Náchod sepsal petici proti těžbě plynu. Ministerstvo mlčí

23.03.2012 10:59

Peticí s více než devítitisíci podpisy, ale i kreslenými vtipy bojují občané Náchodska proti plánované těžbě plynu z břidlicových ložisk. Odpůrci těžby se sdružují na sociálních sítích a pravidelně se zúčastňují demonstrací. Problém přijel řešit náměstek ministra životního prostředí Libor Ježek.

Náchod sepsal petici proti těžbě plynu. Ministerstvo mlčí
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

 

Zástupci tří obcí z Náchodska, Trutnovska a Broumovska již předali ministrovi životního prostředí petici proti průzkumu a těžbě plynu s více než devíti tisíci podpisy. Ministr přislíbil, že se zástupci odpůrců setká dříve, než rozhodne, zda území určené pro průzkum těžby plynu ponechá těžařům.

"Na toto téma budu se starosty dále hovořit. Nabízí se totiž otázka, jestli je zákon o geologických pracích v tuto chvíli schopen reagovat na technologický pokrok a jestli by se neměla vést debata s ministerstvem průmyslu o jeho novelizaci," sdělil ministr Chalupa v rozhovoru pro MF Dnes. Jeho úřad se proti průzkumům dosud nestavěl odmítavě.

Australsko – američtí těžaři

Na konci minulého roku ministerstvo životního prostředí udělilo povolení průzkumu na území „Trutnovsko“ o 777 kilometrech čverečních pro těžařskou firmu Basgas Energia Czech australsko – amerických vlastníků. Proti tomuto rozhodnutí se ihned odvolalo osmnáct obcí.

Mezitím, co těžaři na místech protestů ujišťují o bezpečnosti svých vrtů bojují odpůrci proti nim především satirou. Vtipy o kontaminované pitné vodě z Náchodska, nebo o plynu, jako zdravé svačince pro děti kolují po sociálních sítích. Občané Náchodska se obávají vrtů kvůli možnosti znečištění spodních vod.

Petice sestavená nevládním sdružením z Koalice STOP HF  je stále občany podepisována. Koalice chce v Česku a dále po celé Evropě dosáhnout úplného zákazu metody hydraulického štěpení. Jedná se o metodu, při které se vstřikují chemické látky do břidlicových vrstev v hloubce přes dva kilometry.

Zpochybnění Evropským parlamentem

Loňská studie Evropského parlamentu však tuto metodu zpochybnila. Podle ní jsou rizika pro životní prostředí vyšší než samotný prospěch z těžby pro společnost. Dopady vidí hlavně v emisích znečišťujících látek do ovzduší, ale i ve znečištění podzemních vod či v prosakování těžební kapaliny a tím spojená nemožnost kontroly vypouštění odpadních vod.

Rozhodnutí ministerstva se starostové nedozvěděli

V úterý přijel do Božanova na Broumovsku protesty a obavy občanů řešit náměstek ministra životního prosředí Libor Ježek. Setkal se starosty Trutnovska, Náchodska a Broumovska. I přes jejich očekávání se však rozhodnutí ministerstva nedozvěděli.

Ježek starostům, potažmo občanům pouze sdělil, že se na rozhodnutí pracuje. Ujistil všechny přítomné, že v současné době pověřená komise pracuje na právním podkladu pro následné rozhodování ministra Chalupy. „Protože je komise poradním orgánem ministra, je nutné, aby její rozhodnutí znal nejdříve on. Teprve poté může být sděleno veřejnosti,“ sdělil Libor Ježek.

Starosta Náchoda Jan Birke uvedl, že náměstek ministra se všem zúčastěným omluvil s tím, že proces je velice složitý. „Řekl nám, že rozhodnutí nezná, ale že by mělo být známo do tří týdnů,“ uvedl s doplněním, že náměstku ministerstva životního prostředí byly zopakovány veškeré argumenty, důvody a obavy, kvůli kterým průzkumné vrty na Náchodsku, Broumovsku a Trutnovsku odmítají.

Starostové obcí shledávají velký problém ovšem také ve svých omezených možnostech při správním řízení. I když s vrty nebudou souhlasit, nemusí ministerstvo životního prostředí jejich stanoviska vůbec nijak akceptovat. Libor Ježek je tedy vyzval k přípravě na možnou změnu legislativy.

„Požádal nás, abychom si připravili argumenty pro změnu legislativy. A to takové, aby slovo starostů, mělo v podobných případech mnohem větší váhu,“ uvedla starostka Hronova Hana Nedvědová.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Hübsch

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …