Podívejte se, co je to za lidi, ukazují nešťastní Pražané fakta o firmě, která od ČEZu koupila jejich byty. Ještě bude veselo

21.06.2017 9:06

Pronájem budovy Ředitelství silnic a dálnic, H-Systém, zlaté doly v Ugandě. Tyto kauzy a vůbec „temné pozadí“ vyčítají aktivisté z iniciativy Moje Písnice novému majiteli jejich bytů na stejnojmenném sídlišti, tedy firmě CIB Group. Ta se právně brání a možná půjde k soudu. ParlamentnímListům.cz její tiskový mluvčí napsal, že Moje Písnice je nátlaková skupina, která se pokouší prosadit neoprávněnou výhodu pro úzkou skupinu lidí.

Podívejte se, co je to za lidi, ukazují nešťastní Pražané fakta o firmě, která od ČEZu koupila jejich byty. Ještě bude veselo
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Na sídlišti v pražské Písnici lidé protestovali proti prodeji svých bytů. Skupina ČEZ je prodává společnosti s podivnou minulostí a kořeny

Energetická společnost ČEZ prodala 739 bytů na sídlišti v pražské čtvrti Písnice. Nájemníci proti prodeji dlouhodobě protestují, například dnes před hotelem Clarion v Praze, kde se koná její valná hromada, možná dojde i k pálení log společnosti. Za téměř 1,3 miliardy korun je koupila skupina CIB. Ta spravuje v Česku některé další bytové domy a kancelářské komplexy.

Pavouk firem

Z iniciativy Moje Písnice získala redakce ParlamentníchListů.cz pavouka firem, podle nichž je nový majitel CIB Group přes mateřskou firmu v Holandsku napojen na společnost zmíněnou v nechvalně známých Panamských dokumentech. „Společnost IMFC Management B. V., která se pravděpodobně zaměřuje na zakládání společností v ‚daňových rájích‘. Je možné, že byla jen u založení CIB Group N. V.,“ doplnil zdroj, který je redakci znám, ale obává se prý „zlomocné korporace“.

Podle materiálů Písnických má nizozemská firma CIB Group N. V. v našem rejstříku uvedeny dvě různé adresy, kdežto v nizozemském rejstříku adresu na letišti Schiphol v Amsterdamu, což je typické pro firmy, které využívají Nizozemsko jako daňový ráj. Jako majitelé jsou u ní jmenovaní dva Nizozemci a Alois Přibyl, člen správní rady v české CIB Group a. s.

Dále uvádějí, že na pražském Kačerově společnost CIB Group pronajímala za nevýhodných podmínek dům Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Byla zapletena do kauzy H-Systém tak, že  odkoupila přes dceřinou firmu od konkurzní správkyně dům a obratem ho prodala za několikanásobek. Nakonec v materiálu, jejž mají ParlamentníListy.cz k dispozici, píší, že jeden z majitelů CIB Group, tedy podnikatel Pavel Španko, byl zapleten do kauzy „zlatých dolů v Ugandě“ a soud ho vinil z toho, že ošidil stát na daních o 2,5 milionu korun.

Právnická obrana

Za společnost CIB RENT Písnice, dceru CIB Group, pohrozil advokát Lukáš Wimětal soudem na ochranu osobnosti s tím, že uveřejněné informace ohrožují pověst a dobré jméno skupiny CIB GROUP. V upozornění uvedl, že koncovými vlastníky společnosti jsou pánové Alois Přibyl a Pavel Španko, takže není pravda, že by šlo o společnost se skrytou vlastnickou strukturou.

Ohledně ŘSD sdělil, že po převzetí projektu CIB Group byla s nájemcem dohodnuta změna nájemní smlouvy tak, aby odpovídala smluvnímu standardu na současném realitním trhu. S H-Systémem prý nešlo o žádnou kauzu a v kauze „ugandských zlatých dolů“ byl pan Španko soudem zproštěn obžaloby. Navíc právník napsal, že u všech soudů o určení výše nájemného, byla CIB Group úspěšná.

Výsměch na facebooku

Písničtí aktivisté také našli na facebookových stránkách FidoKlub – Škola byznysu tento komentář: „Tak to krásně vyšlo. Gratulujeme CIB Group k životnímu obchodu. S jejich rozpočtem a zkušeností ze soudních sporů asi žádná naivní iniciativa typu Moje Písnice nemá nejmenší šanci na úspěch.“

V komentářích je, že iniciativa Moje Písnice bude udána policii a přidušena, nebo že na golfu proběhne pořádná oslava. Ostatně příslib oslavy tam vepsal jakýsi „Pája Španko“. Písničtí to nicméně považují za „černý humor“ či „blbou recesi“.

Vyjádření firmy CIB Group

„Naší snahou je maximálně otevřeně informovat veřejnost i nájemníky na sídlišti v Písnici o všech podstatných záležitostech spojených s transakcí. Vlastnickou strukturu, výši investice i naše dlouhodobé plány v Písnici jsme zveřejnili v médiích a jsou snadno dohledatelné na našich webových stránkách. Důvěryhodnost naší firmy dokládají i úspěšné projekty, které máme za sebou. Budeme rádi, když se přijedete podívat na naše zrekonstruované a zmodernizované domy v Praze, Liberci nebo Hrádku nad Nisou. S potěšením vás vybraným domem provedeme. Téměř stoprocentní obsazenost našich bytů vypovídá o spokojenosti našich nájemníků,“ napsal za CIB Group ParlamentnímListům.cz mluvčí Vojtěch Meravý.

Také se ohradil nad spojováním s Panamskými dokumenty:  „Neexistuje žádné napojení CIB GROUP na kauzu ‚Panama Papers‘. Stejně jako neexistuje žádné vlastnické propojení CIB GROUP s jakoukoliv firmou, figurující v kauze ‚Panama Papers‘. Pro vaši informaci, CIB Group už požádala prostřednictvím právníků zástupce iniciativy, aby tato nepravdivá tvrzení odstranili ze svého webu a zdrželi se jejich dalšího šíření. Jsme zastánci maximálně otevřené komunikace a informovanosti, ale proti šíření nepravdivých údajů se budeme bránit všemi dostupnými prostředky.“

Jak ještě sdělil Meravý, iniciativu Moje Písnice vnímá CIB Group jako typickou nátlakovou skupinu, která se pokouší prosadit neoprávněnou výhodu pro úzkou skupinu lidí a náklady s tím spojené přenést na stát, tedy na daňové poplatníky. „Písničtí nikdy nechtěli odkoupit byty za tržní cenu, chtěli je dostat za cenu zbytkovou. Rozdíl mezi těmito dvěma cenami představuje zhruba miliardu korun, kterou by zaplatili všichni akcionáři ČEZu, tedy všichni občané České republiky. Jinými slovy, každý ‚písnický‘ očekává od svých spoluobčanů – od vás i ode mě – ‚dar‘ ve výši zhruba 1,5 milionu korun. Doporučujeme vám zjistit si přímo na sídlišti, za jakých podmínek – finančních a smluvních – tam lidé bydlí a porovnat tyto podmínky s realitou, ve které žijí lidé, kteří neměli to štěstí přijít v minulosti k levnému bydlení v Písnici,“ dodal za společnost CIB Group Vojtěch Meravý.

O historii bytů

Fond v Písnici byl poslední velkou skupinou bytů ve vlastnictví ČEZ, která již dříve prodala dalších zhruba sedm tisíc bytů z původních přibližně osmi tisíc. CIB Group podala nabídku prostřednictvím společnosti Office Rent Prachatice později přejmenované na CIB Rent Písnice. O byty měl původně zájem i finančník Pavol Krúpa, který dokonce se svou firmou Kennial ze skupiny ARCA Capital v tendru zvítězil. Z koupě ale odstoupil kvůli možným sporům s nájemníky. Krúpa je nesmířlivým kritikem manévrů Zdeňka Bakaly s prodejem tisíců bytů OKD. A jako zájemce o pražské byty byl k uhlobaronovi přirovnáván.

Kupcem bytů v Písnici se tak stala společnost CIB Rent Písnice, která v tendru skončila druhá. Prodej je prý hotov. Správce realit CIB složil celou kupní cenu na účet ČEZ a na pražský katastrální úřad odešel návrh na vklad vlastnického práva k bytům ve prospěch CIB. Řízení může trvat několik týdnů, ale majitel se změnil už v době podání návrhu na vklad. ČEZ na své konto získala 1,276 miliardy korun. Proti prodeji, jak už bylo napsáno, dlouhodobě protestují nájemci bytů. Těm se nelíbí, že ČEZ nenabídl byty k odprodeji přímo jim.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …