Vymetou Českou televizi? Zde je pravda

28.11.2017 7:10

Má se Rada České televize obávat o své posty? Hrozí jí odvolání? Bude ČT čelit snaze o své ovládnutí? Někteří představitelé opozice si myslí, že ano. Pokud jde o hnutí ANO, nezdá se, že by se něco chystalo. „Pokud by to někdo inicioval, budu rázně proti,“ vysvětlil ParlamentnímListům.cz poslanec a čerstvě zvolený předseda volebního (mediálního) výboru Martin Kolovratník.

Vymetou Českou televizi? Zde je pravda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

„Pořad Reportéři točí pořady na objednávku. Vy jste jedna zkorumpovaná pakáž, která natočila o mně šestnáct pořadů. A teď točíte zase něco o mně,“ sdělil vytočený lídr hnutí ANO Andrej Babiš reportérům ČT před několika měsíci. Další lídr Tomio Okamura (SPD) pohrozil dokonce České televizi a Českému rozhlasu zestátněním. „Jestli má někdo problémy s hospodařením, tak jsou to Český rozhlas a Česká televize. A my to chceme změnit. To znamená, že chceme zrušit koncesionářské poplatky, zestátnit to, aby byl jasný dohled Nejvyššího kontrolního úřadu nad vaším hospodařením,“ uvedl v říjnu.

Opozice: Česká televize je v ohrožení

Anketa

ČSSD plánuje zrušit kvóty pro ženy na svých kandidátkách. Je to dobře?

8%
2%
hlasovalo: 6840 lidí

V nedávných volbách jak Babišovo hnutí ANO, tak Okamurova SPD uspěly. Objevují se proto různé spekulace. Tomáš Klvaňa na sociálních sítích například napsal: „Česká televize a Český rozhlas jsou pod stále větším útokem nacionalistů, populistů, protievropských suverenistů a proruské páté kolony. A s blížícími se prezidentskými volbami bude hůř. Je to průhledné zastrašování.“ Obavy vyjádřili i zástupci opozice. „Obávám se toho. Ty jednoznačné výhrůžky, které adresoval veřejnoprávním médiím předseda SPD Tomio Okamura, to, jak se přidávali komunisté, a zároveň hanlivé označení České televize z úst Andreje Babiše… Tyto tři strany tady ve Sněmovně stvrdily spojenectví tím, jak hlasovaly. Pokud se shodne tato koalice na postoji k veřejnoprávním médiím, Česká televize je podle mého ve velkém ohrožení,“ uvedla pro server Echo24 Miroslava Němcová (ODS). „Myslím, že ovládnutí veřejnoprávních médií je jedním ze spojovacích prvků této nevyřčené koalice (ANO, SPD, KSČM). A myslím, že se dá odhadnout i další cesta k ovládnutí. Populisticky slíbí, že ušetří lidem koncesionářské poplatky, a tím televizi dostanou pod vládu schvalováním rozpočtu,“ sdělil tamtéž předseda poslaneckého klubu Starostů a nezávislých Jan Farský.   

Poslanecká sněmovna může Radu České televize odvolat ze zákona v případě, že dvakrát po sobě neschválí Výroční zprávu o činnosti České televize či Výroční zprávu o hospodaření České televize. Ve Sněmovně v novém složení budou schvalovat obě zprávy ČT za minulý rok. Že by ji však neschválili – a došlo k odvolání Rady ČT – si odborníci oslovení ParlamentnímiListy.cz nemyslí. „Nemyslím si, že by tohle bylo akutní. Sice tady mohou být s činností ČT v této zemi z řady důvodů nespokojení všichni, to ale ještě není důvod k tomu, aby se odvolávala Rada ČT. Předpokládám, že hnutí ANO se nebude chtít podílet na zjitřování společenské atmosféry,“ domnívá se politolog Lukáš Jelínek. „Jinak si myslím, že toto je pozůstatek toho, že se tu dlouho neřešil způsob kontroly veřejnoprávních médií. Forma politických nominací do rad je velmi nešťastná. Takhle je však napsaná česká mediální legislativa. Myslím ale, že hnutí ANO má teď spoustu jiných starostí než blokovat práci Rady České televize. Názor SPD je jasný, komunisté se také často v minulosti stavěli na zadní, klíčová však bude většina poslanců ANO,“ objasnil.

Důležitá je nezávislost veřejnoprávních médií. Polský postup je nepřijatelný

Předsedou volebního výboru Poslanecké sněmovny (dal by se označit i jako výbor mediální) v právě uplynulém čtyřletém období byl bývalý novinář Martin Komárek (ANO). Tento výbor byl zřízen pro účely volby členů Rady České televize a Rady Českého rozhlasu. Projednává i zmiňované výroční zprávy. Obě za loňský rok už jeho výborem prošly a dostaly od něj doporučení ke schválení. „Osobně jsem se zdržel hlasování, protože jsem nespokojen s tím, jak Rada ČT kontroluje hospodaření České televize. V žádném případě mi však nejde o zasahování do programu,“ zdůraznil. Nemyslí si tedy, že by se to teď zadrhlo. „Teoreticky se to může stát v případě nových zpráv. Co by v nich mělo být konkrétně špatně, nelze říci. Sněmovna je suverén a má právo rozhodnout, že se zprávou nesouhlasí. Míra toho, co je v té zprávě špatně,  záleží na svědomí každého poslance,“ vysvětlil. K úvahách na zestátnění řekl: „Navrhoval jsem naopak posílit veřejnoprávní charakter České televize. Rada nevolená Parlamentem by mohla lépe kontrolovat hospodaření. Ale nemám teoreticky nic proti takzvanému zestátnění, pokud se stát zaváže, že televizi bude vyplácet to samé, co daňový poplatník. A bude to valorizovat o případnou inflaci. A když se udělá ústavní zákon, že změna je možná jen v případě ústavní většiny. To znamená jako při rozpuštění Sněmovny,“ uvedl.  V takovém případě by lidé neplatili poplatek. „Televize by měla zaručený příjem od státu. V jejím fungování by se nic nezměnilo, protože Parlament by v žádném případě nemohl zasahovat do jejího chodu. Oba dva modely jsou možné. Pro mě je důležité, aby byla zachována nezávislost veřejnoprávního média. Ten postup, který vytvořila sněmovna v Polsku, je pro mě nepřijatelný,“ konstatoval.

V České televizi dlouhá léta až do roku 2012 pracoval další poslanec hnutí ANO z minulého volebního období, Zdeněk Soukup. „V podstatě nezáleží na tom, jestli je ve zprávě vše dobře, nebo špatně. Záleží na tom, jak bude hlasovat Sněmovna. Nemyslím si, že by většina Sněmovny byla pro odvolání ČT. Dokážu si představit, že by pro bylo ANO nebo Okamura, ale ostatní pro to nebudou. Nějaké spekulace o tom, že se chystá odvolání Rady ČT, nejsou namístě,“ mínil. „Pokud však chcete znát můj názor, myslím si, že by si to Česká televize zasloužila,“ doplnil. 

Pro změnu v Českém rozhlase působil Martin Kolovratník, který byl poslední čtyři roky poslancem hnutí ANO. Dostal se i do nové Sněmovny, kde ho čerstvě zvolili předsedou volebního výboru PS. Ten ParlamentnímListům.cz sdělil, že o ničem takovém – možnosti neschválení výročních zpráv – neví. „Za sebe mohu říci, že pokud by to někdo inicioval, budu rázně proti. Jako bývalý i současný člen mediálního výboru. Můžeme být k ČT kritičtí, klást nepříjemné otázky a chtít odpovědi. Ale bylo by nefér záměrně neschválit dvě zprávy, které tu zůstávaly viset jen proto, že je stará Sněmovna nestihla projednat,“ vysvětlil.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…