Nebezpečí prý může být i v potravinách. Máme se bát kupovat i chleba?

17.09.2012 18:25

Nejen alkohol, ale i jídlo může zabíjet. V souvislosti se zvýšením DPH a rostoucími cenami potravin prý hrozí, že vychytralí Češi mohou začít šidit právě i potraviny.

Nebezpečí prý může být i v potravinách. Máme se bát kupovat i chleba?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Potraviny, ilustrační foto

Nejen pančovaný alkohol, který má na svědomí životy už desítek Čechů, ale i běžné potraviny mohou způsobit smrt. Podle šéfa Agrární komory Jana Veleby se totiž podnikaví Češi nezaleknou ničeho. Kvůli zvýšení DPH a rostoucím cenám potravin totiž vynalézavci mohou přistoupit i k šizení jídla. A to může mít prý pro zdraví Čechů fatální důsledky.

Po alkoholu i potraviny

Restriktivní opatření v souvislosti s distribucí alkoholu jsou podle Jana Veleby jen polovičatým řešením. A začátkem řetězce průšvihů. „Situaci je třeba předcházet a v tomto případě vidím klíčovou roli zákonodárců, kteří by měli okamžitě začít jednat, aby se předešlo dalším neštěstím do budoucna,“ konstatuje. Teď to byl alkohol, ale jak říká, se stoupajícími cenami se to čím dál víc začne týkat i jiných produktů, včetně potravin. „A to pak opět budeme řešit fatální důsledky nějakými restriktivními opatřeními? Je čas koukat do budoucna a na prevenci,“ řekl pro ParlamentníListy.cz Veleba.

Závadné potraviny? Jen trouba to popře

Podle poslance a lékaře Jiřího Koskuby (ČSSD) jde z Velebovy strany o reálný scénář. Po pančování alkoholu prý hrozí, že Češi začnou šidit i jídlo. "Bohužel. S tím lze jen souhlasit a tvrdím to také," uvedl v komentáři Velebových predikcí politik. "Zdražování má prostě mnoho negativního. Pro lidi, trh, státní rozpočet i zdraví. Kdo chce, ten to ví. Trouba to popírá," řekl ParlamentnímListům.cz politik. 

Chleba z mouky? Jen zástěrka

Aleš Rádl z ODS ale kontruje. "To nám pan Veleba chce naznačit, že když stoupne DPH na potraviny, tak by pak třeba Babišovy fabriky na jídlo už ani nepředstíraly, že dělají chleba z mouky a salámy z masa? Výhružka pana Veleby je lichá, protože fungující stát má prostředky na to, aby zabezpečil svým občanům, že si v rámci normálních obchodních vztahů koupí jen takové produkty, které je nečekaným způsobem neohrozí," řekl redakci Rádl.

Stát má podle něho celou armádu z daní placených úředníků, kontrolorů, kteří dohlíží na to, aby v českých obchodech nebylo distribuováno nekvalitní jídlo.

Bendl: Neděsme lidi, české potraviny jsou vrchol kvality

Také exministr zemědělství Petr Bendl je dalek toho, aby docházelo k zastrašování Čechů jdoucích si třeba jen pro chleba. "Já bych tím lidi nestrašil, přestože vždy se najde někdo, kdo má snahu obcházet naše zákony," řekl ParlamentnímListům.cz bývalý šéf resortu zemědělství. 

"Jsem přesvědčený, že naši výrobci potravin, co se týká kvality, patří převážně k evropským špičkám, a že naopak bychom měli dělat maximum, aby českých potravin bylo na trhu více," řekl redakci.

Diskuzi o kvalitě potravin vyvolala zejména úmrtí spojená s konzumací alkoholu se smrtelně nebezpečnými příměsemi. Na otravu metylakoholem už v ČR zemřelo 20 lidí, další jsou v ohrožení života. V souvislosti s otravami alkoholem přistoupil ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) k zákazu prodeje lihovin s obsahem alkoholu vyšším než dvacet procent. Za svůj krok sklidil z řad jedněch pochvalu, z řad druhých odsudky. Zakázané ovoce totiž prý chutná nejvíce.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …