Tvrdá rána Nečasovi. Pospíšil si nenechal líbit urážlivá slova v tisku

17.03.2014 19:34

Jiří Pospíšil se velmi zarazil nad tím, jak se o jeho práci ministra spravedlnosti rozhovořil bývalý premiér Petr Nečas. Ten totiž Pospíšila v rozhovoru pro Euro nařkl z toho, že veřejnost vůbec nebyla informována o organizované vzpouře vězňů. „Nerozumím tomu, proč takové nepravdy říká,“ zareagoval na to Pospíšil pro ParlamentníListy.cz s tím, že se naopak Vězeňské službě pod jeho vedením podařilo vzpouru odhalit a zabránit jí, což se stalo půl roku před tím, než byl odvolán.

Tvrdá rána Nečasovi. Pospíšil si nenechal líbit urážlivá slova v tisku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil a Petr Nečas

Někdejší ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil je rozhořčen rozhovorem, který poskytl bývalý premiér Petr Nečas pro týdeník Euro. V rozhovoru totiž kromě jiného Nečas zkritizoval práci Pospíšila a dokonce řekl, že za jeho ministrování byl stav resortu velmi tristní. Pospíšil dle něj dokonce ani nezvládal pochopit, že nemá právo na další peníze z rozpočtu.

„Nebyl schopen resort rozpočtově zvládnout. Všichni moji ministři byli nuceni šetřit. On byl jediný, kdo v průběhu roku přicházel s dalšími a dalšími požadavky. A nikoli malými. Byly to částky, které se pohybovaly okolo miliardy korun. Odmítal řešit věci, které byly nepopulární a byly mediálně velmi těžko prodejné,“ řekl Nečas a okamžitě dodal i příklad špatné situace věznic:

„Když byla kapacita 18 tisíc vězňů brutálně překročena, až na 23 tisíc, odmítal se tím zabývat. Veřejnost vůbec nebyla informována o tom, že se díky Vězeňské službě podařilo zabránit řetězové, dobře organizované vzpouře. Vězni měli k dispozici síť mobilních telefonů, sekery a nože vyrobené z trubek a ocelových dílů. Navzdory tomu, co dělal Jiří Pospíšil, se podařilo ještě v zárodku tuto vzpouru potlačit. Kdyby proběhla, tak by měla velmi dramatický průběh. Já už jsem zuřil.“

„To jsou naprosté nepravdy, vůbec nechápu, proč to Petr Nečas říká. Nevím, jestli je to součástí jeho obhajoby v kauze jeho manželky, nebo jestli tím reaguje na fakt, že policie zkoumá důvody mého odvolání. Nevím, z čeho vychází, nám se naopak podařilo vzpouru odhalit a učinit veškerá opatření, aby k ní nedošlo. To byla zásluha Vězeňské služby půl roku před tím, než jsem byl odvolán. Proto nerozumím tomu, proč takové nepravdy říká,“ namítl ale na to pro ParlamentníListy.cz Pospíšil.

Kope do protikorupční policie, do Šlachty, i do mě...

Neumí si prý slova Nečase vysvětlit jinak než tím, že je to součástí jeho mediální obhajoby. „Jak kope do protikorupční policie a pana Šlachty, tak útočí i na mě,“ poznamenal k tomu Pospíšil s tím, že chtěl reformovat podobu vězeňství, ale bylo zřejmé, že bez finančních prostředků to nepůjde.

„To, že pak nastala amnestie, s kterou ale v té době nemohl nikdo počítat, nakonec situaci s přeplněnými věznicemi vyřešilo. Ale ani kdyby amnestie nenastala, každý ministr spravedlnosti by potřeboval více peněz pro zlepšení stavu vězeňství,“ pokračoval dále ve své obhajobě proti slovům expremiéra Pospíšil a nadto vypočetl i fakta, která vedla k většímu naplnění věznic:

„K většímu naplnění věznic došlo proto, že se mně podařilo zrychlit trestní řízení. Délka trestního řízení se za mého vládnutí na Ministerstvu spravedlnosti v průměru zkrátila o třetinu, což znamená, že reformní změny, které jsme dělali v trestním procesu, nakonec zabraly. A logicky se dořešily i staré trestní kauzy, čímž přibylo i víc odsouzených. Ale to bylo pozitivním zkracováním délky trestního řízení.“

Petr Nečas coby premiér podle Pospíšila údajně dobře věděl, jak je to se situací ve vězeňství, ale nikdy se o tuto věc příliš nezajímal.

„Bohužel na rozdíl od premiéra Mirka Topolánka sám žádnou věznici nikdy nenavštívil, příliš se o to nezajímal, proto mě překvapilo, odkud má informace, že měla být vzpoura. Náměstek odpovědný za vězeňství - pan Volák, který byl jeho oblíbencem - po mém odchodu z ministerstva dokonce povýšil. Kdyby to bylo s vězeňstvím tak špatné, tak jak by mohl pan Volák, který byl za to odpovědný, povýšit na prvního náměstka ministra?“ dodal s otázkou na ataky expremiéra Pospíšil.

Petr Nečas kromě Pospíšila v týdeníku Euro očernil i práci Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). Ten se podle Nečase prý dříve primárně nesoustředil na organizovaný zločin, kupříkladu na metanolovou kauzu z léta 2012.

Bylo to jako když slona štípne blecha

„To, co ohledně černého obchodu s alkoholem předvedly složky typu ÚOOZ v posledním roce, to je jako když – dovolte mi to přirovnání – slona štípne blecha. Asi takový vliv měly na potírání obchodu s černým alkoholem. A mimochodem, víte jaké úspěchy mají v potírání obchodu s bílým masem za poslední dva nebo tři roky? Kdy podnikly poslední zátah proti organizovaným pasáckým gangům? Tady je jasně vidět, že hlavní náplní činnosti těchto policejních útvarů se stal hon na politiky. Prostě, odstřel si svého politika, a čím vyššího sestřelíš, tím větší mediální hvězdou budeš,“ řekl pro Euro Nečas.

Právě proto, že ÚOOZ neťal do výše zmíněných kauz, tak prý byl zejména on dlouhodobě nespokojen s prací jak Roberta Šlachty, coby šéfa ÚOOZ, tak i s konáním šéfa Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) Tomáše Martince. Oba dva chtěl proto v té době odvolat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová, olb

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

12:25 Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

Pražská firma řešící moderní technologie, která spadá do gesce Pirátů, utratila více než 23 milionů …