Podnikatel Jančura šokuje: Dobešův registr byl zdarma

02.08.2012 16:15

ROZHOVOR Podnikatel Radim Jančura je dlouhodobým kritikem současné vlády a především ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09). Sám přitom přiznává, že ač je horlivým příznivcem pravice a v minulých volbách volil Věci veřejné, do budoucna nevylučuje ani volbu levice.

Podnikatel Jančura šokuje: Dobešův registr byl zdarma
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radim Jančura, majitel Student Agency

Často kritizujete současné, zejména vládní, politické strany. Jsou podle Vás partaje skutečně v područí těchto lidí, nebo jsou "kmotři" jakási fáma, mediální bublina?

Myslím si, že to je pravda. Vždy jde jen o financování politických stran, které potřebují nasbírat černé peníze, aby si koupily co možná nejvíc billboardů. A pak je vidět, kdo má hodně billboardů a přihrává malé výdaje na kampaně. Což bylo vidět v případě velkých voleb, všude bylo oranžovo, ale sociální demokraté měli nižší výdaje na kampaně než ODS. Tam nějaké černé penízky musely být.

Aktuální kampaň ČSSD si bere jako rukojmí církevní restituce a církev, jak na to nahlížíte?

Je to dost nefér, v poslední době jsem ten, který více kritizuje pravici než levici, pravice je teď daleko horší, ale já být teď na straně pravice, tak řeknu, buď všichni táhněme za jeden provaz, nebo od toho jdeme pryč. Klidně bych hodil odpovědnost na levici, že pokud nepřijde s vlastním řešením, tak by se ty peníze neměly vracet. Je to taková ta Paroubkovina, která není správná.

Mají podle Vás podnikatelé Vašeho ražení šanci uspět v politice? Jak hodnotíte třeba Andreje Babiše, má podle Vás jeho hnutí Ano 2011 u české veřejnosti šanci? Jak se obecně díváte i na další protikorupční aktivity „soukromníků“ typu Nadační fond Karla Janečka atd.?

Pan Babiš jde do voleb jako politické hnutí, jako člověku mu věřím. K majetku, všem miliardám, se dostal vlastní silou a prací, nikoliv velkými privatizacemi. Je to jeden z mála, který jde do polititky, aniž by chtěl krást. Jde tam proto, aby opravil tento stát. Pak je tu aktivita Karla Janečka, ale ta je nepolitická, ve správní radě je kromě něho Jan Kraus, Stanislav Bernard, Karel Randák a já. Jsme velmi opatrní, abychom nějaké straně nevyjadřovali podporu nebo naopak ji kritizovali. Řešíme věci konkrétní korupce, ale nespojujeme to s konkrétní stranou.

Právě pan Babiš Vás  prý oslovil s nabídkou spolupráce s jeho hnutím Ano 2011. Odmítl jste ji právě pro své angažmá v Nadačním fondu Karla Janečka?

Už v minulosti jsem dostal několik nabídek na spolupráci od různých politických stran. Nebylo to z vrchu, ale z regionálních odnoží, které hledají „ksichty.“ Ale já vím, že nikdy do politiky nepůjdu.

Kdo Vás oslovil, ODS, ČSSD...?

Většinou to byly nové strany, TOPka a podobně. Pan Babiš mě samozřejmě taky oslovil, já jsem mu podporu dal, ale jenom takovou tu mediální. Věřím mu, že nejde krást. To je ten rozdíl oproti Věcem veřejným.

Více rozhovorů ZDE

Panu Bártovi jste nevěřil?

Musím přiznat, že jsem volil Věci veřejné. Ale o panu Bártovi jsem nevěděl vůbec nic. Všichni jsme znali Radka Johna, říkal jsem si, že nová strana může udělat nový vítr...

Vraťme se k Andreji Babišovi, podle něho je cesta z ekonomické krize jednoduchá, a to v podobě řízení Česka jako vlastního podniku. Toto řešení jste na jaře připustil i Vy, jak konkrétně by takový systém mohl fungovat?

Pan Babiš, ačkoliv je velký podnikatel, má velké sociální cítění. Je asi největším zaměstnavatelem v Česku, už to dávno nejsou České dráhy, má asi  30 tisíc zaměstnanců. Já jsem také pravičák, a také to cítění mám. Ty věci se nevylučují. Politika by neměla být levicová a pravicová, ale taková, aby motivovala lidi pracovat. Tedy ty, co mohou. O ty, co nemohou, se musíme postarat. Stát má fungovat jako firma, má mít co nejjednodušší procesy, zákony, co nejmenší administrativu. Teď se všude řeže, na úřadech se propouští, ale nevím, že by se optimalizovaly procesy tak, jak se to právě dělá ve firmách.

Říkal jste, že jste pravičák, i přesto se ale hodně opíráte do současné vlády, což není u podnikatele Vašeho ražení příliš obvyklé. Pro PL jste uvedl, že  Nečas je slabý, je to srab, Kalousek přerůstá přes hlavu, výměnu Pospíšila za Blažka považuji za nešťastnou. Jak se podle Vás žije pod taktovkou středopravicové vlády českým podnikatelům? Přeci jen už jste kabinetů v roli podnikatele zažil několik... Vnímáte rozdíl třeba oproti tomu levicovému?

Tady nejde o podnikatele. Dobrý podnikatel se nemůže bát nějakých překážek nebo problémů. Překážky jsou od toho, aby se překonávaly. Každá firma by je měla zdolat. Všichni máme v Česku stejné podmínky. To je ale špatné v případě, že dobře nefungují veřejné zakázky, to je jediný problém. Z toho těží firmy, které chtějí korumpovat.

V souvislosti se zadáváním veřejné zakázky hovoříte třeba o pochybeních ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka. Co vidíte tedy jako hlavní problém této vlády, personálie nebo reformy jako takové?

Především personálie. Strašně emotivně se mluví o registru vozidel, který stál pouhých krásných 38 milionů korun. Vzhledem k jiným investicím v Česku byl doslova zadarmo. Ale tím že se to týká milionů lidí, bohatých i chudých, ti najednou nedostanou hloupou espézetku, když jedou na dovolenou, je kolem toho strašně moc křiku. Ale ve chvíli, kdy v lednu nedostalo spoustu lidí sociální dávky, a jednalo se o ty chudé, obyčejné lidi, tak se o tom tak emotivně nemluvilo. A ten systém opravdu neběžel. Zaměstnanci úřadu práce na tom byli strašně špatně. A ten systém stál 2 miliardy korun, to je dva tisíce milionů versus 38 milionů za registr. Ale křik byl kolem těch 38 milionů.  Pan Kalousek i pan Nečas ale Drábka hájí, takže asi v tom mají také svým způsobem prsty.

Říkal jste, že do politiky vstoupit nehodláte, svou kritikou středopravicové vlády ale některé politiky dráždíte natolik, že Vás ke vstupu vyzývají. Třeba  poslanec Boris Šťastný z ODS doporučuje, abyste právě Vy vstoupil do politiky, prý pak můžete prosazovat své názory tak, jako všichni, kdo v politice jsou. Máte takové plány?

Tak ať jde pan Šťastný podnikat. Každý má dělat, co umí, já umím podnikat a do politiky nikdy nepůjdu.

Často kritizujete zejména ministra financí M. Kalouska. Nedávno jste uvedl, že byste „vsadil krk“, že do konce roku skončí v politice. Jak to víte?

Tuším to. Celá země viděla, jak se Kalousek nádherně odkryl v případě té kauzy CASA, tam ukázal svou pravou tvář. Pan Kalousek je pěknej, statnej, humornej chlap, ale tím jak se odkryl, tak strašně moc ztratil, hlavně u žen. Pan Schwarzenberg, který patřil mezi nejoblíbenější politiky, se tím, že stál při něm, strašně poškodil. Ještě před rokem by měl šanci dostat se na Hrad, teď je téměř bezvýznamným kandidátem. Myslím, že i lidé z TOPKy teď budou uvažovat o TOPce bez Kalouska. Je tam spousta pěkných tváří, které by TOPku mohly vést, třeba pan Gazdík.

Nedávno jste říkal, že premiér Nečas „nemá koule“ na odvolání Kalouska – Jak tedy Kalousek skončí, odejde sám?

Pan Kalousek podle mě do půl roku v politice skončí, ale jak to bude, to neumím odhadnout. Celou koalici teď drží pohromadě. Nevím, jestli ji někdy budu volit, ale teď mě příjemně překvapuje levice, připadá mi taková státotvornější. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …