Mostecko má mezi kraji zlatou příčku. Ale ostudnou

12.06.2012 10:12

Přestože v Ústeckém kraji za poslední měsíc míra nezaměstnanosti nepatrně klesla, jediný okres tento trend nepotvrdil: Mostecko se opět vrátilo na nepříjemné první místo s nejvyšším počtem lidí bez práce. Vyplývá to ze statistik, které v pátek zveřejnila krajská pobočka úřadu práce v Ústí nad Labem a ministerstvo práce a sociálních věcí.

Mostecko má mezi kraji zlatou příčku. Ale ostudnou
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Na úřadech práce mají napilno

Punc černé ovce

Na Mostecku jako jediném ze sedmi okresů Ústeckého kraje nezaměstnanost k 31. květnu stoupla, a to o 0,11 procenta. Míra nezaměstnanosti zde aktuálně vyšplhala na 15,8 procenta. Celkově si sever polepšil o 0,26 procenta na hodnotu 12,95procentní míry nezaměstnanosti. Největší pokles byl zaznamenán v okresech Děčín (o 0,60 procenta) a Litoměřice (o 0,51 procenta). Ve srovnání s loňským rokem je míra nezaměstnanosti vyšší o 0,44 procenta. „V evidenci úřadu práce bylo k poslednímu květnovému dni celkem 58 025 uchazečů o zaměstnání, což je o 1 247 osob méně než ke konci dubna,“ uvedl Michal Tuček, analytik trhu práce Krajské pobočky Úřadu práce ČR v Ústí nad Labem. Počet uchazečů o práci klesl v Ústeckém kraji nejvíce v okrese Děčín (o 385) a nejméně naopak v okrese Most (jen o 32). V meziročním srovnání se ovšem jedná o nárůst 1 309 uchazečů o zaměstnání.

Dva severočeské okresy v celorepublikové pětce

Okres Most je dlouhá léta regionem s nejvyšší mírou nezaměstnanosti v rámci celé republiky. Několikrát se však již stalo, že neblahý prim na jeden či více měsíců díky aktivní politice zaměstnanosti zdejších úředníků či vyššímu počtu sankčně vyřazených uchazečů o práci převzal jiný okres. Nedostatek pracovních příležitostí je však dle posledních údajů stále na Mostecku nejhorší.  „Míru nezaměstnanosti vyšší než republikový průměr vykázalo 43 okresů, nejvyšší byla v okrese Most, následoval Bruntál, Jeseník, Ústí nad Labem a Karviná,“ potvrdila Viktorie Plívová, mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí.

Děčín a Teplice z Ústeckého kraje pro změnu patří mezi čtyři okresy České republiky s největším podílem uchazečů na jedno volné pracovní místo. „Na jedno volné pracovní místo připadalo celorepublikově v průměru 11 uchazečů, z toho nejvíce v okresech Třebíč (50,3), Teplice (41,9), Bruntál (39,4) a Děčín (30,8),“ upřesnila Viktorie Plívová. V krajském srovnání šlo celkově průměrně o 24,48 uchazeče na jedno volné pracovní místo – oproti dubnu se tak o každé z nich „popralo“ méně mužů a žen. V dubnu se o nabídky práce ucházelo totiž v průměru 25,83 osoby. „Nejlépe je na tom naopak dlouhodobě okres Litoměřice, kde na jedno volné místo připadá 13,56 uchazeče,“ doplnil Michal Tuček.

V květnu 2012 se na Krajské pobočce v Ústí nad Labem přišlo nově zaevidovat 3 636 uchazečů. To znamená, že se v průběhu měsíce zaevidovalo o 426 občanů méně než v průběhu dubna. Zároveň bylo vyřazeno z evidence 4 883 uchazečů, tedy o 1 471 méně než v předchozím měsíci. „Z toho ověřeně nastoupilo do nového zaměstnání nejméně 3 050, tedy o tisícovku méně než v dubnu,“ podotkl Michal Tuček z ústeckého úřadu práce.


Nejméně nabídek je na Lounsku

K 31. květnu úřad registroval v kraji 2 370 volných pracovních míst. Ve srovnání s dubnem se jedná o nárůst o 75 míst. K navýšení míst došlo ve čtyřech okresech kraje, největšímu v okrese Ústí nad Labem (o 46). Největší pokles byl evidován v okrese Louny (o 19). V meziročním srovnání se jedná ale opět o pokles, a to celkem o 233 míst.


Celorepublikově v průběhu května poklesla míra registrované nezaměstnanosti o 0,2 procentního bodu na 8,2 procenta. Celkový počet uchazečů o zaměstnání se snížil o 3,1 procenta na 482 099 a počet hlášených volných pracovních míst rostl - již pátý měsíc za sebou - o 4,7 procenta na 43 665.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …