Ne ČSSD. Za Rathův průšvih prý může Kalousek

17.05.2012 19:24

Za pochybení v souvislosti s finančními machinacemi s eurodotacemi v kauze Davida Ratha prý nemůže sociální demokracie. Ale spíše nedostatečné kontrolní mechanismy ministerstva financí.

Ne ČSSD. Za Rathův průšvih prý může Kalousek
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Už půl roku před zadržením poslance Davida Ratha a dalších sedmi lidí byli tito lidé sledováni a odposloucháváni policií.  V této souvislosti se redakce otázala politiků napříč politickým spektrem, zda se oni sami obávají, že by na nahrávkách mohli figurovat. Případně zda mají tipy, kdo by se na nich mohl objevit. Příliš úspěšná ale nebyla.

Poslanec František Bublan (ČSSD) řekl, že podobné obavy nemá. "Já tam určitě nebudu, ty lidi ani neznám. Za špičky ČSSD mluvit nemohu, ale myslím, že ani nikdo z nich na nahrávkách nebude," uvedl pro ParlamentníListy.cz s tím, že se jedná o věc regionální části partaje.

SLEDUJEME Rathovo zadržení

Jak však Rathův spolustraník hodnotí celou kauzu a to, jak se k ní vedení strany postavilo? "Spíš než chybu sociální demokracie tady vidím pochybení ministerstva financí a jeho kontrolních mechanismů," shodil Bublan nepřímo vinu na Miroslava Kalouska (TOP 09) a jeho ministerský tým.

Jen, aby se z Ratha nestal mučedník

To poslanec KSČM Miloslav Opálka má ve věci jasno. Na odposleších budou podle něho úplně všichni. "Samozřejmě, že na nahrávkách budou všichni, včetně zastupitelů stran, kteří něco řešili," uvedl pro ParlamentníListy.cz poslanec s tím, že odposlechy v případě, že byly oprávněné, schvaluje.

To poslanec TOP 09 Jaroslav Eček na Ratha pohlíží jako na obětního beránka. "Já se bojím, aby se z pana doktora nestal mučedník. V případě, že někdo krade, tak ať se třese, konečně se kauzy začnou řešit. Já budu hovořit pouze za sebe a nemám se čeho bát," uvedl na dotaz, zda se on sám obává, že bude v odposleších figurovat.

Je David Rath vinen? Pojďte diskutovat SEM

David Rath byl ve středu vzat do vazby s tím, že soudce shledal u obviněného všechny tři vazební důvody - útěkové, koluzní i předstižné. Rath byl během pondělního zatýkání ozbrojen. Při zadržení odevzdal zbraně policistům společně s osobními věcmi, nechtěl se vzdát jen krabice. Tu policistům předal až pod výhružkou použití donucovacích prostředků. Detektivové v ní našli sedm milionů. Poslanec tvrdí, že v ní mělo být víno.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …