Narkomanům stát dává miliony. Na děti ale Nečas kašle

21.05.2012 15:00

O víkendu Liberec zahltila Bambiriáda, kterou loni navštívilo v krajském městě přes sedm tisíc lidí. V pátek a sobotu 25. a 26. května se představilo na 50 dětských organizací s tisícovkou účinkujících. Na pódiu se od rána do večera vystřídali hudebníci, tanečníci, divadelníci, sportovci. Letos byla ale tato oblíbená akce s největší pravděpodobností v Liberci naposledy. Důvod je prozaický. Nejsou peníze.

Narkomanům stát dává miliony. Na děti ale Nečas kašle
Foto: Hans Štembera
Popisek: Děti - ilustrační foto

 


"Stát nám na Bambiriádu nedal ani korunu," stěžuje si David Erlebach z Rady dětí a mládeže Libereckého kraje, která akci organizuje. Přitom záštitu nad celorepublikovou akcí převzali předseda vlády Petr Nečas, ministr obrany Alexander Vondra a dnes již bývalý ministr školství Josef Dobeš. "Na jedné straně vidíme, že se dávají třeba desítky milionů na programy drogově závislých a na straně druhé je problém uvolnit čtyři miliony, které stačí pro Bambiriádu v celé republice," myslí si.

Jednou z mála institucí, která na Bambiriádu ani v době úsporných opatření nezapomíná, je armáda.
„Každý rok prezentují vojáci na jednotlivých akcích svou technku a ukázky výcviku, děláme i soutěže pro děti. Resort obrany poskytl organizátorům grant 100 tisíc korun,“ upozorňuje Jan Pejšek, mluvčí ministerstva obrany.

Liberečtí organizátoři nedostali ani krajský grant, o který žádali. Navíc musí zaplatit i 60 tisíc za pronájem krajských stanů. Bez nich se kvůli libereckému drsnějšímu klimatu neobejdou. "Loni jsme je měli zadarmo, počítali jsme s tím i letos," smutně konstatuje. Aby se letos Bambiriáda vůbec mohla konat, museli se vzdát plánů na výstavbu střechy svého libereckého centra.

"V příštím roce nejspíše v Liberci nebude, 14. ročník je asi poslední," říká. A špatné zprávy má i z ústředí České rady dětí a mládeže, která jednotlivé přehlídky v regionech koordinuje a shání peníze od sponzorů. "Uvažují, že se v příštím roce bude konat naposledy i celorepublikově," uvádí Erlebach.

Občanské sdružení Rada dětí a mládeže Libereckého kraje existuje od roku 2000. Poskytují mimojiné informační a poradenský servis dětským organizacím, z nichž největší jsou skauti. Erlebach je šéfem sdružení čtvrtým rokem. "Minulé vedení nastoupilo s velkým elánem, ale neustálý boj o peníze je vyčerpal a vyhasli," komentuje a nepřímo naznačuje, že něco podobného se může stát i jemu. "Od roku 2008 jsem předsedou organizace. Měl jsem plno plánů, ale většina narazila na nedostatek financí," povzdechl si. Nejzásadnějším problémem je, že nemají peníze na mzdy. "Což mnoho kolegů odradí a odejdou do komerčního sektoru," konstatuje.

S Davidem Erlebachem hovoříme v centru Rady dětí a mládeže Libereckého kraje. Působí hodně provizorním dojmem. Přes honosný název je organizace neziskovka. A že neoplývá blahobytem, je vidět na první pohled. Sídlí v liberecké městské části Vesec, poněkud symbolicky v Dětské ulici. Sousedí s mateřskou školkou, další je jen o pár desítek metrů dále. Ostatně centrum bylo dříve obydlím školníka. Právě zvelebení nejbližšího okolí, konkrétně zahrady, je jeden ze záměrů, který se snad dokončit podaří. "Zpevníme svah, upravíme altán, nainstalujeme osvětlení. Plánujeme vysazení listnatých a jehličnatých stromů s cedulemi, už tu máme obilniny. Počítáme, že sem budou chodit děti z mateřských i základních škol. Ale i lidé ze sídliště si tady mohou udělat táborák a opéct buřty," nastiňuje alespoň jednu pozitivní informaci na závěr Erlebach.

Kdo je David Erlebach:

Od roku 2008 předseda občanského sdružení Rada dětí a mládeže Libereckého kraje studuje pedagogiku volného času na Technické univerzitě v Liberci, v patnácti začal závodně provozovat tanec, v 19 založil taneční školu. Největším jeho úspěchem bylo 4. místo na mistrovství světa v kategorii solo elektric boogie

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…