Nedělejte z nás debily. Lidé demonstrovali proti mocné organizaci, která vám tahá z kapes miliardy ročně. A nikdo neví, co se nimi děje

22.09.2016 14:31

REPORTÁŽ Ve čtvrtek proběhl protest proti zvyšování poplatků ze strany Ochranného svazu autorského, které se mají zvýšit až o 50 procent. Protestující kritizovali, že již nyní OSA vybírá ročně zhruba miliardu korun a z toho si více než 100 milionů ponechává samotný svaz. Kritici OSA často přirovnávají k mafii a vysloužila si přezdívku Osa Nostra.

Nedělejte z nás debily. Lidé demonstrovali proti mocné organizaci, která vám tahá z kapes miliardy ročně. A nikdo neví, co se nimi děje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Ivo Valenta

V ohrožení je dle svolavatelů akce, kterými byli Sdružení místních samospráv ČR (které zastupuje 1102 obcí) a Asociace hotelů a restaurací ČR, místní podnikání, kultura i společenský život. Na akci byli přítomní i zástupci Strany soukromníků ČR, STAN či Pirátů. Promluvil zde i výrazný kritik OSA a obhájce folklorního umění senátor Ivo Valenta.

Ten označil skokové zvýšení o 50 procent za nehoráznost. Kritizoval, že soukromá organizace má monopol státu na to, aby ročně vybírala miliardu korun a o přerozdělování peněz rozhoduje pár jednotlivců. Zmínil, že OSA chce peníze i po samotných autorech za to, že někde vystupují a hrají, a k mnoha autorům se peníze ani nedostanou. Nad způsobem výběru těchto peněz a jejich přerozdělování neexistuje prakticky žádná veřejná kontrola.

Novela v Senátu

Senátor Valenta ParlamentnímListům.cz řekl, že připravuje novelu, kterou předloží v Senátu. Ta by měla zajistit, aby nad OSA existovala veřejná kontrola na základě stálého dozorového orgánu. „Nelze, aby pět či deset lidí rozdělovalo, komu ty obrovské peníze půjdou. Dnes je to skoro miliarda a samotné OSA zůstává nějakých 130 milionů pro 22 lidí. To je také podivné. Nikdo dnes pořádně neví, jakým klíčem se těch 900 milionů rozděluje. Mám signály od spousty lidí, že se k nim žádné peníze nedostanou. Obce platí za počet tlampačů, ne za autorské písně, to je taky absurdní,“ řekl Valenta.

Zodpovědnost dle něj nese ministerstvo kultury, které má nástroje, jak OSA a to, jak nakládá s penězi kontrolovat. „Měli by ukázat ty toky peněz, které běží jednotlivým autorům,“ vyzval Valenta, který řekl, že měl na ministerstvu kultury jednání a poslal tam i několik dopisů. „Zatím to bylo bez odezvy. Budeme to muset odehrát na senátní půdě. Senát má dostatek zdravého rozumu, aby takový zákon navyšující nehorázné zvýšení odmítl a dal pozměňující návrh, který dáme Sněmovně. Ale věřím, že ve Sněmovně to nebude bez odezvy. Uvidíme. Vládní koalice se zatím staví, že do toho nechce moc šťourat. OSA má špičkový lobbing,“ vysvětlil ParlamentnímListům.cz Valenta.

Mafiánské praktiky

„Problém zvaný OSA spočívá, a promiňte mi ten výraz, v mafiánských praktikách, ve svévolném jednání této organizace, která prakticky nemá žádné pevné mantinely, nastavuje si svévolně pravidla a nikdo ji nekontroluje. Neexistuje jiná instituce, která by hospodařila s prostředky, které jí nepatří a mají poloveřejný charakter, aniž by nad sebou měla kontrolu a aniž by musela podrobně dokládat, že se na těchto prostředcích někdo neoprávněně neobohacuje,“ řekl také Valenta.

Podle Valenty by měl autorský zákon chránit folklorní osoby a spolky, které se v drtivé většině věnují udržování lidových tradic a folkloru dobrovolně, ve svém volném čase a bez nároku na honorář. Pokud hrají lidové písně, které nemají autory, neměly by platit ani poplatky a neměly by mít ani povinnost nic OSA vykazovat. Proto spolu s kolegy v Senátu předložil novelu autorského zákona v tomto duchu. Také řekl, že by si měla vláda uvědomit, že živnostníci dostávají jednu ránu za druhou: poplatky, administrativa, EET. Řada z nich by nápor dalších povinností nemusela přežít.

Proč bych měl platit za rohlík, který jsem si nekoupil, jenom proto, že mám pusu

„Proč bych měl platit za rohlík, který jsem si nekoupil, jenom proto, že mám pusu?“ vysvětlil absurdnost poplatků předseda České pirátské strany Ivan Bartoš. Sdružení OSA označil za nepřítele kultury.

Ondřej Šejtka z České rady dětí a mládeže zmínil, že na táborech pro děti chtějí nadále dětem pouštět hudbu, ale poplatky jsou již nehorázné. Účastníci kritizovali šéfa OSA Romana Strejčka, že si nepřišel vyslechnout argumenty demonstrantů. „Z něj arogance čišela. Chlapi na takových pozicích by měli mít koule, jak se říká u nás na Moravě. On je nemá. To jsme čekali,“ řekl Valenta.

Pořadatelé od účastníků akce vybírali symbolické poplatky do prasátka za produkci na veřejné akci. Lidé zde měli transparanty s nápisy typu „Dělají z nás de**ly platit jim za mobily“, „OSA zase přitlačí, hospodští už nestačí“.

Zástupce Asociace hotelů a restaurací hovořil o tom, že kvůli neúnosně vysokým poplatkům začínají majitelé hotelů odstraňovat televize z hotelových pokojů.

Návrhy OSA

V praxi návrh OSA na navýšení poplatků znamená, že například majitelé restaurací a hospod za reprodukovanou hudbu zaplatí o necelých 130 korun měsíčně navíc. Dalším důvodem, proč se takto výrazně zvýší poplatek, je i to, že ke změně sazby se rozhodla i společnost DILIA, která spravuje poplatky za divadla, respektive za televize v restauracích.

Ochranný svaz autorský navrhuje zavést tzv. kompenzační autorské poplatky nově i za mobilní telefony. Mělo by se za ně platit podobně jako za flashdisky. Jako nejlepší model zpoplatnění vidí jednorázový poplatek, který by byl součástí kupní ceny nového přístroje.

To Valenta označil jako zcela za hranou morálky a únosnosti. Primárně využívanou funkcí mobilních telefonů je dle něj telefonování. Datové úložiště v mobilních telefonech podle něho dnes drtivá většina lidí využívá především k ukládání vlastních fotografií nebo videí. 

OSA má státem posvěcený status kolektivního správce. Vybírá poplatky za každý přístroj, který umožní reprodukování hudby. V loňském roce vybrala OSA na poplatcích, z nichž nejpodstatnější část tvořily peníze za televizní, rozhlasové a online vysílání, k jedné miliardě korun. Takto vybrané peníze se pak procentuálně rozdělují na provoz samotné organizace a mezi zaregistrované umělce.

Pozn. redakce: 79,920 % podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s., provozující server Parlamentní listy vlastnila do 5.6.2023 společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a bývalého senátora Iva Valenty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ivo Valenta

79,920 % podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s., provozovatele www.parlamentnilisty.cz vlastnila do 5.6.2023 společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a bývalého senátora Iva Valenty. Dalšími vlastníky společnosti OUR MEDIA a.s. jsou Michal Voráček, Jan Holoubek a Jiří Čermák.

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …