Rath je prý týrán a ohrožován na životě. Sněmovní právník přitakává

05.06.2012 20:23

Poslanec David Rath si připadá jako oběť útrpného práva. Podmínky v českých vazbách hodnotí jako tragické a omezující lidská práva. Sněmovní právník mu dává za pravdu.

Rath je prý týrán a ohrožován na životě. Sněmovní právník přitakává
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Projev poslance Davida Ratha, obviněného z korupce, který v úterý odpoledne vystoupil na půdě dolní komory Parlamentu, působil velmi emočně. Rath se v něm postavil do role mučedníka, k němuž se orgány činné v trestním řízení chovají jako k nájemnému vrahovi.

Celý projev Davida Ratha čtěte ZDE


Vazba? Tortura

"Vazba je jako novodobá tortura," uvedl zjihlý Rath ve sněmovně s tím, že možnost mýt se dvakrát týdně a jít ven na hodinu denně na dvůr velký 3 x 2 metry považuje za omezování lidských práv.

"Česká republika využívá policejních metod k selektivní spravedlnosti," ohodnotil způsob umisťování do vazby s tím, že podmínky vazby by měly být prověřeny mezinárodními organizacemi. 

ParlamentníListy.cz zajímalo, jak podmínky vazby komentují sněmovní právníci. Jeroným Tejc (ČSSD), který je původním povoláním advokát, dává Rathovi za pravdu.

"Dlouhodobě nejen já poukazuji na fakt, že vazba se u nás vykonává v horších podmínkách než výkon trestu. A to přesto, že tam nejsou odsouzení, ale pouze podezřelí a mnohdy nevinní," řekl právník redakci.

Ztratíme svobody, ztratíme demokracii

Rath šel ale ve svém obviňování ještě dál. Lidé ve vazbě jsou v českých podmínkách prý týráni a ohrožováni na životě. "Jak ztratíme své svobody, ztratíme demokracii," řekl obviněný poslanec na závěr svého smutného vystoupení. 

To ohodnotil i Rathův "pokrevní bratr", ať už na půdě lékařské, nebo sociálnědemokratické. Oranžový poslanec Jiří Koskuba. Parlamentnílisty.cz zajímalo, zda by mu v případě, že by stál na místě Ratha, lékařská etika velela vzdát se poslaneckého mandátu. To totiž Rath odmítl.

Je to o cti. Ne etice

"Tohle nemá s lékařskou etikou co dělat. To je o cti, morálce, nejsem n a místě Davida. Nevím to, co ví nejlépe on. Bylo by proto falešné a populistické říci za něj rezolutně ano," stojí za svým kolegou Koskuba.

Bývalý člen Věcí veřejných Stanislav Huml stojí na Rathově straně. Pro redakci uvedl, že v jeho případu  "byla porušena lidská práva". Víceméně tak souhlasí s argumentací D. Ratha.

David Rath byl před třemi týdny zadržen při přebírání několikamilionového úplatku. V souvislosti s obviněním z korupce rezignoval na funkci hejtmana i krajského zastupitele a odstoupil z kandidátky ČSSD pro podzimní volby. Zatím si ale nechal poslanecký mandát. Představitelé sociální demokracie v čele s Bohuslavem Sobotkou ho vyzvali, aby opustil politiku a mandátu se vzdal. Poslanec to ale neplánuje. Považuje se za politickou oběť.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …