Rath a zlomený? To určitě nebyl, ale byl dobře připravený

22.05.2012 19:52

Mandátový a imunitní výbor (MIV) vyslechl poslance Davida Ratha a svým jednomyslným usnesením doporučil Poslanecké sněmovně, aby ho na svém nejbližším plenárním zasedání 5. června vydala k trestnímu stíhání.

Rath a zlomený? To určitě nebyl, ale byl dobře připravený
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath ve sněmovně

Parlamentnilisty.cz se ale dotázaly Jany Kaslové (TOP09) a Jiřího Dolejše (KSČM), poslanců z protipólů politického spektra, jakým dojmem na ně působil David Rath během slyšení na výboru. Jejich dojmy jsou kupodivu velmi podobné.

"David Rath na mě působil úplně stejně, jak vždy. On je dobrý řečník a vše, co říkal, měl velmi dobře připravené,“ řekla pro ParlamentníListy.cz poslankyně za TOP09 Jana Kaslová.

Šlo o spiknutí a mohlo dojít k přehmatům, soudí prý Rath

Také podle komunistického poslance mluvil David Rath velmi klidně a promyšleně. „Pokud jde o emoční pocit, je to podle mne člověk, který si uvědomuje, že vstupuje do úplně odlišné fáze svého života,“ říká Dolejš.  „Rozhodně ale nebyl zlomený."

 „Řeč Davida Ratha nebyla taková, která by měla motivovat MIV k takovému či onakému rozhodnutí, byly však z toho cítit už parametry jeho budoucí obhajoby,“ říká komunistický poslanec Jiří Dolejš.

David Rath prý ale neopomněl říct, že šlo vlastně o spiknutí, a navíc, i když to prý bylo řádně připravené, mohlo podle Ratha prý dojít v určité fázi k excesivním přehmatům, pokud jde o zvládnutí trestního stíhání. „To bych řekl, že bylo jádrem obsahu jeho projevu,“ řekl Parlamentnimlistum.cz Dolejš.

O standardním postupu pochybnosti byly

Na dotaz Parlamentnichlistu.cz, zda Jana Kaslová alespoň na chvíli zapochybovala, že by mohlo být zadržení neoprávněné, odpověděla, že „ani ne“. „Víte, myslím, že ani on se to touto formou nesnažil podávat. Nebo to na mne aspoň tak nepůsobilo,“ konstatovala Kaslová.  Rath na ni působil spíše dojmem, že chtěl předložit svůj postoj a vidění celé situace. Neměla prý pocit, že by popíral nějaké prvky obžaloby. „K tomu se ani nějak nevyjadřoval,“ dodala Kaslová.

„Tak určité pochybnosti na výboru o tom, zda bylo postupováno standardně, tak to máme,“ říká Jiří Dolejš. Upozornil však, že se to rozhodně nevztahuje na skutkovou podstatu trestního stíhání.

Podle Dolejše je třeba, aby bylo prošetřeno úplně všechno, včetně možného selhání orgánů činných v trestním řízení. „Jediné, jak se zbavit přízraků té kauzy, je prošetřit úplně všechno. Jakmile bychom to »zaťápli«, tak bychom zabránili prošetření, a to by bylo úplně špatně,“ říká poslanec.

Chtěli jsme důstojně dostát právu, které Rathovi náleží, říkají poslanci

„Během jednání byla nálada výboru vcelku dobrá,“ komentovala Kaslová jednání výboru. Většina členů výboru už měla možnost se seznámit s předloženými spisy, takže měli vcelku jasno. „Šlo o to, abychom důstojně dostáli právu, které pan poslanec Rath měl,“ konstatovala poslankyně. „Podstatné bylo, abychom s jistotou vyloučili, že nám uniklo něco zásadního, co by radikálně změnilo náš názor,“ říká Kaslová.

„Radost z takto ostře mediálně sledované kauzy samozřejmě nikdo nemůže mít,“ říká Dolejš. Snažili se postupovat korektně. „Nebylo rozdílu mezi stranickou příslušností,“ konstatoval Dolejš. To ostatně potvrdila i poslankyně Jana Kaslová. „Všichni jsme chápali, že je to vážná věc a nakonec, usnesení bylo schváleno jednomyslně. Snažili jsme se prostě dát rozum dohromady a dostát právu,“ popisuje situaci Dolejš.

O vydání Ratha sněmovnou prý není důvod pochybovat

Oba poslanci, Jana Kaslová i Jiří Dolejš konstatovali, že s největší pravděpodobností bude David Rath sněmovnou vydán, protože zatím nezjistili nic, co by tomu bránilo, nebo co b y radikálně změnilo stanovisko poslanců. „Na rozdíl od jednání výboru si ale myslím, že ve sněmovně bude zahrnuto více politických aspektů. My jsme se přece jen snažili uvažovat především hledisko práva,“ vysvětluje poslanec.

Z vystoupení Ratha před sněmovnou moc nadšení není

Pokud jde o možnost Davida Ratha vystoupit před sněmovnou při projednávání jeho vydávání, poslankyně Kaslová z toho není nadšená. „Finální stanovisko k tomu ale ještě nezaznělo,“ konstatovala.

Podle Dolejše bude možnost Davida Ratha vystoupit před sněmovnou projednávat a navrhovat stanovisko Organizační výbor poslanecké sněmovny. „Musím říct, že jim to opravdu nezávidím,“ usmál se Jiří Dolejš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…