Vyšetřoval korupci na ŘSD a potopili ho. Policista promluvil o své kauze

01.03.2014 19:53

Vyšetřoval případ korupce na Ředitelství silnic a dálnic a nyní je sám vyšetřován. Měl prý prozradit pravé jméno utajované svědkyně. Jak ale za podivných okolností propuštěný detektiv Rostislav Kotrč dodává, její jméno bylo známo už dlouho před tím a psalo se o něm v médiích. Také si stěžuje na postup „lovců policajtů“. Dozorující státní zástupce ale tvrdí, že v trestním řízení zatím neshledal závady.

Vyšetřoval korupci na ŘSD a potopili ho. Policista promluvil o své kauze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prostor ohraničený policejní páskou

„Identita utajované svědkyně byla prozrazena jedním protokolem z prosince 2011, kde je uvedeno krycí jméno utajované svědkyně, ale její správné rodné číslo a adresa trvalého bydliště. Pak díky protokolům o výsleších, kde jeden je veden na jméno utajované svědkyně a druhý na její správné, ale tyto protokoly se prolínají datem i časem. S tím vším se obhájci mohli seznámit při nahlížení do spisu, což konali ještě před mým nástupem do funkce několikrát. Dle toho, co je uvedeno v podání obhájců, se můj předchůdce vyšetřovatel při jednom výslechu navíc podřekl,“ sděluje ke svému obvinění dříve elitní vyšetřovatel Rostislav Kotrč. Ostatně se k tomu pro ParlamentníListy.cz vyjádřil i dozorující státní zástupce Pavel Prygl. Tento příběh by mohl být námětem detektivního románu, ale zatím nemá konec.

Svědkyně odtajněna i v médiích

„Článků na téma identity utajované svědkyně vyšlo hned několik. Z hlediska popisu a obsahu jsou nejkonkrétnější dva. Ten s názvem Kauza ŘSD: Advokáti žalují vyšetřovatele vyšel na serveru E15 začátkem roku 2012. Druhý s názvem Kauza ŘSD: Žalobkyně vyhodila vyšetřovatele. Pro neposlušnost v polovině uvedeného roku. Takže oba vyšly dříve, než jsem se kauze začal věnovat,“ podotýká pro ParlamentníListy.cz Kotrč a dále líčí, jak se k vyšetřování korupční aféry na Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) ČR vůbec dostal.

„Kauzu jsem přebral krátce po svém nástupu na Útvar odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) v polovině roku 2012, kam jsem přešel ze Služby kriminální policie a vyšetřování (SKPV), Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy. Samotnou kauzu jsem přebíral po odvolání předchozího vyšetřovatele dozorovou státní zástupkyní nedlouho poté. Z počátku jsem opravoval věci po kolegovi a dodělával postupně nevykonané úkony, neboť ještě po osmi měsících nebyly některé věci z domovních prohlídek rozbaleny, předány znalci a tak dále. Tyto opravy mi zabraly asi tři měsíce, takže jsem neměl čas se se spisem řádně seznámit. Pak bylo nutné spis přerovnat, protože byl v naprostém chaosu, jeho části putovaly po oddělení. Navíc se spis na pokyn státní zástupkyně sloučil s dalšími rozsáhlými spisy, takže bylo nutné dát je dohromady. Jednalo se o několik desítek šanonů. V tom mi pomáhal kolega. Během toho skládání spisů a dalších úkonů jsme postupně přicházeli na nesrovnalosti a pochybení ze strany policistů i dozorové státní zástupkyně. Spis by nepatřil mezi složitější, pokud by na něm člověk dělal od začátku. Takto byl velice složitý, protože se ke mně některé materiály dostaly s několikaměsíčním zpožděním. Operativa nepředávala podklady a informace a byl na nás vyvíjen zbytečně velký tlak ze strany vedení i státního zastupitelství. Životnost vyšetřovatele na spisu ŘSD je necelý rok,“ doplňuje.

O jeho vyšetřování GIBS

Právě kvůli prozrazení identity utajované svědkyně, tedy vynášení informací z trestního spisu, byl obviněn Generální inspekcí bezpečnostních sborů (GIBS). „V současné době, tedy takřka osm měsíců po sdělení obvinění a přes mé žádosti o odstranění průtahů, se nic neděje. Doposud mi byly odepřeny právo obhajoby a možnost nahlížet do spisového materiálu proti mně vedeného. Důvodem je, že nejsou vyslechnuti svědci. Zatím nevyslechli ani mě. Teprve v lednu mi bylo doručeno opatření o přibrání znalce, takže po půl roce budou zkoumány mé osobní věci zajištěné při domovní prohlídce. Do této doby ležely neznámo kde a bylo mi tedy zbytečně bráněno v jejich užívání. Také o tom, zdali vyšetřovatelka do spisu doplnila písemnosti a provedla úkony, které jsem navrhoval, neboť svědčí o mé nevině, nevím. Z jejího přípisu jen vím, že se to dozvím při seznámení se spisem, tedy před návrhem na podání obžaloby. Jediný úkon, který chtěla vyšetřovatelka GIBS Hana Mahdalová udělat, je mé psychiatrické a psychologické zkoumání, kdy mi v jednom přípise státní zástupce naznačil, že by stíhání mohlo být přerušeno z důvodu psychické nepříčetnosti. Na to jsem samozřejmě nepřikročil. Dle sdělení Vrchního státního zastupitelství v Praze i Nejvyššího státního zastupitelství v Brně je vše v pořádku. Důvodem je, že v obou případech se jedná o stejné státní zástupce, kteří kryli předchozí nezákonné postupy v kauze ŘSD, a to jak policisty, tak i účast dozorující státní zástupkyně na nich,“ popisuje.

„Vyšetřování mého případu vede Hana Mahdalová. Vede ho s jasným zadáním proti mé osobě. Nereflektovala žádné důkazy o mé nevině a když kolega nevypovídal tak, jak si ona představovala, výslech naštvaně ukončila. Ačkoliv jsem několikrát upozorňoval na její podjatost, nic se neděje. Přitom se chová velmi neprofesionálně. Vždyť se ptala mého obhájce, jak mě může vůbec obhajovat. V její prospěch snad svědčí jen to, že má, nebo do nedávna měla na nástěnce ve své kanceláři mou fotku,“ dodává Kotrč.

Slovo státního zástupce

„K vašemu dotazu je v této fázi trestního řízení oprávněno poskytovat informace pouze Vrchní státní zastupitelství v Praze, které si v tomto případě toto právo vyhradilo,“ napsala pak ParlamentnímListům.cz tisková mluvčí GIBS Radka Sandorová. Šéfka Vrchního státního zastupitelství (VSZ) v Praze Lenka Bradáčová následně usměrnila dotazy ParlamentníchListů.cz na státního zástupce Pavla Prygla, který věc dozoruje.

„V případu vámi zmiňovaném, který se týká bývalého pracovníka PČR SKPV ÚOKFK Praha, nejprve uvádím, že v jeho rámci není vedeno vyšetřování pplk. Hanou Mahdalovou,“ napsal Prygl na úvod. Na otázky, proč nebyli osm měsíců od sdělení obvinění vyslechnuti žádní svědci a proč nemůže Rostislav Kotrč nahlížet do svého spisu, odpověděl: „Tyto se týkají postupu a průběhu té fáze trestního řízení, která je označována jako přípravné řízení, a tato fáze řízení je řízením neveřejným. Přesto mohu obecně konstatovat, že o pořadí a posloupnosti provádění úkonů trestního řízení rozhoduje ten, jenž trestní řízení vede, v tomto případě policejní orgán GIBS. Jeho postup podléhá dozoru státního zástupce VSZ v Praze, přičemž jsem dosud neshledal závady v takovémto postupu policejního orgánu GIBS.“ Ohledně dotazu, jak se staví k tomu, že utajované skutečnosti byly známy již rok před tím, než je měl Kotrč prozradit, uvedl, že tato okolnost bude předmětem hodnocení.

Hovoří se i o úplatku

V souvislosti s obviněním Rostislava Kotrče prosákly i informace, že za prozrazení svědkyně měl dostat od obhájců zainteresovaných v kauze ŘSD zaplaceno. Sám k tomu uvádí: „Z žádného úplatku mne neobvinili. O tom nikde, myslím, ani zástupkyně Lenka Bradáčová nehovořila. GIBS má náhled na můj bankovní účet, takže vidí, že stav je tristní, a ani při domovní prohlídce žádné peníze nenašli. Tuto pomluvu šířil pouze bývalý vedoucí odboru korupce a šíří ji jeden policista, aby mne diskreditovali a zároveň zakryli svá pochybení, protože tento policista ve skutečnosti prozradil informaci o pravém jméně utajované svědkyně svou hloupostí již v prosinci 2011, tedy půl roku před tím, než jsem na útvar nastoupil. V jednom protokolu totiž uvedl krycí jméno utajované svědkyně, ale správné rodné číslo a adresu. A tyto informace byly publikovány i v jednom článku z poloviny roku 2012 s názvem Kauza ŘSD: Žalobkyně vyhodila vyšetřovatele. Pro neposlušnost. O identitě utajované svědkyně hovořil v jednom článku i právník Tomáš Sokol, a to ještě před tím, než jsem případ převzal. Od února 2012 navíc vycházely články o tom, že vyšetřovatelé vyvíjeli tlak na svědky. Těžko by mi tedy obvinění či jejich obhájci dali úplatek za informaci, kterou nejen, že znali více jak půl roku před tím, než jsem na tento útvar nastoupil, ale mohli si ji přečíst v médiích.“

Z této kauzy je vidět, že se vlastně každý detektiv ÚOKFK nachází jednou nohou v kriminále. „V tom máte tak trochu pravdu. Ale záleží, jakou máte podporu vedoucího či politické krytí. Já jsem například odmítal sdělovat obvinění z rozhodnutí vedoucího, a proto jsem nebyl u vedení oblíben. Na druhou stranu pracují na odboru korupce, ve vedení policie i v GIBS lidé, kterým když dodáte jasné důkazy, přesto se jimi nechtějí zabývat. Nedávno se mi v této souvislosti například stalo, že jsem podával jedno trestní oznámení i s jasným důkazním materiálem. Když jsem několikrát urgoval vyrozumění, co s tím státní zastupitelství udělalo, přišla mi po několika měsících žádost od státní zástupkyně, abych jí poslal kopii, že nebylo zaevidováno. Přitom jsem toto oznámení zasílal datovou schránkou, kterou mám registrovanou na svou fyzickou osobu,“ pokračuje pro ParlamentníListy.cz Kotrč.

Další osud detektiva

A jak je na tom detektiv Rostislav Kotrč v současnosti? „Nejdříve jsem byl postaven mimo službu ředitelem ÚOKFK Milanem Komárkem. K této písemnosti jsem se však vyjádřil tak, že s postavením mimo službu souhlasím, ale v odůvodnění jsou uvedeny nepravdivé informace. Například, že bych mohl zneužít služební odznak, který jsem však již několik měsíců neměl, neb mi jej sebrala Generální inspekce bezpečnostních sborů. Proto jsem žádal o opravu odůvodnění. Místo toho mi hned poté, v září roku 2013, ředitel Komárek poslal propuštění. Způsob propuštění však nejen, že nerespektoval presumpci neviny, která je zaručena Ústavou, ale porušil množství dalších zákonů. Podal jsem okamžitě odvolání proti propuštění, které řešilo Policejní prezídium, konkrétně náměstek policejního prezidenta pro SKPV Václav Kučera, jehož je ředitel ÚOKFK Komárek příbuzný, a který ho na to místo dosadil. Po několika opakovaných urgencích o propuštění rozhodl až počátkem ledna 2014 s tím, že změnil výrok propuštění, ale propuštění přitom dál trvá. Nikdo nebral na zřetel podjatost náměstka Kučery, že rozhodoval o rozhodnutí svého příbuzného, ale ani další protizákonná jednání. Šlo zejména o opakované a soustavné porušování služebního zákona. V současné době je tedy rozhodnutí o mém propuštění v přezkumném řízení Ministerstva vnitra a zároveň je žalováno u Obvodního soudu pro Prahu 1. Ačkoliv nemá odvolání o propuštění odkladný účinek, do dnešní doby je mi zadržována část mzdy za nevybranou dovolenou, není dořešen služební úraz, náhrada škody a tak dále,“ podotýká.

„Takže mimo to, že se snažím věnovat své duchovenské práci a rodině, také opravám kostela, který mi byl svěřen, tak neustále koresponduji s Policejním prezidiem a vedením mého útvaru a snažím se o to, aby věci a rozhodnutí, jež se mne týkají, byly konány v souladu se zákonem. Také se snažím urgovat vyšetřování GIBS, neboť do dnešního dne, tedy za osm měsíců od sdělení obvinění, její vyšetřovatelé nevyslechli jediného svědka, neumožnili mi nahlédnout do spisu, abych zjistil kromě sdělení obvinění, co jsem měl spáchat a jaké jsou k tomu důkazy. Ještě před sdělením obvinění jsem totiž sám GIBS poskytl mnoho důkazů nejen o své nevině, ale i o nezákonné činnosti jiných policistů, a ty nikde ve sdělení obvinění uvedeny nebyly,“ pokračuje.

A o co jde v kauze ŘSD, která má v tomto příběhu jen vedlejší roli? Podle policie jde o nevýhodný pronájem dálničních odpočívadel, čímž měl stát přijít o stamiliony korun. V kauze jsou stíháni čtyři lidé.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …