Nosí poslanec Šťastný tanga, či slipy? ODS a TOP 09 debatují o gayích

16.08.2012 6:23

Součástí festivalu homosexuálů Prague Pride, nad kterým převzal záštitu primátor Prahy Bohuslav Svoboda z ODS, jsou i takové akce jako je tzv. Leather zone, na níž se mají praktikovat poměrně bizardní sexuální praktiky. Mezi Svobodovými kolegy z ODS i koaličními partnery z TOP 09 to vyvolává většinou rozpaky.

Nosí poslanec Šťastný tanga, či slipy? ODS a TOP 09 debatují o gayích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Gay parade

„Buďte odvážní a přijďte se seznámit s drsnými chlapy v kůži a poznejte, co se skrývá pod zkratkou BDSM. Pro PRAGUE PRIDE 2012 otevíráme své pravidelné setkání kožeňáků, latexáků, vojáků, skinů i dalších "úchyláků" a fetišistů široké gay veřejnosti a Vám, abyste poznali, na čem vlastně je naše komunita založena. Není přece nic špatného na tom okořenit si trochu vztah i sex. Během večera vám ukážeme, čím nás tento styl s příchutí BDSM tak fascinuje a třeba v sobě odhalíte také kus kožeňáka. Budete moci okouknout naše tvrdé kožeňáky a jejich nahé suby a seznámit se s nimi, prohlédnout si a osahat různé hračky BDSM a také Vás čeká několik velmi zajímavých vstupů plných poučení, vtipu i vzrušení,“ lákají stránky Prague Pride návštěvníky.

Svazování a mumie

Leather zone nabízí pány s otroky, svazování a mumie, fetiš přehlídku, školu fetišů, army story. BDSM je pojem obecně užívaný pro širokou škálu sexuálních praktik a orientací založených na domluvě, že je jeden z partnerů nadřazen druhému. Patří sem zejména erotický sadismus, masochismus a různé formy fetišismu. Konkrétně například spanking (výprasky), bondage (svazování), ponyplay a dogplay, pissing – močení, či scat, někdy též zvaný kaviár, hnědý déšť či hnědá sprcha, což jsou pro změnu zase hrátky s fekáliemi.

ParlamentníListy.cz oslovily politiky z ODS i z koaliční TOP 09, se kterou Svoboda vládne na pražském magistrátu, zda považují Svobodovu záštitu nad Prague Pride, v jejímž rámci se odehraje i akce Leather zone, za vhodnou.

Jeho záštita vyvolává spíše negativní a zdrženlivé reakce. Poslanec ODS Jaroslav Plachý dokonce vyzval Svobodu, aby odešel z ODS.

Není dobře se takto producírovat

„Jsem konzervativně-liberální člověk a záštitu bych takové akci nikdy nedal. Nechci nic zakazovat, ale nemyslím si, že je dobře se takto producírovat,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz ministr obrany a místopředseda ODS Alexandr Vondra.

„To je záležitost pana primátora a není můj úkol ho posuzovat,“ uvedl diplomaticky první vicepremiér vlády, předseda TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

„Neznám konkrétní podobu akce, kterou primátor zaštítil. Je to zcela jeho kompetence, pravomoc i odpovědnost,“ reagoval ministr zemědělství a šéf středočeské ODS Petr Bendl.

Svobodova záštita se nelíbí poslanci ODS Františku Dědičovi. „Loni jsem záštitu pana primátora omlouval politickou nezkušeností. Letos je to již jasný a vědomý postoj k této akci. Tu je možné snad tolerovat, ale určitě ne podporovat. Pan primátor ji záštitou podpořil a vypověděl tak o svých hodnotách,“ říká poslanec.

"Záštita primátora nad touto akcí je pro mě velkým otazníkem. Ale možná, že pan primátor jako lékař a člověk je prostě velmi tolerantní. Já jsem také celkem tolerantní, ale vydávat pokleslé mravy za hrdost, to je na mě trochu moc," řekl redakci senátor ODS Karel Šebek,

Lépe je propagovat rodinu

„Nevím, co pana primátora k takovému rozhodnutí vedlo, na jeho místě bych záštitu nepřevzal. Osobně zastávám názor, že nejlepším postojem je těmto věcem sice nebránit, nicméně o nich co nejméně mluvit a tím je nepropagovat. Za nejlepší považuji těmto věcem nevěnovat žádnou pozornost a naopak využít všech možností propagovat řádný rodinný způsob života,“ řekl poslanec ODS Jaroslav Martinů.

„Osobně takové akce nepodporuji, stejně jako nepodporuji jiné než rodinné svazky,“ uvedl místopředseda pražské ODS Tomáš Portlík.

Moralisté mají milence či milenky

Jednoznačně se za primátora Svobodu postavily víceméně jen jeho pražské kolegyně, poslankyně Jana Černochová a členka Rady hlavního města Aleksandra Udženija.

Černochová uvedla, že Prague Pride má i její podporu a je ráda, že jí primátor udělil záštitu. „Vypreparovat z programu něco, co zní ´perverzně´ a omlacovat to o hlavu jemu, je hodně pokrytecké. Žijeme ve svobodné zemi, kde ani tyto zvláštně znějící praktiky nejsou nelegální, takže jak by řekl klasik: ´Podle vkusu každého soudruha´,“ usmívala se Černochová.

„Pokud by ti moralisté, co nám káží, jak má vypadat jediný správný rodinný život, měli říct pravdu, jak oni sami vedou například sexuální život, zda mají milenky či milence, zda někdy v životě navštívili vykřičený dům a tak dále, to bychom asi všichni koukali. A protože nesnáším pokrytectví, podporuji primátora, který svou záštitou především podporuje svobodu orientace a názoru. Pokud se někomu Prague Pride a její program nelíbí, tak ať tam nechodí,“ myslí si pražská radní z ODS Udženija. Předseda zastupitelského klubu ODS Ondřej Pecha jen stručně uvedl, že primátorovu záštitu považuje za vhodnou.

Ať si gayové užijí. Pod vládou islámu to bude jinak

Člen pražského zastupitelstva Petr Trombik z TOP 09 si nad Svobodu myje ruce a upozorňuje na širší civilizačně-demografické souvislosti.

„Je to primátorovo rozhodnutí, za které jako zastupitel nenesu odpovědnost. Osobně považuji tuto záštitu za zbytečnou vzhledem k tomu, že ani heterosexuálové nepožadují pro své orgie primátorskou záštitu. Na druhé straně s ohledem na postupující islamizaci Evropy nemají podobné aktivity budoucnost, protože jak víme, islám homosexualitě nefandí, naopak ji přímo potírá. Ať si tedy homosexuálové užívají. Islám a homosexualismus, tyto posvátné krávy multikulturalismu a politické korektnosti, nejsou prostě kompatibilní,“ uvádí zastupitel.

Co nosí Boris Šťastný?

„Dejte prosím lehčí otázku. Tato otázka je podobná, jestli Boris Šťastný nosí tanga, nebo slipy. Takové otázky nic čtenářům nepřináší,“ myslí si náměstek primátora Ivan Kabický z ODS.

Sám poslanec Boris Šťastný letos na dotaz redakce ohledně Prague Pride nereagoval. „Postoj primátora, který zaštítil Prague Pride, jasně schvaluji a k podpoře této akce se osobně přidávám. ODS není a věřím, že nikdy nebude stranou netolerantní a xenofobní a to platí i o Praze, která je moderním městem pro všechny,“ uvedl vloni poslanec.

Pražský radní z TOP 09 Lukáš Manhart informoval, že sice respektuje postoj primátora, nicméně osobně nesouhlasí s propagací akcí podobného charakteru. „Nemám nic proti homosexualitě, ale nesouhlasím s její prezentací v podobě akce Prague Pride,“ dodal.

Konzervativní hodnoty

Podle člena pražského zastupitelstva Dalibora Mlejnského z ODS je věcí primátora Svobody, jaké akce je patronem. „Co se týče mého osobního názoru, zcela se shoduji s pohledem prezidenta Václava Klause,“ dodal starosta Prahy 11.

„Jsem tolerantní člověk. Ať si každý dělá, co chce v mezích zákona,“ uvedl člen Výkonné rady ODS Ivan Adamec.

„Je to svobodná volba pana primátora. Neznám přesně program setkání. Já osobně bych takovou záštitu nepřevzal. Neodpovídá to mým konzervativním hodnotám,“ sdělil poslanec ODS David Šeich.

Sexuální orientace má být soukromá věc

„Je to jeho záštita a jeho rozhodnutí, které nemá cenu komentovat. On si ponese zodpovědnost. Jakékoli exhibice na veřejnosti by neměly být tolerovány,“ míní senátor z Prahy Zdeněk Schwarz zvolený za ODS.

Radní za TOP 09 Eva Vorlíčková si myslí, že sexuální orientace je soukromou záležitostí každého občana. „Dělat z lidské sexuality věc veřejnou a politizovat ji, je dle mého názoru věc špatná. Homosexuálové nejsou přece pronásledovanou menšinou. Nevidím tedy proto důvod poskytovat jim záštitu,“ řekla radní.

Šéf ODS ve Zlínském kraji Libor Lukáš řekl, že program předmětné akce nezná a ani se o něj nehodlá zajímat. „Není to zcela jistě šálek mé kávy. Na projekt tohoto ražení bych záštitu neposkytl,“ doplnil vicehejtman.

Podle místopředsedy zastupitelského klubu TOP 09 Ondřeje Počarovského se jednoznačně jedná o svobodné rozhodnutí primátora a jeho odpovědnost. „Pokud se nepletu, žijeme ve svobodné zemi a onen průvod není ničím nezákonným. Jiná věc je míra vkusu. Jde ale také o etické roviny české společnosti, předsudky a přetvářku. Zásadnější problém, než je pochod gay menšiny, vidím v jiných oblastech společnosti a politiky,“ míní zastupitel.

Tolerance ano, záštita ne

„Tolerance je základní předpoklad demokracie. Dokud nikdo nikomu neubližuje, neomezuje ho na jeho právech a neporušuje zákon, nemám nic proti vyjádření postojů, názorů a preferencí. Co se týče udělení záštity, já bych záštitu neudělila,“ vyjádřila se zatupitelka ODS a starostka Prahy 6 Marie Kousalíková.

„Každý svého štěstí strůjcem,“ reagoval senátor ODS Jaroslav Kubera.

Podle europoslance ODS Hynka Fajmona je Svobodova záštita naprosto nevhodná a podobný názor má i senátor ODS Jiří Oberfalzer či poslanec Miroslav Jeník a poslanec Igor Svoják, který záštitu nepovažuje za šťastnou .

Tento týden v Praze opět probíhá festival homosexuálů Prague Pride, jehož součástí má být i sobotní „pochod hrdosti“, který by měl být zahájen u pomníku sv. Václava. Konzervativní klausovská Akce D.O.S.T. považuje pochod a festival za provokaci, a proto pořádá 18. srpna setkání u pomníku sv. Václava jako manifestaci normálnosti. S výmluvným názvem Obrana hrdosti normálních lidí. Mladí křesťanští demokraté zase pod záštitou arcibiskupa Dominika Duky ve stejný den pořádají Pochod pro rodinu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …