Primátor Brna si pozval Bernda Posselta na radnici. A toto se pak strhlo

11.06.2015 20:52

Ofenziva sudetských Němců při příležitosti 70. výročí konce druhé světové války pokračuje na jižní Moravě. Jen pár dnů poté, co si brněnští zastupitelé v rozporu s přáním valné části Brňanů nasypali popel na hlavu za údajná zvěrstva během tzv. divokého odsunu tamních Němců v roce 1945, dorazila do Brna oficiální delegace Sudetoněmeckého landsmančaftu. O čem spolu mluvili, se ale nedozvíme, primátor Brna Petr Vokřál si totiž naordinoval bobříka mlčení.

Primátor Brna si pozval Bernda Posselta na radnici. A toto se pak strhlo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bernd Posselt

„Třicátý květen 2015 se zapíše do brněnské historie černým písmem,“ svěřil se pro ParlamentníListy.cz známý moravský válečný veterán z Českého svazu bojovníků za svobodu (ČSBS) Jiří Jaroš. Brněnská radnice v čele s primátorem Petrem Vokřálem (ANO) si do svých prostor oficiálně pozvala delegaci sudetských Němců v čele s jejich předákem Berndem Posseltem. „Dojemně a nadšeně je vítala celá současná smetánka i někteří obyvatelé Brna. Člověku z toho až mrazilo, když ve svých proslovech sdělovali, že je nutno se omluvit za tzv. „pochod smrti“,“ řekl Jaroš.

Podle tohoto historika je přitom mylné tvrzení odsunutých Němců, že jich během pochodu do Pohořelic zahynuly dvě tisícovky. „Měli být ubiti, zastřeleni a jinak vražděni. Nic z toho není pravda! Ano, umírali na epidemii úplavice a na vyčerpání. Celkový počet z dobových materiálů je ale jen šest mrtvých. Odsun probíhal na základě dohody spojenců a byl zařazen do Benešových dekretů. Zároveň sloužil jako ochrana německy hovořících občanů proti lynčování. Doba okupace se na myšlení lidí podepsala. Hrůzy, které si české obyvatelstvo vytrpělo, musely logicky vyvolávat odezvu,“ vysvětluje odbojář Jaroš tehdejší dobu i nesprávnost posuzování tehdejších událostí dnešním pohledem lidí, žijících už 70 let v míru.

Příchod vrcholného představitele landsmanšaftu za bránu brněnského kláštera je tak podle historika Jaroše velkým políčkem všem obětem nacistické okupace i všeho zla, které v naší zemi Němci způsobili. „Lhostejnost obyvatel našeho města je předvojem něčeho zlého. Hnědnutí naší společnosti je velkým nebezpečím pro demokracii. Zbývá otázka, kdy začne hon na čarodějnice? Lidé bděte! Braňte demokracii a svobodu!“ apeluje emocionálně Jaroš.

Nemáme na vás čas, média!

Vedení Brna se o „freundšaftu“ se sudetskými Němci s médii nechce vůbec bavit. Redakce Parlamentních listů poslala na tiskový odbor magistrátu, přímo primátorovi a jeho první náměstkyni Kláře Liptákové (KDU–ČSL) sérii otázek, kdo Landsmančaft za vedení Brna pozval, proč se tak stalo, o čem spolu primátor Vokřál a Bernd Posselt jednali a co Brno v této oblasti chystá do budoucna. Přes opakované urgence však nikdo z vedení Brna redakci na její otázky neodpověděl. „Pan primátor bohužel nemá čas,“ odůvodnila mlčení svého šéfa jeho asistentka Alena Horká. Na PR gratulaci tenistce Šafářové si však Babišův člověk Petr Vokřál čas udělal.

Jednání části brněnských politiků nechápou ani váleční veteráni ze sousedního Hradeckého kraje. „Proč brněnští radní plivou do tváře obětem II. světové války? Nedávno se primátor Petr Vokřál omluvil sudetským Němcům za tzv. odsun a 30. května 2015 pak s představiteli města přijal delegaci, v jejíž čele byl spolkový předseda Sudetoněmeckého krajanského sdružení Bernd Posselt, asi jako kdysi při zabrání pohraničí,“ zuří mluvčí východočeských odbojářů Rostislav Kotrč. Nejhorší podle Kotrče je ale fakt, že setkání se zúčastnil i pravoslavný biskup Igor Slaninka, ačkoliv pravoslavná církev za II. světové války byla v protektorátu Čechy a Morava zakázaná a mnoho věřících, duchovních i její představitel biskup Gorazd byli zavražděni gestapem.

Plivli jste do tváře lidem, kteří jsou mnohem lepší než vy

„Čin představitelů města Brna a pozvání vůdců landsmančaftu za bránu brněnského kláštera je nejen plivnutím do tváře všem těm, kteří museli opustit Brno při zabrání pohraničí a německé okupaci naší země. Svým postojem radní i tzv. smetánka a přítomní církevní představitelé ukázali, že pohrdají zavražděnými i padlými Moravany, Čechy, Židy, Romy a dalšími ve II. světové válce. Zároveň je to znevážení prezidentských dekretů, na základě kterých se tvořila naše republika po osvobození spojeneckými vojsky. Sedmdesát let po osvobození a konci II. světové války již brněnští radní na tyto hrůzy asi zapomněli, chyběli v hodinách dějepisu, nebo prostě prodali svou čest a čest mrtvých za domnělou německou přízeň reprezentovanou Berndem Posseltem,“ prohlásil tvrdý odsudek na adresu brněnských politiků Rostislav Kotrč.

Současné vedení Brna podle něj těm, kteří za svobodu republiku před 70 lety nikoli žvanili, ale nasazovali své životy, nesahá ani po paty. „Jako členové Českého svazu bojovníků za svobodu, tedy svazu, který se snaží připomínat nezdeformovanou historii, neboť má ve svých řadách ještě dost pamětníků, musíme důrazně proti jednání brněnských radních protestovat, neboť je to zneuctění památky českých a moravských obětí německého fašismu. Nyní by měl tedy od těchto radních následovat další krok, aby se veřejně omluvili potomkům těchto obětí, že svým neuváženým počínáním a bratříčkováním s členy landsmančaftu pohrdli jejich předky,“ dodal pro ParlamentníListy.cz Kotrč. On sám ale nevěří, že by k něčemu takovému primátor Vokřál i jeho podřízení našli dostatek odvahy. „Vzpomeneme si na to, až budou v Brně zase volby,“ slibuje na adresu současného vedení města expert ČSBS Jiří Jaroš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Blahuš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …