Unikát jižních Čech: nejdražší úředníci

22.08.2012 18:40

Jihočeská organizace Starostové a nezávislí (STAN) i sdružení Jihočeši 2012 varují před zadlužováním Jihočeského kraje a také upozorňují na to, že právě tento kraj má nejdražší úředníky v ČR. Dokonce dražší, než Plzeň, která je jednou tak velká, než České Budějovice a také krajsky.

Unikát jižních Čech: nejdražší úředníci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Za tisíc korun si toho v příštím roce budeme moct koupit možná zase míň

 


STAN tudíž žádá, aby vedení Jihočeského kraje přestalo zbytečně utrácet veřejné prostředky. Veřejně dostupné údaje potvrdily podle STAN prý smutnou pravdu.

Nejdražší kraj v ČR

 

“Jihočeský kraj vydává na svůj provoz nejvíce ze všech krajů nebo lidově řečeno máme nejdražší úředníky v České republice. Statistiky mluví jasně. Zatímco obyvatel Jihočeského kraje zaplatí na tento účel 9439 korun, tak obyvatel nejlevnějšího kraje Plzeňského jenom 2846 korun. To je neomluvitelný rozdíl,“ uvedl pro ParlamentniListy.cz předseda organizace a starosta obce Sedlec Jaroslav Houba.

STAN kritizuje kraj třeba za Jihočeskou centrálu cestovního ruchu, která pracuje neefektivně a v podstatě se práce této organizace zřizované krajem nijak pozitivně neprojevuje například na přílivu turistů. Podobné kritice čelí i JIKORD, tedy takzvaný krajský koordinátor dopravy nebo organizace Jihočeské letiště a.s.

Zbytečné instituce?

„Co vlastně dělají? Vždyť náklady jsou opravdu nepříliš vysoké. Čekali bychom, že kraj třeba připraví Integrovaný dopravní systém Jihočeského kraje. Jenomže studie odborníků z pražské vysoké školy ekonomické pro společnost Mastercard považuje zdejší hromadnou veřejnou dopravu za jednu z nejhorších v České republice a nejvíc kritizuje právě chybějící Integrovaný dopravní systém. Přínos českobudějovického letiště je rovněž diskutabilní. Kraj do něj plánuje nasypat stamilionové investice, přitom jeho roční zisky se pohybují řádově v statisících korun. To se prostě musí změnit,“ říká jasně Jaroslav Houba.

Podobné kritice čelí hejtmanství, které vede ČSSD spolu s ODS i od sdružení Jihočeši 2012, v nichž je sdružena řada starostů. Lídrem krajské kandidátky je ředitel Krajského úřadu v Českých Budějovicích a bývalý starosta Písku Luboš Průša.

Ředitel úřadu kritizuje svůj úřad

 

Tím nastává paradox. Průša jako lídr kandidátky kritizuje postoj úřadu, který vede. Vedení kraje ho ale odvolat nemůže, protože ředitel úřadu nespadá přímo pod hejtmanství, ale ministerstvo vnitra.

„Jihočeský kraj není tak bohatý, aby si mohl dovolit utrácet peníze za zbytečnosti. Cesty ke zlepšení této nepříznivé situace spočívají ve snížení provozních nákladů, kde jsou velké rezervy, dále v lepší průhlednosti výběrových řízení a hlavně v zavedení elektronických aukcí, které dokáží ušetřit velké peníze, a jež Jihočeský kraj téměř nevyužívá,“ říkají zástupci Jihočeši 2012.

Ministerstvo financí ČR zveřejnilo nové údaje o celkovém zadlužení uváděném v rozpočtech krajů. V roce 2011 se souhrnný dluh krajů zvýšil o 16,7 % oproti roku 2010, což činí 22,3 mld. Kč. Celkově tedy součet nových úvěrů v roce 2011 přesáhl částku 3,2 mld. Kč.

Méně zadlužený kraj v ČR
 

„Jihočeský kraj v současné době patří v celostátním průměru mezi méně zadlužené regiony. Hnutí Jihočeši 2012 souhlasí s rozumným zadlužováním kraje, ale pouze za předpokladu výhodných úvěrů a následného smysluplného využití takto získaných finančních prostředků. Jako příklad bychom mohli uvést získání bezúročných půjček ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Tyto půjčky slouží k předfinancování výdajů na projekty, které jsou následně kryty z prostředků strukturálních fondů EU,“ uvedl Průša s tím, že hnutí Jihočeši 2012 nebude podporovat nárůst provozních nákladů, jako je například zvyšování počtu úředníků.

 

„Dále ale budeme důsledně dbát na průhlednost výběrových řízení tak, aby nedocházelo k umělému navyšování proinvestovaných prostředků,“ doplnil.

Kritika je politickým bojem

 

Vedení kraje, včele s hejtmanem Jiřím Zimolou považuje „obvinění“ některých stran a sdružení za pouhou politickou a předvolební kampaň. Kraj je podle slov současného vedení v lepší finanční situaci, než byl za minulého vedení, kdy v čele něj seděl Jan Zahradník. Ten nyní bude za ODS kandidovat do Senátu.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …