Tři poslanci přitvrzují. GIBS měla prý od Kalouska zadání: Zničte Lessyho

30.08.2012 17:44

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) má zřejmě delší prsty, než se předpokládalo. Jeho pokyny prý poslouchají i členové Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS).

Tři poslanci přitvrzují. GIBS měla prý od Kalouska zadání: Zničte Lessyho
Foto: Policie ČR
Popisek: Policejní prezident Petr Lessy v Karviné

Odvolání policejního prezidenta Petra Lessyho vzbuzuje mnohé otazníky a spekulace. Skutečně se Lessy provinil, nebo šlo o účelové rozhodnutí lidí kolem Miroslava Kalouska, Petra Nečase a Ivana Langera? Druhou variantu uvádějí jako správnou třeba Věci veřejné.

Kalousek GIBSu: Zničte Lessyho?

A za pravdu jim dávají i odborníci. Třeba politolog Josef Mlejnek nebyl Lessyho odvoláním nijak překvapen. "Spor mezi Lessym a Kalouskem utichl, protože byly prázdniny. Pokud byl Lessy vyšetřován GIBS, pokračování se dalo čekat. Bylo jasné, že ho vyšetří tak, že vyjde najevo, že udělal něco špatně," uvedl pro ParlamentníListy.cz politolog s tím, že Generální inspekce bezpečnostních sborů je v područí ODS a lidí ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09).

"Kalousek od počátku sporu s Lessym směřoval k tomu, že to má vyšetřit GIBS, věděl, že tam má své lidi, nebo lidi, kteří mu vyjdou vstříc," řekl redakci politolog s tím, že je všeobecně známo, že GIBS je zpolitizovaný orgán.

Poslanec za ODS Walter Bartoš ale rezolutně nesouhlasí. "Nemyslím si, že by GIBS měla nějaké zadání. Policejní prezident doplatil na to, že svými výroky opustil nezávislý prostor a vplul do politické sféry, kde neměl co dělat," obrací obvinění proti Lessymu zákonodárce.

Lessy nemá důkazy

Lessy má navíc prý další problém. A to s důkazy.  "Pokud svá vážná tvrzení prozatím neprokázal, bude muset čelit obvinění z trestného činu pomluvy," dodal pro redakci.

Michal Babák z Věcí veřejných ale kontruje. "Ano, souhlasím," řekl ParlamentnímListům.cz v reakci na Mlejnkovo podezření, že GIBS je v "drivu" Kalouska.

Strany chtějí ovládnout Policii ČR

Poslanec Martin Doktor (exODS) upozorňuje na další aspekt problematiky.  "Je to zřejmě snaha o mocenskou kontrolu nad policií. Směřuje však jinam, než se zatím zdá. Parlamentní strany se snaží rozparcelovat policii na "svá" území. Pomocí takových nájemných střelců pak budou tlumit nepohodlní kauzy, likvidovat nepřítele i sebe navzájem," řekl redakci.

ČSSD: Je to tak

To sociálnědemokratický poslanec Antonín Seďa Mlejnkovu obvinění věří a považuje jej za pravděpodobné. "Obávám se, že to může být pravda. Způsob a rychlost odvolání a zrušení služebního místa tomu nasvědčují," komentoval Lessyho rychlý odchod poslanec.

O triu Petr Nečas, Ivan Langer a Miroslav Kalousek, které má za Lessyho odvoláním podle spekulantů stát, ve středu mluvil také šéf Věcí veřejných Radek John. Odvolání policejního prezidenta je podle něho účelové rozhodnutí, které povede k ovládnutí vyšetřování jednotlivými politiky, kteří mají zájem na zamazání jednotlivých kauz.

Lessy byl odvolán ve středu, ještě týž den jej nahradil jeho dřívější náměstek, Martin Červíček. Hovoří se o něm jako o Langerově muži, muži loajálním s ODS.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Jana Šulcová

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …