Neřeknu, neřeknu, to taky ne. Chtěli jsme znát detaily ze zásahu proti fanouškům v Praze. Policie tají záznamy i jméno velitele

25.10.2020 11:00

Policejní těžkooděnci za pomocí psů, koní, dělobuchů, a dokonce i vodního stříkače se minulou neděli v Praze střetli s tvrdým jádrem hokejových a fotbalových fans. V záloze byly i obrněné transportéry. Ačkoliv část veřejnosti policejní manévry kvituje a samo vedení policie se buší v prsa, při podrobné analýze zákroku nelze přehlédnout několik incidentů, které indikují porušení zákona ze strany policistů. A které by zřejmě neměly uniknout pozornosti GIBS a státního zástupce.

Neřeknu, neřeknu, to taky ne. Chtěli jsme znát detaily ze zásahu proti fanouškům v Praze. Policie tají záznamy i jméno velitele
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na pražské Staroměstské náměstí přišli v neděli protestovat fanoušci sportovních klubů proti vládním opatřením kvůli pandemii koronaviru. Po rozpušténí demonstrace začali řádit

Anketa

Prymula byl přistižen v zavřené restauraci. Má Babišova vláda odstoupit?

17%
83%
hlasovalo: 25799 lidí
Každý, kdo zažil demonstrace proti sovětské okupaci v srpnu 1988, o Palachově týdnu v lednu 1989 a zejména krvavý zákrok policie 17. 11. 1989, musel mít při pohledu na záběry z nedělních střetů na Staroměstském náměstí pocit, že se vrátil více jak 30 let zpátky, a dokonce do jiného režimu.

Tatáž taktika, a dokonce i stejná technika, až na koně.

ParlamentníListy.cz při zevrubném studiu všech veřejně dostupných záznamů akce (ty policejní budou ještě dlouho utajovány) zjistily hned několik podezřelých zákroků některých policistů a pokusily se je konfrontovat s vedením policie jak na úrovni policejního prezidenta, tak ředitele pražské policie.

Zatímco prezidium nás se vším odkázalo na vedení pražské policie, její mluvčí Eva Kropáčová se s námi odmítla bavit s tím, že si odpovědi máme najít na policejním twitteru. Problém byl v tom, že tam nebylo možno zjistit to, co naši redakci zajímá. Rovněž opakovaně urgované otázky, zda se bude vedení policie zabývat přímo označenými okamžiky zásahu těžkooděnců, smetla mluvčí ze stolu.

„V případě, že nesouhlasíte s postupem policie, můžete podat podnět na OVK KŘP Prahy,“ napsala stroze.

Úplně stejně mluvčí zareagovala na dotaz, kdo byl velitelem jednotného policejního zákroku – a kdo tedy za něj nese velitelskou a trestně právní odpovědnost. Tato snaha o utajování něčeho, co je veřejná, a nikoliv utajovaná informace, svědčí o tom, že vedení pražské policie si je samo vědomo pochybení části svých zasahujících policistů – a tím pádem i trestní odpovědnosti velitele celé akce.

Přiměřenost zásahu versus zneužití pravomocí veřejného činitele

Kvůli bobříku mlčení mluvčí pražské policie se tak veřejnost nemá možnost dozvědět, zda a případně jak posoudí policejní vedení zákrok člena odcházejícího týmu těžkooděnců, který nastříkal plnou dávku slzného plynu do obličeje mladíkovi, jenž na odcházející policisty něco volal a nikterak je fyzicky neohrožoval.

Navíc ani nemohl, protože jak ukazují záběry médií, stál od nich dobré čtyři metry. Přesto mu byl vržen silný proud dráždivé a paralyzující látky přímo do očí. Přitom sám policejní zákon hovoří v případě nasazení donucovacích prostředků o nutnosti ze strany policie ctít zásadu subsidiarity. Každé násilí policie na občany totiž musí být přiměřené situaci a musí se s ním dosáhnout účelu zákona jen za použití nejmenšího možného násilí na tom, vůči komu tento zákrok směřuje. Jak tento zákrok mohl ovlivnit situaci a tím splnit účel zákroku, bude na posouzení generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Jak redakci sdělil zdroj z GIBSu, zákrokem policejních těžkooděnců se už tato složka zabývá.

Může v demokracii policie mířit palnou zbraní na novináře?

Anketa

Podporujete omezení volného pohybu a uzavření obchodů?

68%
32%
hlasovalo: 24314 lidí
Stejně tak se bude GIBS muset přinejmenším z úřední povinnosti zajímat o dalšího policistu – těžkooděnce, který na jiném záběru míří zblízka do novinářské kamery dlouhou palnou zbraní určenou na vystřelování zásahových granátů. Přitom na tak krátkou vzdálenost je energie z ní vystřelené střely schopna bez problému zabít člověka.

Těžko lze uvěřit tomu, že by i v návalu adrenalinu tak zkušení a mnoha psychotesty prošlí policisté, kteří jsou zařazováni do Speciálních pořádkových jednotek, nebyli schopni rozpoznat novináře od demonstranta.

Novináři se totiž i pro vlastní bezpečí oblékají do zdaleka viditelných vest s nápisy PRESS.

Velké emoce na sociálních sítích vyvolaly i záběry nijak neoznačeného, a přitom maskovaného muže, který nejprve působil mezi ostatními fans, načež si sedl do policejního vozu a odjel. Zatímco podle řady uživatelů sociálních sítí se jednalo o policejního provokatéra z pražského oddělení boje proti organizovanému zločinu nebo přímo z Národní centrály proti organizovanému zločinu, policie uvedla, že se jednalo o člena Antikonfliktních týmů.

Problém je ale ten, že tito muži a ženy musí být ze zákona i s ohledem na vlastní bezpečnost a policejní taktiku viditelně označeni.

Prověřit se musí i činnost policie mimo Staroměstské náměstí

Tím problémy a nezodpovězené otázky pro pražskou policii zdaleka nekončí. Jak policejní prezident, tak ministr vnitra Hamáček totiž opakovaně zdůraznili, že mezi fans bylo po předchozím rozpracování policejními informátory zajištěno mnoho zbraní, včetně střelných.

Mluvčí pražské policie Eva Kopáčová ani v tomto případě redakci PL přes opakované urgence nesdělila, zda tyto zbraně patřily skutečně fans, kteří přijeli do Prahy na demonstraci. Podle zákona o zbraních totiž může legálně nosit zbraň na svou osobní obranu skrytě jakýkoliv občan státu, který je držitelem zbrojního průkazů kategorie B.

A protože policie odmítla sdělit podrobnosti, od koho a kde byly tyto zbraně zabaveny, nelze vyloučit, že je zabavila po Praze omylem lidem, kteří s demonstrací neměli vůbec nic společného.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Blahuš

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…