Politici rozkradli republiku a chtějí to svést na nás, ohrazuje se Rom

20.05.2012 22:05

ROZHOVOR Politici rozkradli celou zemi a chtějí to svést na Romy. Uměle se tak vytváří nenávist vůči romské menšině. Velký podíl na tom mají média a Dělnická strana sociální spravedlnosti je podplacená. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz to uvedl předseda Strany rovných příležitostí a člen Rady vlády pro národnostní menšiny Štefan Tišer.

Politici rozkradli republiku a chtějí to svést na nás, ohrazuje se Rom
Foto: rep
Popisek: Romské děti si hrají na hřišti

Co vás přimělo k sepsání dopisu ministru školství Petru Fialovi ohledně zařazování romských dětí do škol?

Bývalý totalitní systém zařazoval naše děti do zvláštních škol jako dementní. Naše děti ale nejsou dementní. Proto požadujeme, aby při zápisu do škol byl přítomný i romský asistent. Pouze v 0,02 procentech se stane, že máme postižené děti. Jinak jsou naše děti zdravé. A jestli chceme být zastoupeni v české společnosti, musíme začínat už od dětí, aby měly odpovídající vzdělání. V Anglii nejsou děti segregované tak jako u nás, ale jsou zařazeny s ostatními dětmi. I když je tam jazyková diference, romské děti to zvládají.

Napětí mezi majoritou a romskou menšinou se neustále stupňuje. Kdo má na této situaci největší podíl a proč?

Velký podíl mají média. Denně se tu stávají kriminální trestné činy a nevěnuje se jim taková pozornost, jako když je nějaký kriminální čin proveden romskou národnostní menšinou. Mám pocit, jako by to bylo cílené. Jelikož se dělají sociální škrty, může tu být snaha obrátit pozornost jiným směrem a říct, že za to můžou Romové. Dochází potom k uměle vytvořené nenávisti vůči Romům. My zde žijeme desítky, ne-li stovky let, a jsou tu národnostní menšiny, které tu nežijí tak dlouho a mají větší práva než my. My jsme byli zvyklí pracovat, jenže, kde tu práci teď najdeme? Dříve jsme dělali převážně výkopové a stavební práce, které nám dnes berou Ukrajinci a Slováci. A od toho je stát, aby se o tu zaměstnanost postaral.

Jak se stavíte k uvažování o Romech jako o těch, kteří nepracují, kradou, přepadávají a žijí jen ze sociálních dávek?

Jak už jsem říkal, když spáchá trestný čin příslušník romské menšiny, strašně se to nafukuje a přehání. Když si vezmeme, jaké činy se tady dějí a neinformuje se o nich téměř vůbec… Například teď, jak ta matka zavraždila čtyři své děti - ani se to neukáže v hlavních televizních zprávách. Myslím si, že možná existuje poptávka ze strany vlády, která chce, aby se o Romech psalo negativně. Politici rozkradli celou republiku a teď hledají obětního beránka a chtějí ukázat prstem na nás a říct, že za to můžeme my a že my jsme to tu rozkradli. To ale není pravda.

Jakým způsobem tento pohled změnit?

Tady se pořád mluví o integraci Romů – Romové se musí integrovat, Romové musí mít práci a zařadit se. To jsou taková ta hesla Dělnické strany. A proč toto musí dělat jen Romové? Proč ne taky většinová společnost? Takže, pokud mluvíme o integraci, měla by být vzájemná. Jsme tu tolik let, žijeme tu pohromadě dlouho a nebylo nikdy tak vehementně prezentováno, že romská část je ta špatná. Nikdy předtím nebyla taková nevraživost. Myslím si, že Dělnická strana musí být někým financovaná, aby vytvářela tuto nenávist vůči romské populaci. Vezměte si incident v Břeclavi. Média to celé nafoukla a najednou zjistíme, že kluk si to vymyslel, protože prodával nějakou špatnou drogu. Média hned něco zveřejní, i když zatím není případ vyšetřený. A v tom to celé je.

Existuje podle vás „romský rasismus“ ve vztahu k majoritě? Jak vnímáte toto slovní spojení?

Já odsuzuji jakýkoliv rasismus a nesnáším ho. Jsem humánní. Říká se tomu romský rasismus, ale já jsem se s tím ještě nesetkal. Spíš jde o to, že se třeba Romové vzájemně pobijí se skinheady a je to jen vymyšlený opak toho, co tady skutečně je. Když se podíváte do průzkumů veřejného mínění, tak zjistíte, že romskou menšinu nesnáší skoro devadesát procent populace.

Označil byste tedy Čechy za rasisty či xenofoby?

Nemůžu říct, že všichni Češi jsou xenofobní nebo rasističtí. Je tu mnoho rasistů, to ano, a především kolem Dělnické strany, ale nedá se říct, že všichni jsou takoví. Mám spoustu výborných přátel i mezi Čechy.

Chcete ještě vzkázat něco závěrem?

Vyzývám všechny lidi k vstřícnosti, přátelství, ochotě a porozumění bez rozdílu barvy pleti a národnosti.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …