Matka byla zavražděna Tálibánem a otec s dětmi, křesťané, utíkali z Afghánistánu. Když máte doma dvě malé děti, které nemají matku, z abstraktní krize se situace dostává do konkrétní podoby, a to s vámi zamává.“ Mile ho naopak překvapila vděčnost běženců po kontrastu, který v České republice zažili. Na jednu stranu nelidské podmínky pro děti a pak vřelou reakci po setkání s dobrovolníky. Přirovnal to k nesrovnatelným dvěma pólům. 

Alexandra Udženija tuto činnost neodsuzuje, tvrdí, že jde o výsostné právo každého člověka. „Jsem však nerada, když své názory někdo někomu vštěpuje. Tam je rozdíl mezi mnou a Uhlem, ať si každý činí podle vlastního svědomí. O detenčních táborech slyším dva různé příběhy. Jeden je od Anny Šabatové, Uhla a myslím i ministra Dientsbiera; a pak vidím noviny, jak se uprchlíci hádají, perou, vybírají mezi sebou výpalné a dělají násilnosti,“ uvedla. Podotkla, že pokud k nám míří někdo nelegálně, tak má stát postupovat podle zákona. „Je v pořádku, že si Uhlovi berou imigranty domů, ale ať k tomu nenutí i ostatní. Občané potřebují pomoc dnes a denně a postup České republiky je stejný, jako jinde v Evropské unii,“ dodala. 

reklama

autor: Zuzana Koulová

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …