Pospíšil vstupuje do odposlechu kmotrů. Odhalil, co se dělo před jmenováním Bradáčové

23.04.2014 4:40

Se zveřejněním policejních odposlechů Romana Janouška už není zřejmě nejmenších pochyb o tom, že se vlivní lobbisté snažili a stále snaží ovlivnit nejvyšší stupně justice. Jmenování Lenky Bradáčové vrchní státní zástupkyní v Praze nepříjemně zamíchalo kartami, které měli politici i kmotři v české justici rozdány. To mimo jiné potvrdil ParlamentnímListům.cz exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Pospíšil vstupuje do odposlechu kmotrů. Odhalil, co se dělo před jmenováním Bradáčové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil

Lidové noviny zveřejnily úryvek z odposlechu z Janouškovy kanceláře, kde údajně hovoří s dalším vlivným lobbistou, předlistopadovým šéfem Socialistického svazu mládeže Martinem Ulčákem na téma, jak se zbavit vrchní žalobkyně Lenky Bradáčové. Nazývají ji „takovou paní Cattani“, která chce být absolutně asketická. Plánují, že by se jí mohli zbavit s pomocí státního zástupce Jana Karabce, který byl náměstkem jejího odvolaného předchůdce Vlastimila Rampuly, přezdívaného „zametač“ důležitých kauz, a který podle lobbistů tehdy čerstvě jmenovanou Bradáčovou nesnáší. Vymysleli, že by na vrchní žalobkyni „sbíral materiály, jak tam vohejbá právo a co tam dělá nebo nedělá“.

„A v určitou chvíli by se z něho stala černá vdova. To znamená, ze by si vzal na sebe výbušniny a vybouch by to celý státní zastupitelství do vzduchu,“ vysvětlil svůj plán muž, kterého detektivové označili za Ulčáka. Na druhé schůzce oba lobbisté řešili, jak obsadit post šéfa protikorupční policie za odvolaného Tomáše Martince „svým“ člověkem.

Pospíšil: Je správné, že byla jmenována

Exministra Jiřího Pospíšila obsah odposlechů nijak nepřekvapuje, protože prý už v době, když dostal návrh na jmenování Lenky Bradáčové, přicházely z různých stran náznaky, aby to nedělal.

„Přesto si myslím, že bylo správné, že byla jmenována,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Pospíšil. I když je podle něj sporné, nakolik je zveřejnění odposlechů z policejního spisu v souladu se zákonem, považuje na druhou stranu za dobré, když se okolnosti kolem všech různých tlaků souvisejících se jmenováním Bradáčové vyšetří. „Dodnes nejsou například známy skutečné důvody mého odvolání z funkce ministra spravedlnosti. Důvody, které byly uvedeny, považuji za zástupné, takže budu rád, když se ukáží ty skutečné,“ přiznal dnes nezařazený poslanec, který kandiduje v květnu do Evropského parlamentu za TOP 09.

Obavy z odvolání Libora Grygárka

Obsah odposlechů podle Jiřího Pospíšila potvrzuje spekulace, že k jeho odvolání z funkce šéfa resortu justice vedlo odhodlání jmenovat Bradáčovou, která se v té době proslavila nekompromisním přístupem v kauze exhejtmana a poslance ČSSD Davida Ratha, vrchní žalobkyní. I když to tehdejší premiér Petr Nečas popíral a uvedl nejprve jako důvod Pospíšilovy požadavky na navýšení rozpočtu, později dokonce „manažerské nezvládnutí resortu“, už tehdy se mezi politiky mluvilo o tom, že to bylo kvůli úmyslu jmenovat Lenku Bradáčovou. Než to Pospíšil stihl, byl odvolán. Podle informovaných zdrojů u části ODS byly obavy, že by nová vrchní žalobkyně okamžitě odvolala Rampulova náměstka Libora Grygárka, který je považován za faktického šéfa vrchních žalobců v Praze a který má blízko k některým lidem z ODS. Často si telefonoval právě s lobbistou Romanem Janouškem, jehož blízký vztah k exprimátorovi Pavlu Bémovi je znám zase z jiných odposlechů.

Benešová: V Praze potřebují dát dalšího zametače

I bývalá nejvyšší státní zástupkyně a tehdejší místopředsedkyně ČSSD Marie Benešová považovala za hlavní důvod to, že orgány činné v trestním řízení se rozhýbaly a začaly konat. „A hlavně je to bitva o post vrchního státního zástupce v Praze, kam potřebují dát dalšího zametače a ne někoho, kdo se odváže a bude konat, jak má,“ konstatovala v době, kdy se rozhodovalo o postu vrchního žalobce. Byla to však nakonec ona, která krátce po svém jmenování ministryní spravedlnosti v Rusnokově vládě podlehla hlasům z vrchního státního zastupitelství a kritizovala způsob řízení vrchního státního zastupitelství Lenkou Bradáčovou. Kvůli sporu o údajné přípravě kompromitujících materiálů na vrchní státní zástupkyni musel odejít šéf protikorupční policie Tomáš Martinec, v minulosti se objevila snaha kompromitovat Bradáčovou i různými nepodloženými informacemi v médiích. Dnes začíná být jasné, že spekulace o strachu z „Cattaniho v sukních“ v některých politických a lobbistických kruzích nebyly zcela nedůvodné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …