Profesor Štech: Lidé jsou připraveni na příchod komunistů k moci

23.05.2012 11:43

Z průzkumu preferencí politických stran agentury SANEP vyplynulo, že po kauze Davida Ratha poklesly ČSSD preference (22%) a komunisté za ní zaostávají o pouhá dvě procenta. Podle prorektora Univerzity Karlovy profesora Stanislava Štecha však tento průzkum není až tak směrodatný. A ať tak nebo tak, lidé v ČR jsou na příchod KSČM k moci připraveni.

Profesor Štech: Lidé jsou připraveni na příchod komunistů k moci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Profesor Stanislav Štech

Metodiku SANEPu nepovažuje profesor Štech za klíčovou. „Respondenti jsou většinou lidé, kteří jsou odhodlaní volit, a zachycuje hlavně poměry, které panují v pevné voličské základně,“ je přesvědčen psycholog. Podle něj až další průzkumy ukáží, jak se ve skutečnosti věci mají.

Lidi vnímali Ratha jako solitéra nebo exota

Krátkodobě ovlivní ČSSD kauza Davida Ratha podle profesora Štecha zcela nepochybně a způsobí pokles preferencí. „Dlouhodobě si však myslím, že to nijak významný dopad mít nebude,“ říká Štech.

Jedním z důvodů krátkodobosti poklesu je podle politologa skutečnost, že ani širší populací nebyl David Rath vnímán příliš pozitivně. „Nebyl vnímán jako typický sociální demokrat. Lidé ho pojímali spíše jako solitéra nebo exota,“ konstatuje profesor Štech. „Myslím, že právě proto ho nebudou spojovat ani s programem, ani s hodnotami sociální demokracie,“ míní politolog. Bezprostřední dopad na pokles preferencí to však podle něj bezesporu mít bude.

Stejně dočasně vidí profesor Štech i okamžitý nárůst preferencí komunistů. „Je to podobný dočasný vzestup, jako pozorujeme například u »Zemanovců«“, dodává politolog. Zemanovci jsou však prý na tom lépe. „Oni mohou paradoxně vydržet, protože budou čerpat z tradiční základny ČSSD,“ je přesvědčen Štech. U komunistů jde podle něj zase o lidi, kteří chtějí radikálně vyjádřit svou nespokojenost se stávající situací. „A tato aféra to samozřejmě přiživila,“ dodává.

Záležet podle Štecha bude i na tom, jak rychle se podaří sociální demokracii očistit. „Zatím se jí to vcelku úspěšně daří,“ říká. „Personální kroky provedli velmi rychle“. Hlavně se prý ale musí ČSSD vrátit k programovým otázkám.

Mediální humbuk zakryl závažnější kauzy

„Co je ale největším malérem Ratha a jeho kauzy, že se do pozadí dostaly a totálně se zakryly daleko závažnější věci – dálniční obchvat kolem Prahy, IZIP, Promopro a podobně,“ upozorňuje Štech. Je to prý o to horší, že pro lidi tyto kauzy nejsou tak konkrétní „jako ty miliony v igelitce nebo v nějaké krabici“. „Lidé si ty miliardy prostě méně dokáží konkrétně představit,“ dodává.

Sociální demokracie tak podle něj nyní za to bude muset nějaký čas „pykat“ a hlavně bude muset prověřit i lidi napojené na Davida Ratha, včetně managementu projektů. „Horší je, že ty skutečně závažné korupční kauzy pro tuto zem jsou někde docela jinde,“ varuje politolog.

Situace se prý změní, vláda svými kroky vylepší skóre ČSSD

Ještě do podzimních senátních a krajských voleb se bude situace podle profesora Štecha měnit podle toho, jaké kroky bude dělat vláda. „Jestli bude vláda podnikat takové kroky, jako například pan Drábek v oblasti sociální péče, bude se to poměrně rychle vracet ke stavu před kauzou Rath,“ míní politolog.

Profesor Štech je zároveň přesvědčen, že česká veřejnost je připravena na spoluvládu komunistů. „Rozhodně, je připravena. Víte, pražští středostavovští voliči se objevují více v českých médiích, takže máme pocit, že je to většinový názor,“ upozorňuje. To je však podle něj omyl. „Když by se vzaly průřezem všechny sociální vrstvy, geograficky přes celou republiku, musíme jednoznačně říct, že připravenost tolerovat komunisty je vysoká a jednoznačně stoupá,“ je přesvědčen Štech.

Veřejnost je na spoluvládu komunistů připravena, její lídři odvádějí dobrou práci

Kroky vlády v tom hrají velmi důležitou roli, reagoval profesor Štech na dotaz redakce, zda jsou stoupající preference KSČM zásluhou aktivity komunistů, nebo jen špatnými kroky vlády. „Je to možná dokonce rozhodující v tom jejich postupu,“ připustil. „Podívejte se ale, jak vystupují komunisté na veřejnosti, v médiích..., ať je to pořád pět nebo šest jmen dokola, ale podívejte se, jak reagují na problémy, když už jsou pozváni,“ dodává.

Politolog zároveň upozornil, že nehodnotí úroveň činnosti komunistů v krajích a obcích. „To nevím, takže nemohu říct. Ale ti, co vystupují a reprezentují tu stranu v médiích, odvádějí dobrou práci,“ ocenil Štech.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …