Strach a hnus v Ostravě… „BIS věděla vše.“ Chladné svědectví o krachu Union banky

03.06.2022 4:44 | Kauza

KAUZA Dávno, dávno tomu. Když jsme začali mapovat historii investora Radovana Vávry, zákonitě jsme byli u jeho angažmá v rámci Union banky. Tehdejší vedení včetně Vávry bylo nakonec obviněno z porušování povinností při správě cizího majetku. Nominant TOPky do ČEZu byl tehdy dle médií vnímán jako hlavní pachatel.

Strach a hnus v Ostravě… „BIS věděla vše.“ Chladné svědectví o krachu Union banky
Foto: Pixabay License
Popisek: Bezpečnostní kamera

Po pěti letech vyšetřování však došlo k velmi nečekanému kroku. Před soud měli jít všichni, mimo Radovana Vávry. MF Dnes tehdy přirovnala případ Vávry k Jiřímu Čunkovi. Rozhodnutí o nestíhání tehdy navrhl náměstek olomoucké vrchní státní zástupkyně Martin Suchý. Ten podle MF Dnes doporučil žalobci Dadamovi po pěti letech vyšetřování kauzy poslat k soudu celé vedení, ovšem bez Radovana Vávry, kterému hrozilo až osm let vězení.

Anketa

Jste pro razantní navýšení výdajů na obranu?

3%
95%
hlasovalo: 45150 lidí
 „To je strašná prehistorie, co po mně chcete," uvedl náš zdroj, který tehdy v Union bance jistým způsobem fungoval. Jeho pozici lze označit za dozorující.

Ačkoli se zprvu nechtěl příliš vracet do let na přelomu tisíciletí, postupem hovoru si začal vzpomínat. Z těchto střípků lze vytvořit poměrně hezký obraz pro čtenáře, kteří na to možná už dávno zapomněli. Tak jako by na to chtěli zapomenout mnozí další.

„No Vávra, Radek, co k němu říct. To byl takovej narcis. Když měl někdo lepší telefon, chtěl mít ještě lepší, když měl někdo nějaký auto, chtěl ho mít taky, on už byl tehdy pán, prostě se podle toho choval," řekl naší redakci tento důvěryhodný zdroj.

Krásné a krásnější auto

Jako příklad uvedl nákup „bankovního“ auta. Ačkoli jde o dvacet let starou záležitost, pamatuje si ji dodnes.

„To bylo tak, že Vávra chtěl mít všechno nej. Například si vybavím, že tehdejší předsedkyně dozorčí rady Union banky Marie Parmová měla k dispozici auto AUDI A8L. Banka působila v Ostravě i Praze, management hodně cestoval, banka na autech fakt nešetřila. A když se to dozvěděl Vávra, pochopitelně musel mít, když ne větší - to už moc nejde - tak rychlejší. Takže dostal AUDI S6. Prostě chtěl mít lepší, to jen na okraj," uvedl tento muž.

To však byla jediná humorná vzpomínka, jakou můžeme nabídnout.

„Víte co, Unionka byla svého času velice spořádaná banka. Ale byla to banka kontrastů. Měla profesionálně vedený centrální archiv, hlavní i detašované spisovny, byla tam trezorová spisovna s obrovským stupněm zabezpečení. A vedle toho jste na chodbách našli papíry se smlouvami a zajišťovacími dokumenty k aktivům ve výši stovek milionů, které byly v kancelářských skříňkách typu Ikea, umístěných někde na chodbě. Dost mě to tehdy zaskočilo," prozradil.

Radovan Vávra v pořadu na Youtube.com

Příliš do detailů ovšem nechtěl jít.

„Možná si vzpomenu, ale víte, mně se ani moc nechce," vysvětlil. „Jak jsem si pamatoval nákup vozu, pamatuju si taky na velice podivné dvojí zpracování zápisů úvěrových výborů, tak něco. Jeden podklad šel prostě reálně, druhej se dělal pro ČNB, regulérní podvod. Později to dostali dva borci z ostravského SPOK (Útvar pro odhalování korupce a závažné hospodářské trestné činnosti, pozn. red.), kteří s tím asi moc nepracovali," uvedl potutelně.

„Jestli o tom Radek Vávra věděl? Jo, asi moc nemohl nevědět,“ dodal.

Celou kauzu banky prý doprovázely nejen zvláštní okolnosti, ale i nadstandardní aktivita různých osob.

BIS věděla hodně

Anketa

Je Stepan Bandera hrdina?

1%
97%
hlasovalo: 20840 lidí
„Vybavím si třeba podnikatele Daneše Zátorského či Petra Kellovského, ti se hodně angažovali, v pozadí stál v terminální fázi života banky Pavel Rozehnal, dělal konkurzy, dost tomu rozuměl, správkyní ale byla Michaela Husarová… to je fakt prehistorie, nevím, co bych ještě měl říci," doplnil.

ParlamentníListy.cz samozřejmě zajímalo i to, zdali proces krachu banky sledovaly krom policie i jiné složky. „Ptáte se, jestli tam byla BIS? Ovšem, byla. Ptáte se, zdali na něco přišla? Řekl bych, že stoprocentně měla ohromně informací, které snad sloužily k tomu, aby se alespoň tu a tam dodržel zákon," doplnil.

Podle jeho indicií však existovala ještě jedna větev Union banky. Kam vedla? „K OKD. To vím stoprocentně, že to byl tento směr," uzavřel s tím, že „to byl opravdovej hnus a špína…“ a abychom se v tom už moc „nerejpali“.

Podobných vět jsme jen za poslední měsíc slyšeli bezpočet. V tématu budeme pokračovat i nadále.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…