Osobnosti grilují Žáčka. Výzkumu totality prý škodí a spáchal trestný čin

14.04.2012 12:43

Výzkumu totalitního systému spíše škodí. Některé spisy StB odvezl nezákonně do USA. Takové výtky se snášejí na hlavu Pavla Žáčka, jenž zastává několik funkcí v Ústavu pro studium totalitních režimů, který zanedlouho oslaví pět let svého působení. Žáček však moc nekomunikuje a obhajuje se kvalitou vydaných publikací. Jeho kritiky jsou například aktivista Stanislav Penc anebo novináři Petruška Šustrová či Petr Uhl.

Osobnosti grilují Žáčka. Výzkumu totality prý škodí a spáchal trestný čin
Foto: Dezidor, (Licence Creative Commons)
Popisek: Zakladatel Ústavu pro studium totalitních režimů Pavel Žáček

„Pro mě je nedůvěryhodnou osobou, která výzkumu totalitního systému spíše škodí, než aby mu pomáhala. Navíc byl za minulého režimu svazáckým funkcionářem,“ říká aktivista v oblasti lidských práv Stanislav Penc. „Některé spisy kopíroval a odvezl do USA, což je trestný čin,“ tvrdil nedávno levicový novinář Petr Uhl. Ostatně zmíněné spisy v archivu americké univerzity objevila chartistka Petruška Šustrová. Obvinění se týkají bývalého ředitele a současného šéfa kanceláře Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) Pavla Žáčka. Ostatně ústav zanedlouho oslaví pět let působnosti.

Vyvezl spisy do USA

Asi nejvážnějším obviněním na adresu Pavla Žáčka je to, že vyvezl jako bývalý zaměstnanec Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu (ÚDV) kopie některých svazků StB do USA. „Jde o archiv Hooverova institutu v americkém Stanfordu. Je tam jeho sbírka, která obsahuje dva archivní vozíky, zhruba šestatřicet krabic kopií různých materiálů. Některé, co jsem tam viděla, tehdy ještě nebyly veřejně přístupné a nepochybně je jako náměstek ÚDV získal služební cestou. Žáček to tam, jak sám tvrdí, daroval, ale to je jediný. Když se ptali novináři kurátora tamních sbírek, jestli šlo o dar, odkázal je na Pavla Žáčka. Kdyby šlo o dar, tak by s tím takové tajnosti podle mého nedělali,“ říká pro ParlamentníListy.cz novinářka a jedna z mluvčích Charty 77 Petruška Šustrová.

Šustrová, jak sama napsala, Hooverovu institutu před léty prodala fotografie a korespondenci ze svého archivu, necelou jednu archivní krabici, za třicet tisíc korun. Když se tam poté v roce 2009 opět vydala, dostala se ke zmíněným materiálům. „Byly mezi nimi třeba spisy ze 17. listopadu, které v té době ležely v archivu parlamentu a nebyly přístupné. Dnes už jsou. Navíc i výslechové spisy Alojze Lorence, Petra Žáka a dalších. Podle mě jde ze strany pana Žáčka o zneužití pravomoci veřejného činitele,“ míní Šustrová, která je členkou Rady ÚSTR, a dodává: „Myslím si, že Žáček nebyl dobrý ředitel. Také jsem ho nevolila. Jeho současné působení v ústavu není dobré. Ústav pod jeho vlivem nedělá to, co by dělat měl. Ani personálně není dobrý vedoucí. Je vzteklý, křičí na lidi a má způsoby, jaké by vedoucí mít neměl.“

Žáček dnes mlčí

Veškeré snahy o aktuální kontakt s Pavlem Žáčkem vyšly naprázdno. „Ústav pro studium totalitních režimů komunikuje s novináři o své činnosti naprosto standardně, jeho mediální politika je stanovena vedením instituce a realizována jednotlivými organizačními celky, zejména pak kanceláří ústavu,“ napsal ParlamentnímListům.cz kdysi. V současnosti je ředitelem kanceláře ÚSTR a sedí v redakčních radách dvou tamních časopisů. „Profesionální přístup k pramenné základně i badatelské činnosti sleduje a kontroluje nejenom management ÚSTR, ale také orgán k tomu zřízený zákonem, tedy Vědecká Rada ÚSTR, o čemž svědčí mimo jiné nesporná kvalita našich odborných publikací,“ napsal ještě ve svém tehdejším vyjádření.

„Má přezdívku Pažout. Byl jedním z lidí ve Stuze, tedy ve sdružení nezávislých studentů, v dobách sametu. Po 17. listopadu vydával Studentské listy, což byly v té době bezvadný noviny. Mám ho rád, je to dobrý kamarád. Jeho roli v ÚSTR jsem moc nesledoval, čili nevím a jako manažera ho neznám. Hodnotit jeho činnost v ÚSTR si proto netroufnu,“ vyjádřil se redakci poslanec ODS Jan Vidím.

Byl svazáckým funkcionářem

Trestní oznámení na Pavla Žáčka podal levicový novinář Petr Uhl. „Kopíroval spisy do USA, a i kdyby to bylo zadarmo, jde o trestný čin. Jako veřejný činitel měl totiž zvláštní povinnosti,“ sdělil kdysi Uhl, ale nyní se odmítl pro ParlamentníListy.cz k čemukoliv vyjadřovat.  „Pavel Žáček byl celkem vysokým funkcionářem ve Svazu socialistické mládeže. Nebýt převratu, byl žhavým kandidátem na vstup do KSČ,“ soudí Stanislav Penc, dlouhodobý kritik praktik ÚSTR .

„ÚSTR by zde měl být proto, aby mladá generace pochopila, z jakých důvodů vzniká totalitní systém a aby se to v zemi už neopakovalo. ÚSTR nám ale svou praktičností ukazuje, jak totalitní režim funguje. Problém tkví v tom, že je ústav schopen a ochoten dějiny pozměňovat. Konkrétně, když jsem vešel do sporu s ÚSTR, protože nebyli ochotni zveřejnit databáze, tak některé události spojené s mou osobou vymazali, neboť jsem se pro ně stal nepřítelem. ÚSTR totiž na svých stránkách zveřejnil chronologii o roce 1989, kde uvedl, že jsem byl souzen v rámci Palachova týdne a pak, že mě StB chtěla hodit z Karlova mostu, ale přihlížející občané se mě zastali a pomohli mi utéct. Pak už tam ty informace nebyly,“ sdělil ParlamentnímListům.cz Penc.

Očima historika

Poněkud mírnější názor na činnost Pavla Žáčka v ÚSTR předkládá historik z Ústavu pro soudobé dějiny AV Vít Smetana. „Po odborné stránce je Pavel Žáček považován za velmi pracovitého a výkonného dokumentaristu. Pokud bych se měl vyjádřit i k jeho činnosti manažersko - organizační, pak se uchýlím k terminologii ze sportovního prostředí. Bude to ostatně případné, protože situace na politické scéně, a ve vědní politice v posledních letech obzvlášť, silně připomíná poměry například v českém fotbalu. Pavel Žáček má nepochybný „tah na branku“. Občas se dopouští faulů, ale to pro něj mnoho neznamená, protože má co nabídnout „svazovému vedení“ -  tj. části politické scény, která se za něj postaví i v případě, že by náhodou rozhodčí či disciplinární komise zapomněli na roli, jež se od nich očekává, a ukázali Žáčkovi červenou kartu,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Smetana.

Podle Smetany Žáček opět reálně ÚSTR řídí, jako když jej oficiálně vedl v letech 2008 až 2010. Odborná úroveň publikací Ústavu pro studium totalitních režimů se prý liší, případ od případu. „Některé jsou nepochybně kvalitní, na jiných je až příliš znát, že vznikaly vlastně na objednávku, k nějakému výročí a podobně. Ze všech je ovšem patrný dostatek financí na jejich vznik,“ doplňuje Smetana. Zanedlouho uběhne pět let od založení ÚSTR. Byl totiž založen zákonem z roku 2007. Na většinu jeho kritiků však působí účinkování Pavla Žáčka v této instituci jako memento zmaru.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …