Věci veřejné se bránily dinosaurům. Pak se s nimi spolčily

23.08.2012 10:38

Pavel Žur je vrabčák. Alespoň dle toho, že je dvacet let sbormistrem dětského pěveckého sboru Vrabčáci. Jeho političtí oponenti však namítají, že je spíše motýlem, a to přelétavým. Dlouholetý člen ODS se dostal do současného jabloneckého zastupitelstva za Věci veřejné, v krajském zase sedí v klubu Starostů pro Liberecký kraj.

Věci veřejné se bránily dinosaurům. Pak se s nimi spolčily
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radek John na zasedání VV

 Do nejbližších krajských voleb však jde jako lídr zcela nového politického uskupení Nová budoucnost pro Libereckých kraj. Nádavkem ještě kandiduje do Senátu. Když k tomu připočteme, že v loňské divadelní sezoně, tedy až do června, řediteloval Žur dvěma divadlům, jabloneckému a v Kutné Hoře, dá se říci, že je vskutku renesančním člověkem. Anebo supermanem.

Věci veřejné se nechaly spolknout dravci

Přede dvěma lety se dostal Žur – už poněkolikáté – do jabloneckého zastupitelstva. Tentokrát za tehdejší politickou kometu Věci veřejné. Nyní už v této straně  není. „Viděl jsem v ní ohromnou vizi, ale jako pěšák jsem neměl možnost ovlivnit věci, které se děly nahoře,“ upozorňuje. Přesto si myslí, že se VV podílely i na řadě pozitivních věcí. „Nastavily legislativu, zákony díky nímž se takzvaně chytil David Rath. Nebo prosadily výběrové řízení, ze kterého vzešel současný policejní prezident Lessy, což je záruka odolnosti a kvality. Tlak, který nyní prožívá, by málokterý člověk zvládnul,“ míní Žur. Největším problémem VV byla jejich nepřipravenost na velkou parlamentní politiku. „Chtěly to dělat jinak, ale  nechaly se spolknout dravci,“ vysvětluje. Důvěra ve Věci veřejné je podle něj vnitřně ztracená. „Je potřeba, aby do vedení přišli novi lidé,“ říká i s dovětkem, že si to myslí přesto, že má předsedu strany Radka Johna velice rád. „Ale nese zodpovědnost za to, kam se Věci veřejné dostaly,“ uvědomuje si. Základní strategickou chybu VV vidí v tom, že šly do vlády. „Měly zůstat v opozici. První věta volebního programu zněla – S dinosaury se nikdy nespojíme. A za měsíc s těmi dinosaury seděly ve vládě,“ uvádí.

 

Ministr školství Dobeš: převažovaly plusy

Spíše pozitivně hodnotí Žur hodně kritizovaného bývalého ministra školství Josefa Dobeše. „Prosadil státní maturity, což byl dobrý krok. Vzal na sebe toto riziko. Nebo se za něj vytvořil zákon o maximální délce fungování ředitelů základních a středních škol na šest let, poté musí projít konkurzem. Zavedl motivační prvek pro začínající pedagogy, aby dostali dvacet tisíc korun. A když se Dobešovi nepodařilo získat peníze na mzdy ve školství, odstoupil. Což udělá málokterý ministr. Z tohoto pohledu oceňuji jeho charakter,“ objasňuje. Horší to bylo dle jeho názoru s mediální prezentací. 

Drábek je slušný člověk. Ale ovlivňuje ho Kalousek

Žur dobře zná současného ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka, který je z Jablonce. „Seděli jsme spolu v jabloneckém zastupitelstvu. Vnímal jsem ho jako poctivého a slušného člověka. Jeho projev a výstupy se ale začínají dostávat někam jinam. Je to bezpochyby ovlivněno finanční politikou, která je spojená s ministrem financí Kalouskem,“ říká Žur. „Tyto cesty nejsou šťastné, jak pro veřejnost, tak ani pro lidi, kteří pracují v sociální oblasti. Zvláště pro ty, kteří přicházejí do kontaktu se sociálně nepřizpůsobivými závislými na sociálních dávkách. Tito pracovníci musí řešit dost závažné problémy. A výrok, že kdo to nezvládá, ať odejde, je hodně tvrdý pro lidi, kteří práci v sociální oblasti věnovali celý život,“ sděluje. „Myslím, že jde o výsměch a aroganci,“ domnívá se.

Vyloučení z ODS

Pavel Žur sedí v jabloneckém zastupitelstvu už od roku 1998. Třikrát byl zvolen jako člen ODS. Napotřetí nastal problém. Kandidoval ze zadních pozic, preferenční hlasy ho opět vystřelily nahoru.  ODS v Jablonci v roce 2006 sice získala nejvíce hlasů, ale ostatní strany vytvořily protiodéésáckou koalici v čele s místním subjektem Domov nad Nisou a sociálními demokraty. Nicméně dvě místa v radě města nabídli dvěma populárním Jablonečanům, kteří v rámci ODS získali nejvíce preferenčních hlasů, Václavu Vostřákovi a právě Pavlu Žurovi. Jenomže v radě města seděl i jeden komunista a občanští demokraté přijali na svém kongresu rozhodnutí, že něco takového není možné. „Místním sdružením, kteří na komunální úrovni uzavřou koalici s KSČM, výkonná rada odebere licenci,“ psalo se v usnesení. Žur se hájil tím, že s komunisty žádnou koalici neuzavřel, ústní ani písemnou. Nakonec ho kolegové vyloučili, i když se to podařilo až na pátý pokus.

Je Žurova politická budoucnost v Nové budoucnosti?

Na krajské úrovni je Žur čtvrtým rokem členem klubu Starostů pro Liberecký kraj. „Tehdejší jablonecký starosta Tulpa nechtěl pod touto značkou kandidovat. Když mě tuto možnost nabídli, vzal jsem ji jako nezávislý. A tuto skupinu jsem neopustil, jsem pořád členem jejich klubu,“ vysvětluje. Nyní se objevuje jako lídr hnutí Nová budoucnost pro Liberecký kraj. Ještě před pár týdny se ale mluvilo o tom, že se objeví na kandidátce jiného ambiciózního politického seskupení – Změny pro Liberecký kraj. „Nabídek jsem měl více. Vyhodnotil jsem je a zvolil tuto alternativu,“ konstatuje. Nicméně právě Změna a Starostové jsou pro Novou budoucnost nepřirozenější případní koaliční partneři. „Chceme získat šest procent,“ přeje si Žur povolební zisk. „Jsem rozjíždeč, vždy pomůžu tam, kde je potřeba. Kdybych byl politický cestovatel jdoucí za prebendami, tak si vyberu nějaké velké strany,“ hodnotí své politické působení s tím, že se nikdy nebál prosazovat svoje názory.

Ředitel dvou divadel

Jabloneckému městskému divadlu šéfuje Žur třináct let. Loni však šokoval, když se začátkem září stal současně ředitelem Tylova divadla v Kutné Hoře. Vysvětloval to tím, že měl obavy o budoucnost jabloneckého divadla, připadalo mu, že je jako jeho ředitel nepohodlný vedení města. „Nevěděl jsem jak bude vedení Jablonce akceptovat moji osobu v divadle. Bylo to velice náročné a riskantní, protože zodpovídáte za dva subjekty,“ zdůrazňuje. V Jablonci se nyní řeší zda divadlo zůstane i nadále obecně prospěšnou společnosti, což Žur preferuje, nebo se stane příspěvkovou organizací. Působení v Kutné Hoře si pochvaluje. „Nastavil jsem tam očistný proces, i proto si mě tam asi jako cizáka zvolili. Nebyl jsem nikým zatížen a mohl dělat řezy. Což by těžko uskutečňoval někdo místní,“ objasňuje. „Úžasně mi vycházelo vstříc vedení Kutné Hory, mají tam skvělého starostu a dva místostarosty,“ myslí si. Žur se musel rozhodnout, kde pokračovat. Nakonec zvítězilo volání domova, tedy jablonecké divadlo. Asi i proto, že je zde Žur už dvacet let sbormistrem úspěšného pěveckého sboru Vrabčáci, který spolupracuje například i s Lucií Bílou. A kdyby zůstal v Kutné Hoře, Vrábčáky by byl nucen opustit. 

Pavel Žur

V jabloneckém zastupitelstvu od roku 1996, nejdříve ODS (odsud vyloučen), poté Věci veřejné (vystoupil).
V krajském zastupitelstvu od roku 2008 jako nezávislý členem klubu Starostů pro Liberecký kraj.
Lídr hnutí Nová budoucnost pro Liberecký kraj do krajských voleb a kandidát do Senátu za jablonecký obvod.
Vystudoval pedagogickou fakultu v Ústí nad Labem.
Od roku 1999 ředitel Městského divadla Jablonec, uplynulou sezonu současně i ředitel Tylova divadla v Kutné Hoře.
Zakladatel dětského pěveckého sboru Vrabčáci, který od roku 1992 vede jako sbormistr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …