Příběh finančníka: Na penzijní reformě chtěl zbohatnout. Ale zlomila mu vaz

26.02.2012 21:38

PŘÍBĚH Jezdil luxusním vozem, několik let pracoval jako finanční poradce a rozdával nejen úsměvy na všech frontách. Panu Lubošovi zkazila náladu až konečná podoba penzijní reformy. Stejně jako spousta dalších obchoďáků spoléhal na to, že mu přinese do kapsy milionové zisky, nestalo se. „Měl to být byznys století. Viděl jsem tu situaci na Slovensku, vydělávali tam milion i tři za měsíc. Teď je šance na výdělek minimální,“ popsal Luboš pro ParlamentniListy.cz.

Příběh finančníka: Na penzijní reformě chtěl zbohatnout. Ale zlomila mu vaz
Foto: Hans Štembera
Popisek: Za tisíc korun si toho v příštím roce budeme moct koupit možná zase míň

Sám se na důchodovou reformu poctivě připravoval. Na různých akcích ve městech Zlínského kraje její principy prezentoval a zároveň rozdával desítky, možná i stovky tisíc korun na dobročinné účely. Zřejmě spoléhal na to, že se pak na něj lidé jako na uznávaného odborníka, navíc lidumila, obrátí. Tenhle podnikatelský záměr mu ale nevyšel. „Tak co, budou mít peníze hasiči, děti ve školách, domov pro seniory. Nelituji toho, už se stalo,“ podotkl Luboš.

Více příběhů ZDE

Práci spojenou s penzijními fondy teď zřejmě pověsí na hřebík. „Lidé si nové smlouvy neuzavřou. Naši politici vymysleli, že pokud chtějí lidé přejít ze státního systému, mohou do soukromých fondů. Jenže si lidi musí připlatit a vytáhnout peníze z vlastní kapsy, v tom je problém. Tady se neuzavřou tři miliony smluv jako na Slovensku. Nebude jich ani desetina. Myslím, že zájem bude hodně slabý. Půjde o pár uvědomělých lidí, kteří mají všechny stavebka, penzijka a životní smlouvy. Také k tomu musí mít adekvátní příjmy, aby všechno mohli zaplatit,“ vysvětlil pro ParlamentníListy.cz Luboš. Čím se bude zabývat teď, s tím se svěřovat nechtěl. Možná rozjede dál byznys se švédskými utěrkami, kterému se doposud průběžně věnuje.

Nebudem se namáhat za hubičku, nikdo nic nechce

Že jim pšenka nepokvete tak, jak si představovali, si uvědomují i další finanční poradci. Jiří Kostka, který má pobočky hlavně na Frýdeckomístecku, ale také v Rožnově pod Radhoštěm, není z výše provizí i ze zájmu veřejnosti o reformu zrovna nadšený. „Budeme uzavírat smlouvy za hubičku, takže se do toho nehrneme. Lidi se navíc vůbec neptají. Když si nějaké informace přeci jen zjistí, nemají o nějaké změny zájem. Kalouskovi se zdá, že jsme všichni bohatí. Za jedno penzijní připojištění aby lidé platili stovky korun? Je to nezajímavé pro ně i pro nás. Pracujeme pořád stejně,“ vysvětlil Kostka pro ParlamentníListy.cz.

Poradci upozorňují i na to, že lidem chybí informace. I ti, kteří se naopak na reformu těší, volají po větší finanční gramotnosti národa. „Důchodců přibývá a odněkud musí vláda peníze brát. Lidé jsou ale zmatení, mají málo informací. Vůbec ničemu nevěří. Když vidím, jak se pořád někdo do vládních reforem obouvá, tak se ani nedivím. Já si myslím, že je to systém, který má hlavu a patu. Zásadní problém je, že lidé nemají dostatek informací,“ podotkl pro ParlamentníListy.cz Radek Hurta ze společnosti Partners.

Změnit fond lze kdykoli, pokud reformu vůbec spustí

Lidé s penzijním připojištěním mohou změnit svůj dosavadní fond do 28. února. Pouze dvouměsíční prostor jim poskytly nové zákony týkající se vládní důchodové reformy. To je pravda. Kdo nezareagoval, zůstane u současného fondu, třeba až do konce smluvního období, pokud nechce přijít o dosavadní výhody připojištění. Pak ale budeme mít všichni další možnost. Vláda zatím stále počítá s tím, že si lidé budou moci začít střádat na důchod u soukromých fondů od roku 2013. Odborníci doporučují, že pokud je plat zaměstnance asi patnáct tisíc korun měsíčně, nemá smysl se vůbec o soukromé fondy zajímat, protože se nevyplatí. Vhodnější je dát peníze do stavebního spoření. Pokud má člověk víc peněz, už pro něj mohou být soukromé penzijní fondy zajímavé. Otázkou je jejich stabilita. Reformu obhajují ODS a TOP 09, jenže ČSSD tvrdí, že jde o hazard a start reformy chce odložit na rok 2016.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Čunková

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…