Protikorupčník: Znám dobře ministra Kubiceho a povím vám...

30.08.2012 8:00

Kubice je podle mne nejlepší polistopadový ministr vnitra,“ řekl ParlamentnímListům.cz člen výboru Veřejnosti proti korupci, advokát Milan Hulík k útokům opozice kvůli odvolání policejního prezidenta Petra Lessyho. Odmítá jejich obvinění, že by mohlo jít ze strany Kubiceho o puč proti nezávislému fungování policie.

Protikorupčník: Znám dobře ministra Kubiceho a povím vám...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Jan Kubice

Advokát, který se sám aktivně zapojil do boje proti korupci, vylučuje spekulace, že by krok ministra vnitra Kubiceho byl politicky motivovaný, aby se zabránilo vyšetřování korupčních kauz, v nichž figurují politici.

Kubice drží slovo

Anketa

Má ministr vnitra Jan Kubice vaši důvěru?

8%
92%
hlasovalo: 10161 lidí
„Je to bývalý disident, věřící, pravdomluvný člověk, který drží za všech okolností slovo, dá se na něj skutečně spolehnout. Věřím mu na sto procent a dal bych za něj ruku do ohně,“ prohlásil Milan Hulík o současném ministru vnitra, „a to neříkám proto, že jde o mého bývalého klienta.“ Právě Hulík totiž hájil Kubiceho ve sporu s šéfem ČSSD Jiřím Paroubkem kvůli zprávě, se kterou se tehdejší šéf policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu obrátil na poslance sněmovního branného výboru. Uvádělo se v ní, že organizovaný zločin pronikl až do státní správy. Paroubek a ČSSD v roce 2006 obvinili Kubiceho, že zpráva, která se dostala díky poslanci Pavlu Severovi pár dnů před sněmovními volbami do médií, ovlivnila průběh voleb.

Vše k tématu konec Lessyho

Kvůli Langerovi Kubice odešel od policie

Nad pochybnými úvahami, že by Kubice poslouchal svého někdejšího předchůdce Ivana Langera, se Milan Hulík jen pobaveně  usmívá a připomíná, že krátce po nástupu Langra do čela resortu vnitra Kubice od policie odešel. Stalo se tak poté, co Langer dosadil na post šéfa kriminálky Jiřího Houbu. „To pro mě bylo nepřekousnutelné. Opravdu nemám zapotřebí, abych po dvaceti letech od revoluce sloužil pod estébákem. To prostě ne,“ vysvětlil tehdy svůj odchod Kubice.

Lessy víc poslouchal Bártu než ministra

I když Hulík oceňuje nedávné prohlášení Lessyho, kterým se postavil za policisty a vyzval je, aby se nenechali ovlivnit vlivnými a mocnými, domnívá se, že spory mezi ministrem vnitra a policejním prezidentem vyplývaly z toho, že Lessy byl loajálnější k Věcem veřejným a Vítovi Bártovi, kteří ho do funkce dosadili, než k ministrovi. „Myslím, že Lessy Kubiceho vůbec nerespektoval, možná poslouchal Víta Bártu, a proto mezi nimi propukaly stále nějaké spory,“ míní advokát. Jeho slova potvrzují informace z médií, že Bártův člověk Michal Moroz, někdejší náměstek exministra vnitra Radka Johna, byl donedávna častým návštěvníkem Lessyho na policejním prezidiu. Oba aktéři však tyto informace popřeli. Advokát je přesvědčen, že dvoukolejnost řízení a špatná komunikace mezi ministrem a policejním šéfem by nemohla fungovat dlouho.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …