Věřím v poslední týden. Lidé dostanou volební lístky a uvidí starosty, které znají. Dá nám to čtyři procenta navíc, řekl PL Farský, lídr STAN

01.10.2017 20:41

REPORTÁŽ „Věřím v poslední týden. Až lidé dostanou volební lístky a na nich uvidí starosty, které znají. Myslím, že to nám může přihrát ještě čtyři procenta navíc,“ vysvětlil ParlamentnímListům.cz celostátní lídr Starostů a nezávislých Jan Farský, který v neděli doputoval se svými kolegy do Liberce. Zatím se STAN v průzkumech pohybuje mezi čtyřmi až šesti procenty. Do koalice s Babišem jít nechtějí. „STAN je demokratické hnutí, které staví společnost odspoda na úspěšných příbězích jednotlivců a osobností, jež v regionech máme. Andrej Babiš to má úplně naopak. Ten má centrálně řízený stát, respekt k demokratickým institucím nulový. Z tohoto důvodu není přijatelný,“ vysvětlil.

Věřím v poslední týden. Lidé dostanou volební lístky a uvidí starosty, které znají. Dá nám to čtyři procenta navíc, řekl PL Farský, lídr STAN
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Jan Farský - celostátní lídr STAN (vlevo), hejtman Martin Půta (vpravo) a Kamil Jan Svoboda z KDU-ČSL

„Už to kvasí. Letos to před volbami pořádně bublá, co říkáte? Dobrý vinař ví, že z kvalitního burčáku vykvasí dobré víno jen tehdy, když se o něj bude řádně starat. Mějte, prosím, odvahu postarat se, aby nám z letošních voleb vzešlo něco pořádného, a ne jen trpké patoky.“ Tento text najdou lidé na flaštičce burčáku od vinaře z jižní Moravy, který po celé republice v rámci předvolební kampaně rozdávají Starostové a nezávislí. V neděli odpoledne tak činili na libereckém Benešově náměstí. Nabízeli ho například nejvyšší liberecký zastupitel Jiří Šolc, jeho kolega Jaroslav Zámečník či Květa Vinklátová, jablonecký Petr Tulpa, lídr kandidátky v Libereckém kraji Marek Pieter, hejtman Martin Půta a také celostátní lídr Starostů Jan Farský. Ten projel s celou svojí rodinou všechny kraje České republiky v pojízdném mobilhomu. Na závěr si nechali domovský Liberecký kraj, který je hlavní baštou Starostů a dvakrát po sobě tu vyhráli krajské volby.

Anketa

Měli by Katalánci mít možnost vyjádřit se v referendu k případnému rozchodu se Španělskem?

98%
2%
hlasovalo: 5043 lidí

„Pocity z kampaně jsou super. Lidé jsou příjemní, diskutují, jsou pozitivně naladění. Je to asi i tím hezkým počasím, které v posledních dnech panuje,“ prozradil ParlamentnímListům.cz Jan Farský. Poslední předvolební průzkumy Starostům určitou šanci na proniknutí do sněmovny dávají. Jeden jim přisuzuje čtyři procenta, další pak přes šest procent. „Starostové a nezávislí určitě po těchto volbách opět ukážou, jak se průzkumy liší od skutečnosti. Krajské volby 2016 v Libereckém kraji a červencový průzkum SANEP – 3. místo a volební potenciál 15,7 procenta. Skutečnost? 32,35 procenta hlasů a první místo,“ okomentoval na svém Facebooku volební průzkumy Marek Pieter. Konkurence je však veliká, o hlasy podobně smýšlejících voličů se budou Starostové přetahovat s topkaři, lidovci či piráty. Jan Farský je však optimista. „Věřím v poslední týden. Až lidé dostanou volební lístky a na nich uvidí starosty, které znají. Myslím, že to nám může přihrát ještě čtyři procenta navíc,“ vysvětlil ParlamentnímListům.cz.

Babiš pro nás není přijatelný

Starostové ve svém programu vysvětlují, že daně musejí být jednoduché – „není třeba pořád hýbat s daňovými sazbami, úplně stačí zjednodušit daňový systém.“ Česko musí být průjezdné, armáda moderní, sociální dávky cílené, vzdělání musí dávat smysl. „Biflování pro biflování je nanic. Školy a zaměstnavatelé musejí být víc provázaní, aby se absolventi lépe uplatnili na trhu práce. Dobří učitelé musejí dostat dobře zaplaceno,“ uvádějí. Stát má sloužit, a ne obtěžovat. „Obíhat mají dokumenty, a ne lidé. Elektronická občanka místo papírování. Živnostníky musíme podporovat, ne šikanovat. Na veřejné peníze musí být vidět. Jednodušší, ale zato kvalitnější zákony,“ sdělují. Peníze podle nich mají zůstat v Česku. „Firmy, které v Česku podnikají, by tu měly i investovat a zvyšovat mzdy lidem. Firmy budeme motivovat daňově,“ slibují.

Jan Farský v rozhovoru pro Novinky prozradil, že si dal za cíl dostat Starosty do sněmovny. „Vytyčil jsem si úkol sedm procent jako povinný, deset jako úspěch. Platí, že je to linie úspěchu, nebo neúspěchu.“ STAN podle něj nepůjde do koalice s komunisty, SPD ani s hnutím ANO. „STAN je demokratické hnutí, které staví společnost odspoda na úspěšných příbězích jednotlivců a osobností, které v regionech máme. Andrej Babiš to má úplně naopak. Ten má centrálně řízený stát, respekt k demokratickým institucím nulový. Napadá policii, státní zastupitelství, senát, chce rušit zastupitelstva. Z tohoto důvodu není přijatelný,“ vysvětlil.

Po příjemném libereckém odpoledni čekala Starosty v první říjnový den obdobná akce v Chrastavě, ve které starostuje jejich výrazný člen, senátor Michael Canov. O den později, v pondělí, budou rozdávat burčák a diskutovat s lidmi v Turnově.

Marek Pieter, lídr v Libereckém kraji. Foto: Oldřich Szaban


Petr Tulpa, náměstek hejtmana. Foto: Oldřich Szaban

Jaroslav Zámečník, liberecký zastupitel. Foto: Oldřich Szaban

S tímto vozem projel Jan Farský republiku. Foto: Oldřich Szaban

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…