Ošklivá slovní nakládačka. Ministerský úředník přijel na přednášku do Mostu

23.09.2012 14:23

K bouřlivé slovní roztržce došlo veřejně mezi ředitelem jednoho z pracovišť ministerstva pro místní rozvoj a významným regionálním zaměstnavatelem severních Čech. Poštěkali se na zářijovém jednání Hospodářské a sociální rady Mostecka.

Ošklivá slovní nakládačka. Ministerský úředník přijel na přednášku do Mostu
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Generální ředitel společnosti Litvínovská uhelná Petr Kolman

Úředník zde prezentoval záměry státní strategie regionálního rozvoje, ve které by problematický sever měl mít své výrazné místo. Pro odvážného vysoce postaveného manažera těžební společnosti šlo jen o další z řady „plků“, které jsou v naprostém rozporu s tím, co se v regionu skutečně děje.

Josef Postránecký, ředitel Sekce regionálního rozvoje a bytové politiky z ministerstva pro místní rozvoj, přijel do Mostu poreferovat, jak je podle Strategie regionálního rozvoje 2014+ zdejší region prioritou a dotační programy by se v blízké budoucnosti měly zaměřit na rozvoj nových pracovních příležitostí. Podle některých členů regionální rady, která zahrnuje zaměstnavatele i zástupce obcí a úřadů Mostecka, jde ale opět jen o stavění vzdušných zámků. „Super, hezky se to poslouchalo, ale abych tomu věřil, nesměl bych mít osobní špatnou zkušenost,“ reagoval na jeho slova skepticky přítomný Petr Kolman, generální ředitel společnosti Litvínovská uhelná, která je jedním z hlavních zaměstnavatelů severočeské kotliny.

Šéf Sekce regionálního rozvoje a bytové politiky z ministerstva pro místní rozvoj Josef Postránecký

Jako v kotli

„Vy jste tady dal velký důraz na zaměstnanost, ale díky vaší vládě přijde skupina Czech Coal o 2300 pracovních míst,“ seřval Kolman s napřaženým ukazovákem byrokrata z rezortu ministra Kamila Jankovského, který zřejmě tak živelnou debatu neočekával. Bylo patrné, že těžařský direktor je viditelně dotčen tím, že tady někdo z Prahy ubezpečuje, jak je Mostecko prioritou v podpoře nových pracovních míst a v podpoře vzdělávání. Přitom se kvůli politickému holportu s litvínovským odpůrcem těžby uhlí Milanem Šťovíčkem škrtnou tisíce existujících míst. Ty jen tak něco nenahradí, natož aby se zaměstnanost ještě výrazně navýšila.

„Já skutečně nemohu řešit problémy, o nichž hovoříte, já jsem úředník, ne politik,“ bránil se ministerský vyslanec, který si pod sprškou argumentů musel připadat jako v kotli. Přesto se pokusil v rozjitřené atmosféře hájit kroky ministerstva z minulých let. „Za posledních patnáct let se tu hodně udělalo,“ reagoval klidně.

„Všechno to jsou prázdné sliby,“ zhodnotil rezolutně zbytečnou návštěvu ministerského pracovníka v Mostě Petr Kolman, kterému očividně docházela trpělivost se sledováním barevných slajdů na obrazovce, které ale vůbec nekorespondují s tím, jak to v regionu skutečně vypadá a jak to bude vypadat po zrušení dalších míst v těžebním průmyslu.

A bude hůř. Pod pokličkou to bublá

„Neočekával jsem, že byste odpověděl něco konkrétnějšího. Bude ještě hůř!“ zahrozil vysoce postavený těžař, podle jehož odhadu se zdejší nezaměstnanost zvýší z 15 na 30 procent a vzdělaní lidé, co tu ještě zůstali, nakonec utečou, protože uplatnění a perspektiva nebudou už vůbec žádné. „To je pravda. Města i obce chudnou. Kdo může, utíká kvůli nejisté budoucnosti pryč z tohoto regionu,“ přizvukoval slovům primátor města Mostu Vlastimil Vozka.

Plán rozvoje, který úředník přijel prezentovat, má vláda schválit po krajských volbách. Že se po dlouhých letech Mostecku konečně pomůže, však ministerský úředník v Mostě příliš nepřesvědčil. Svůj vliv má podle přítomných také politický populismus, kdy se bez objektivních důvodů vyšlo vstříc poslanci Milanu Šťovíčkovi s neprolomením limitů těžby uhlí, aniž by existovala alternativa pro situaci, kdy vlivem ukončení důlní činnosti na mosteckém dolu ČSA dojde v důsledku ke ztrátě až osmi tisíc pracovních míst.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …