Steve Bannon: Rusko není vaším největším nepřítelem! Sýrie se rozpadla pod vlivem EU. Pracující žijí od výplaty k výplatě

23.05.2018 14:20

REPORTÁŽ Bývalý výkonný předseda zpravodajského portálu Breitbart News a bývalý hlavní poradce Donalda Trumpa Stephen Bannon se v úterý 22. května v prostorách žofínského paláce střetl se svým názorovým odpůrcem, komentátorem, právníkem a bývalým zvláštním poradcem Billa Clintona Lanny Davisem. Oba „spíkry“ do Prahy přivedla iniciativa zbrojařské skupiny Czechoslovak Group podnikatele Jaroslava Strnada. A byla to divoká verbální bitva. Především Bannon, známý svými krajně konzervativními názory, se na Žofíně rozjel. Kritizoval globalisty, poreferoval o skutečné životní úrovni obyvatel Spojených států a ostře se navezl zejména do Trumpovy někdejší protikandidátky na křeslo prezidenta Spojených států Hillary Clintonové. Ostrých slov nezůstaly ušetřeny ani evropské státy pro svou pasivitu při vlastní obraně a přílišné spoléhání na USA nebo německá kancléřka Angela Merkelová, kterou pro její „pozvání“ uprchlíků a migrantů Bannon označil za „destruktivní“ političku.

Steve Bannon: Rusko není vaším největším nepřítelem! Sýrie se rozpadla pod vlivem EU. Pracující žijí od výplaty k výplatě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Steve Bannon

Stephen Bannon je bývalý hlavní stratég současného amerického prezidenta Donalda Trumpa. V minulosti působil i jako jeden z hlavních představitelů konzervativního mediálního kanálu Breitbart News, jako producent dokumentárních filmů nebo investiční bankéř „hedgeových“ (vysoce rizikových) fondů. Bannon se v době, kdy radil Trumpovi coby jeho hlavní ideolog a kreativec jeho kampaně, stal rovněž cílem řady mediálních útoků ze strany amerického mainstreamu.

Anketa

Litujete, že jsme po válce vyhnali sudetské Němce?

7%
93%
hlasovalo: 9539 lidí

V úterý 22. května se tento pomyslný nepřítel „globálních finančních elit“ střetl se svým ostrým názorovým odpůrcem, příznivcem demokratů, komentátorem, právníkem a bývalým zvláštním poradcem amerického exprezidenta Billa Clintona Lanny Davisem v rámci debaty „Co se to děje v Americe?“ (What the heck is going on in America?), kterou v reprezentačních prostorách žofínského paláce uspořádal zbrojařský koncern Czechoslovak Group podnikatele Jaroslava Strnada. Záštitu převzala i soukromá vysoká škola CEVRO.

Byla to Bannonova pražská premiéra a v sále bylo plno. Zahlédnout se daly i provařené tváře některých bývalých pravicových politiků. V předních řadách seděl například český expremiér Petr Nečas, kterému zlomila „politický vaz“ kauza Nagyová. Spatřen byl i bývalý ministr vnitra Ivan Langer. Debatu, která se odehrála pod značným zájmem ze strany novinářské obce (například MAFRA akci přenášela živě), moderoval někdejší ministr obrany Nečasovy vlády, chartista a nyní akademik z CEVRO Institutu Alexandr Vondra.

Vondra besedu zahájil v poslední době poměrně oblíbeným klišé o „rozděleném národu“, nyní tedy v souvislosti s USA a poslední volbou amerického prezidenta. Vondra ale zmínil i politické rozdělení v České republice. I v Česku se termín rozdělené, polarizované společnosti skloňuje v souvislosti s poslední prezidentskou volbou, ve které zvítězil Miloš Zeman.  ´

Jako první se svých patnácti minut zhostil příznivce demokratů Lanny Davis, velký Bannonův kritik a nesmiřitelný oponent. Hned v úvodu ocenil možnost se s názorovým protivníkem verbálně utkat civilním a zdvořilým způsobem. Davis se během svého vystoupení vrátil k tématům, která podle něj rozdělila Američany během posledních prezidentských voleb. Mezi nimi zmínil například migrační politiku a problematiku zahraničního obchodu.

Anketa

Měla by ČR posílat víc vojáků na zahraniční mise?

8%
92%
hlasovalo: 17823 lidí

Trump podle Davise v předvolebním klání užíval stereotypy, používal výrazy jako muslimové, Mexičané, přičemž k nim přistupoval kolektivním způsobem. „Popisoval všechny Mexičany jako násilníky, nikoliv jednotlivé Mexičany,“ uvedl Davis. Nutno poznamenat, že ze strany svých kritiků čelil Trump obviněním z rasismu, xenofobie a sexismu již krátce po svém zvolení. Jen krátce po zveřejnění výsledků se rovněž v amerických městech konaly mohutné demonstrace.  

Davis následně zkritizoval i Trumpův přístup k mezinárodnímu obchodu. Podle Davise je na vývozu v USA ať už přímo, či nepřímo závislých na deset milionů Američanů. Zmínil rizika možné obchodní války v podobě uvalení cel a tarifů právě na tato pracovní místa.

Následně se slova ujal Bannon. V úvodu se vrátil k pádu bankovního domu Lehman Brothes v roce 2008. Naznačil, že v té době rezonovaly obavy z možného zhroucení světového finančního systému a nástupu globální anarchie. Incident v roce 2008 podle Bannona zapálil pomyslnou sirku procesů, které posléze vedly až ke zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem.  

Bannon ostře kritizoval ekonomické poměry v USA z posledních let. „Patnáct procent rodin v naší zemi nemá na účtu či v hotovosti 400 dolarů (v přepočtu 8 716 Kč, pozn. redaktora) na nepředpokládané výdaje,“ uvedl Bannon. „Ekonomické podmínky pro pracující třídu v USA se výrazně zhoršily. Střední třída žije od výplaty k výplatě. Pracující, dělnická třída žije od výplaty k výplatě,“ pokračoval Bannon. „A jak jsme se sem dostali? Dostali jsme se sem proto, že jsme umožnili rozhodovat globální elitě,“ uvedl. „75 procent Američanů je přesvědčeno o tom, že USA jsou v úpadku,“ uvedl dále Bannon s odkazem na statistická dotazníková šetření.

Následně se obul do demokratické političky a Trumpovy někdejší soupeřky v prezidentském klání Hillary Clintonové. „Je ambiciózní jako Lucifer,“ uvedl Bannon. Clintonová byla podle Bannona „strážkyní zkorumpovaného a nekompetentního establišmentu“. „To jsou ty party těch lidí v Davosu,“ dodal Bannon s jasným náznakem na adresu globálních finančních elit, přičemž rovněž zmínil sociální původ Clintonové. Oproti tomu Donalda Trumpa Bannon označil za „tribuna lidu“.

Debatu moderoval Saša Vondra (Foto: Hans Štembera)

Bannon následně vyzdvihl myšlenku „ekonomického nacionalismu“. Ekonomický nacionalismus podle Bannona útočí na globalistickou agendu. „Ekonomický nacionalismus nehledí na vaši rasu, etnicitu, vyznání, či sexuální orientaci. Ne, o to tady opravdu nejde. V případě USA jde pouze o to, jestli jste občanem Spojených států amerických. A jestliže jste občanem, tak jste na tom prostě lépe zkrátka proto, že generace, které přišly před vámi to zaplatily nejen vlastním ekonomickým úsilím, ale i vlastní krví,“ dodal Bannon.  Podle Bannona se už prokázalo, že ekonomický nacionalismus v případě USA funguje, přičemž zmínil tříprocentní růst americké ekonomiky a nízké míry nezaměstnanosti.

V publiku seděl zamyšlený Petr Nečas (Foto: Hans Štembera)

V závěru Bannon kritizoval Evropu za její pasivní přístup k vlastní obraně. „Tolik se bojíte Ruska, ale ono to nakonec bude spíše tak, že přijdou problémy s placením příspěvku na vlastní obranu a do NATO,“ uvedl Bannon. „Evropa zažila první i druhou světovou válku. Víte, co to musí být, když zde bude například sedět americký veterán a prosit vás, abyste laskavě zaplatili ty dvě procenta na vlastní obranu?“ dodal. „Snažíte se tvrdit, že Donald Trump je špatný člověk. Ale tak to není. Donald Trump je jenom člověk, který připomíná to, že smlouvy se mají plnit,“ uvedl Bannon. „Máte být naším partnerem a máte být partnerem, na kterého má být spolehnutí. Jestli si myslíte, že Rusko je vaším největším nepřítelem, tak mám pro vás zprávu. Není to tak,“ šokoval Bannon.

Stephen Bannnon (Foto: Hans Štembera)

„Sýrie se vlastně sama od sebe rozpadla pod vlivem Evropské unie,“ dodal dále. „Máte představu, jak to bude vypadat, když se třeba rozpadne Egypt? Když třeba East India Company a subsaharská Afrika začnou tlačit lidi do Evropy? Tomu se říká krize. Zhroucení Egypta je krize,“ přitvrdil Trumpův exporadce ke konci vystoupení. „Ve srovnání s tím bude Sýrie jen takový vybledlý příklad,“ dodal. Ještě předtím Bannon kritizoval i politiku Angely Merkelové, a to za její „vstřícný přístup“ k uprchlíkům. Bannon Merkelovou zařadil mezi „destruktivní politiky“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jonáš Kříž

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …