Proměna přerovského ghetta v moderní čtvrť dál směřuje k fiasku

01.09.2012 18:55

Proměna přerovského romského ghetta v luxusní čtvrť s byty a obchody se dále komplikuje. Ačkoliv se firma, která lokalitu od města před pěti lety koupila, zavázala, že do poloviny září vystěhuje všechny nájemníky a zahájí výstavbu, v tuto chvíli je jasné, že se tak do termínu nestane. Smlouvu totiž vlastník není schopný dodržet.

Proměna přerovského ghetta v moderní čtvrť dál směřuje k fiasku
Foto: Petr Kupka
Popisek: Zbylé objekty přerovského ghetta ve Škodově ulici čekají na demolici

Osm zchátralých objektů v přerovské Škodově ulici spolu s pozemky o rozloze 4 886 metrů čtverečních koupila v roce 2007 od přerovského magistrátu společnost Immofin CZ (dnes Opera Bohemia) za pouhý jeden a půl milionu korun s cílem proměnit tuto oblast v moderní a reprezentativní čtvrť města. Z původní asi čtyřicítky převážně romských rodin zde dnes stále bydlí asi šest ve třech posledních domech. Čtyři cihlové budovy jsou již zbourány. Stěhování nájemníků navíc provází podivné machinace s výměnami bytů, na což ParlamentníListy.cz upozornily jako první.

Termín dokončení demolice se blíží

Termín dokončení demolice připadá na 13. září. Jisté však je, že do tohoto data se toho v lokalitě příliš mnoho nezmění, což pro vlastníka znamená, že mu město může uložit půlmilionovou pokutu a odstoupit od kupní smlouvy. Problémem pro město je navíc i fakt, že na pozemcích je v současné době zástavní právo ve prospěch firmy Remedies, od níž si Opera Bohemia půjčila sedm milionů na demolici objektů. Pokud by si v případě nedodržení závazků město vzalo pozemky zpět, znamenalo by to pro něj, že je bude nuceno převzít i s dluhy.

Stěhování a demolici firma nestíhá

Proto zatím vše směřuje k tomu, že město bude nuceno vyhovět požadavku ze strany zástupce vlastníka a posunout termín zahájení výstavby, nebo půjde do soudního sporu. Zástupce společnosti totiž říká: „Zhruba do konce tohoto roku nebo do ledna příštího roku jsme schopni dokončit stěhování zbylých šesti rodin a demolici stojících objektů. Za současné situace, si neumím představit, že bychom do místa, kde brání výstavbě stavební uzávěra v okolí, investovali další finanční prostředky,“ sdělil někdejší jednatel Opery Bohemie Bohumil Chodil, který je však dále pověřen připravit zde půdu pro výstavbu polyfunkčních domů.

Podepsat tuto dohodu byla prý šílenost

Opoziční zastupitel Richard Šlechta, jehož strana Společně pro Přerov (SPP) prodej ghetta dlouhodobě kritizuje, k tomu dodává: „Hlavně je problém, že smlouva nebyla dodržována už v průběhu. To znamená, že měl být do dvou let po podpisu předložen projekt, radní se měli více zajímat o financování a záruky. Podepsat smlouvu na prodej území v hodnotě několika desítek milionů za jeden a půl milionu je něco šíleného,“ podotkl Šlechta.

Situaci v ghettu projednají zastupitelé

O tom, zda město smlouvu firmě prodlouží, či vypoví, nebo zda se rozhodne třeba i věc řešit soudní cestou, budou jednat zastupitelé za několik dní. „V tuto chvíli máme připravený materiál, který bude projednávat zastupitelstvo 10. září a poté bude snad jasnější, jak se k dění v ghettu postavíme,“ řekl ParlamentnímListům.cz náměstek primátora Michal Zácha (ODS).

Vypovězte smlouvu, vzkazují městu nájemníci

Obyvatelé však mají jasno – nechtějí, aby město firmě smlouvu prodloužilo. Podmínky, ve kterých jsou prý nuceni žít, jsou podle nich neúnosné. „Čekáme na náhradní bydlení už několik let a nic. Majitel pro nás nic nedělá. Skoro nám to tu padá na hlavu. Navíc je tu zima. Musíme topit dřevem. Další zimu v těchto barabiznách už nepřežijeme. Měl nám majitel dát milion jako odstupné, abychom si za ně koupili byty anebo by bylo dobré, aby město vypovědělo smlouvu s vlastníkem a řešilo naše náhradní bydlení samo,“ prozradil již dříve redakci jeden nájemníků, který nechtěl uvést své jméno.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …