Venezuelský velvyslanec o obrovské korupci v Česku

17.08.2012 6:15

JINÝMA OČIMA Evropská dluhová krize i české, ale i obecně světové problémy s přebujelou korupcí mají společnou příčinu. Vnímání peněz jako hlavní hodnoty, k níž se všechno upíná. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz to říká velvyslanec Bolívarovské republiky Venezuela Víctor Julián Hernández León, který zmínil i vizi, jak s korupcí bojovat.

Venezuelský velvyslanec o obrovské korupci v Česku
Foto: Archiv VJHL
Popisek: Velvyslanec Bolívarovské republiky Venezuela, Víctor Julián Hernández León

Jaké jsou životní podmínky lidí ve Venezuele v porovnání s Českou republikou? „Studie jedné univerzity v americkém Coloradu říká, že Venezuelané jsou devátí nejšťastnější lidé na světě. Tady lze těžko říci, že by to bylo nějak zkreslené, protože to zpracovávala právě univerzita z USA. Z těch výsledků vyplývá, že rozdílné podmínky k životu mezi českým a venezuelským lidem určitě jsou. Přesto ale musím říct, že všeobecné životní podmínky pro české lidi jsou poměrně slušné,“ je přesvědčen ambasador.

„Když mám porovnat ČR a Venezuelu, musím říct, že jsme u nás v roce 1999 měli zhruba dvacetiprocentní negramotnost, což je hodně. Dnes je podle vyjádření UNESCA Venezuela zemí zcela osvobozenou od negramotnosti. Dalším faktorem je třeba počet lidí zapsaných na vysoké škole. Po volbách v roce 1998, kdy zvítězil pan prezident Chavez, bylo na VŠ zapsáno zhruba 450 tisíc lidí, v roce 2010 to byly už dva miliony sto padesát tisíc lidí, to znamená nárůst pět set procent, což nás dostává do polohy vyspělé země,“ pokračuje pro server ParlamentníListy.cz Hernández León.

Korupci vyřeší jen celosvětová systémová změna

Samozřejmě podle něho existují názory, že příliš mnoho lidí na vysokých školách také není dobře, ale přece jen to prý ve Venezuele ukazuje, že všichni mají zajištěný přístup ke vzdělání. „Obecně musím říct, že posledních pár let vývoj společnosti ve Venezuele vykazuje velký růst ve všech oblastech života,“ poznamenal.

„Jistě, pokud jde o HDP, tak Venezuela má toto číslo asi tak o polovinu nižší než Česká republika. Je však potřeba říct, že za třináct let vlády pana prezidenta Cháveze jsme v HDP zaznamenali nárůst tři sta procent,“ zmiňuje pozitivní výsledky vlády prezidenta Huga Cháveze.

Různé neziskové organizace i mnozí politikové míní, že míra korupce v České republice je jedna z nejvyšších v civilizovaném světě. Srovnání se slavným Palermem slýcháme také velmi často. Jak korupci řeší venezuelská vláda a lze té naší něco poradit?

„České vládě sice nic přímo doporučovat nemohu, nicméně pokud jde o korupci, jsem absolutně přesvědčen, že korupce je projevem systému. Pokud v rámci systému spravování veřejných věcí umíme počítat jen v penězích a peníze jsou pro nás jedinou hodnotou, bude tahle systémová nemoc - korupce - přítomná všude. Proto je v boji proti korupci potřeba systémová změna,“ domnívá se venezuelský velvyslanec v České republice.

Krásná socialistická země, kde peníze kazí člověka

To však dle jeho slov nezmůžou samotné jednotlivé země, ale muselo by přijít celosvětové přehodnocení zavedeného systému. „Korupce není samozřejmě problémem jenom České republiky, ale jde o celý svět a jeho systém. Pokud v tomhle všichni nepotáhnou za jeden provaz, nikdy se to nevyřeší,“ doporučuje Víctor Julián Hernández León.

„Já si vzpomínám na jednu větu z těch slavných českých filmů o básnících, kterou tam pronesl ten černý Mireček. On říkal: ‚Československo je krásná socialistická země, kde peníze kazí člověka.‘ Ono je to zdánlivě legrační, ale když se na to podíváme, tak i tam, kde se předpokládalo, že se buduje socialismus, existovala také jen ta jedna hodnota. Peníze a zase ty peníze. Když budeme hledat něco špatného, budou za tím prachy. Pevně věřím, že lidé na to v budoucnu najdou řešení. Snad se toho ještě dožiju,“ věří.

Pokud jde o evropskou dluhovou krizi, stojíme podle něho u té samé příčiny jako v případě korupce. „Když dáváme před lidmi přednost penězům, tak to takhle skončí. Teď má být třeba uvolněna velká finanční částka na záchranu Španělska. Ale ne Španělska jako státu, nebo lidí, ale španělské banky mají být zachráněné. Ty, které způsobily právě tu hospodářskou tíseň, jak já to rád nazývám,“ kritizuje v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Zachrání se banky a zpátky do starých kolejí. A lidé to zaplatí

„Když se podíváme do minulosti, tak tohle je už asi třináctá krize za dobu, co funguje kapitalistický systém. A vždycky to dopadlo tak, že byli zachráněni ti, kteří tu danou krizi zavinili a lid ať to strpí. Vytahají to z našich kapes. Dopadne to na obyčejné lidi, kteří platí daně a kteří produkují ty hodnoty. Dostanou záchranný balíček a všechno se zas vrátí do starých kolejí,“ pokračuje.

Víctor Julián Hernández León si rozhodně nemyslí a nemyslí si to ani Venezuela jako stát, že nynější cesta záchrany bankéřů povede ke zlepšení životních podmínek lidí jako takových. „My samozřejmě sledujeme, co se v Evropě děje a těchto tendencí bychom se chtěli vyvarovat. Protože dopady balíčků ekonomických opatření pod taktovkou Světové banky nebo Mezinárodního měnového fondu u nás v 70., 80. a 90. letech minulého století tak řádily, že my víme, co to pro obyčejné lidi znamená,“ zmínil venezuelskou zkušenost.

„Tu krizi v Evropě způsobila propojenost s americkou ekonomikou, která v uvozovkách vede celosvětovou ekonomiku, a víme, na čem je ta americká postavená. Na válkách, na vměšování se do vnitřních záležitostí jiných zemí a ještě k tomu mají ten strojek na tištění těch bezcenných papírků, které oni nazývají dolar. Když potřebují peníze, vydají státní dluhopisy, vytisknou se ty bezcenné papírky a nám je prodávají za těžký pot. My musíme vytvářet hodnoty, abychom dostali bezcenné papíry,“ uzavřel velvyslanec Bolívarovské republiky Venezuela pro server ParlamentníListy.cz.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…