Privatizace přivedla zemi k zázraku, napsali studenti. Zde je odpověď

09.10.2012 4:43

Ubohá akce za peníze, je pod úroveň se k tomu vyjadřovat, řekl ParlamentnímListům.cz první místopředseda polistopadové československé vlády, čestný předseda ČSSD, ekonom a prognostik Valtr Komárek k práci, kterou pod názvem Mýty o české privatizaci zveřejnil týdeník Euro.

Privatizace přivedla zemi k zázraku, napsali studenti. Zde je odpověď
Foto: Hans Štembera
Popisek: Měna Euro

Práce, pod níž jsou podepsáni Jan Průša a Pavel Ryska, ekonomové a doktorandi Institutu ekonomických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy, oslavuje český způsob privatizace.

Bývalý prezident kritizoval nejasná pravidla a nízkou mravní kulturu

Česká privatizace byla unikátním projektem, který skončil masovým úspěchem i přes to, že na jeho provedení předem neexistoval žádný návod, tvrdí autoři. Odmítají „mýty“, které jsou podle nich s „nejúspěšnějším projektem moderního českého státu“ spojeny. Mýtem jsou podle názoru studentů například tvrzení o rozkrádání majetku. Především je prý třeba si uvědomit, že toho nebylo příliš k rozkrádání. „Naopak, je ekonomickým zázrakem kapitalismu a privatizace, že se z tak rozvráceného hospodářství podařilo tak rychle vydupat mnoho fungujících ziskových podniků," píší doktorandi o privatizaci.

Prý „pomýlená kritika je ohledně nedostatečného právně-institucionálního rámce.“ V tom by s nimi nesouhlasil bývalý prezident Václav Havel, který už v březnu 2000 prohlásil, že nejasná pravidla privatizace, a to zejména velkých podniků, a nízká mravní politická kultura jsou hlavní příčinou „mafiánského kapitalismu“, který podle něj v České republice „bují“.  Řekl také, že i on sám nese odpovědnost za znepokojivý stav, protože prý dost razantně dříve na podivné finanční propletence neupozorňoval. Konzultace s odborníky na hospodářskou kriminalitu a organizovaný zločin prý prezidentovi potvrdily jeho nejčernější očekávání.

Kupónová privatizace – nejprůhlednější a nejčistší forma

Autoři tvrdí, že kupónová privatizace byla nejprůhlednější a nejčistší formou privatizace. Podle některých odborníků, kteří si nepřáli být jmenováni, zřejmě autoři nikdy neslyšeli o Viktoru Koženém, který odjel i s 50 miliardami majetku z Harvardských investičních fondů do zahraničí, neznají slavné podniky jako ČKD, po nichž zbyly jen prázdné haly, nebo Škoda Plzeň, která se privatizovala za vlastní peníze, aby byla obratem prodána za patnáctinásobek, nebo Poldi Kladno a další stovky podniků, které způsob privatizace nepřežily a tisíce lidí se ocitly na dlažbě.

Většinu majetku uchvátily investiční a privatizační fondy, nedostatečně regulované

Někdejší předseda české vlády a místopředseda Senátu Petr Pithart prohlásil, že je „docela hrdý na to, že v závodě s časem a hlavně s federální vládou jsme nenechali všechno zprivatizovat kupónovou metodou, která se ukázala jako úspěšná jen politicky. „Tři měsíce před volbami v červnu 1992 se rozdávaly knížky kupónů, zatraceně podobné knížkám šekovým, v nich byl podpis ministra financí a shodou okolností i předsedy ODS. Pak ale, už po volbách, většinu majetku uchvátily investiční a privatizační fondy, nedostatečně regulované, a tak z velké části podvodné. Tehdy jsme v tom závodě zachránili automobilku Škoda Mladá Boleslav a dalších asi šedesát podniků. Všechny do jednoho dnes prosperují,“ řekl ParlamentnímListům.cz.

Pithart: Měl jsem dát na instinkt a zdravý rozum, měl jsem řvát

Expremiér české vlády dnes lituje, že tehdy nedal víc na svá nejrůznější neblahá tušení, na vnitřní varovné hlasy, na instinkt. „To se vesměs týká problémů ekonomických. Nemám ekonomické vzdělání, nejspíše proto jsem kolikrát z nejistoty mlčel, držel se stranou, i když se mi chtělo řvát. Myslel jsem si, že ekonomie je těžká, přísná věda, ale ono je to s ní jinak – jak ukazuje poslední, téměř nikým nepředvídaný vývoj hospodářské krize. I zdravý rozum má v té vědě své místo. Často se pak totiž ukázalo, že jsem měl pravdu. Ale pravda, kterou smlčíte, se nepočítá, zbydou z ní jen hořké výčitky, že člověk neměl dost odvahy. Tušil jsem, že ta polistopadová neoliberální mantra (deregulace, privatizace, liberalizace) byla přinejlepším přehnaná, jednostranná. Dnes v důsledku toho, že jsme se jí podrobili, mizí poslední zbytky veřejného sektoru. Hrozí privatizace zdravotnictví, školství  i sociální péče. A nůžky mezi bohatými a chudými se pořád rozevírají. Může být, že na to všechno jednou dojedeme. Měli jsme vlastně smůlu, Listopad přišel příliš pozdě: nastoupili jsme do toho nejhoršího vlaku kapitalismu, který byl kdy na trati. Poválečný solidní kapitalismus tvrdé práce, odkládané spotřeby, „dlouhých“, solidních  peněz a sociálních ohledů – ten už dávno na trati nebyl. Snad jsme to zprvu ani nevěděli. Ten dnešní se jmenuje „kasino kapitalismus“. A jeho plody si dnes užíváme,“ řekl bývalý český premiér.

Filip: Stát, podniky i rodiny jsou zadlužené. To je úspěch?

„Ačkoli minulý režim vykazoval obří produkci a zaměstnanost, přesto přivedl ekonomiku ke krachu, nebylo moc co rozkrádat,“ odmítají autoři další mýtus, že se privatizací rozkradl obrovský majetek. Naopak je podle nich ekonomickým zázrakem kapitalismu a privatizace, že se z tak rozvráceného hospodářství podařilo tak rychle vydupat mnoho fungujících ziskových podniků. S tím ovšem nesouhlasí komunisté. „Každá vláda se hodnotí podle toho, o kolik zvýší majetek státu a svých občanů. Je evidentní, že majetek v rukou státu v letech 1948 až 1989 narostl sedmkrát, u majetku československých občanů se zvyšoval ještě rychleji,“ tvrdí předseda KSČM Vojtěch Filip.

ParlamentnímListům.cz řekl, že stát je dnes zadlužen více než jedním bilionem korun, stejně tak vysokou částkou i podniky a české domácnosti. „Ale že privatizace byla originální a nevyzkoušená, v tom mají autoři pravdu. Ale také to podle toho dopadlo. Proto je většina národa otrávená a znechucená,“ řekl Filip.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Libuše Frantová

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …