Soudce, co odsoudil Bártu: V případě trafikantů si vůbec nejsem jistý

22.06.2013 14:08

Soudce Jan Šott poskytl rozhovor Lidovým novinám a vyjádřil se v něm k současné kauze protikorupčního zásahu na Úřadu vlády. Podle něj se nedá jasně říci, zda udělování trafik může být trestné.

Soudce, co odsoudil Bártu: V případě trafikantů si vůbec nejsem jistý
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Soudce Jan Šott

Současná kauza zatčených politiků kolem Jany Nagyové je posle Šotta zajímavější než případ, který soudil on – hlavně nejednoznačnější. „Tohle by trestné být nemělo,“ dodal k tzv. trafikám. To, zda se jedná o korupci, určí pouze soudce, který bude o celé věci rozhodovat.

A co odposlechy?

„Když premiér hrozí ministrovi, že při hlasování proti programu strany ho odvolá z vlády, někdo by mohl striktně vzato tvrdit, že jde o trestný čin vydírání. Ale nebyla by to rozumná aplikace trestního práva,“ vysvětluje Šott. Je podle něj vždy nutné oddělovat politické postupy a nutné kompromisy od ostatních kroků.

Podle Šotta je ale nejednoznačností více. Jedná se hlavně o tzv. neoprávněné výhody. To, že Ivan Fuksa a Marek Šnajdr dostali funkce v dozorčích radách, nelze jasně hodnotit jako oprávněné či neoprávněné, zákon v tomto hovoří různě. Soudce hovořil i o odposleších, které jsou nyní často používaným nástrojem - je podle něj jasné, že přes některé etické problémy je dobré je využít, jedná se totiž o nezpochybnitelný důkaz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …