Vytunelovali Senior dům. Důchodkyně hrozí holí: Dobytkové

07.02.2012 17:56

Krade se všude a všechno, ale že si někdo troufne okrást i staré lidi a to pod hlavičkou pomoci, to chce asi kus odvahy. Neuvěřitelný případ, který snad nemá obdoby, se stal v Českých Budějovicích, kde funguje jeden z největších seniorských domů v ČR, soukromý Senior dům. Provozovatelé a majitelé tří firem, které jsou vzájemně propojené, dluží téměř miliardu.

Vytunelovali Senior dům. Důchodkyně hrozí holí: Dobytkové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Důchodci sedící na lavičce v parku

Dluhy mají jak vůči firmám, které zajistily úvěr, objekt před dvěma lety postavily, tak i vůči státu, či dalším dodavatelům. Jak se ukázalo, trojice podnikatelů – Stanislav Snášel, Karel Berka a Martin Hart možná zpronevěřili i stotisícové zálohy, které senioři dávali vždy, když se do Senior domu stěhovali. Jenom tato částka dělá 15 milionů korun.

Finančnímu úřadu v Táboře dluží firmy pět milionů korun, českobudějovické teplárně skoro 200 tisíc korun, za vybavení koupelen firmě z Tábora skoro 4,5 milionu. A největšími věřiteli jsou firmy, které zajistily úvěr a dům postavily. Tam je dluh půl miliardy, úroky stoupají stále dál. Firmy i objekt jsou už v insolvenci. Přestože jde i podle právníků o zcela jasný podvod a vytunelování prostředků, policie případ zatím neřeší.

“Zatím se na nás nikdo s trestním oznámením či žádostí o prošetření neobrátil. Pokud ale dochází k takovýmto závažným událostem, měl by to co nejrychleji někdo udělat,“ řekla mluvčí policie v Českých Budějovicích Regina Tupá.

Senioři se bojí o střechu nad hlavou

Lidé, žijící v Senior domě, který měl být českou chloubou, se teď bojí o střechu nad hlavou. Kromě záloh, které byly jako kauce, platí ještě měsíčně od 7 do 12 tisíc za bydlení a služby. Nyní si zřejmě budou muset ještě připlatit. Insolvenční správce totiž musí zachovat provoz, a proto, aby byly peníze na provoz i výplaty zaměstnanců, se zřejmě budou muset zvednout platby zhruba o 1400 korun na osobu. S tím však důchodci nesouhlasí.

„Za to, že to rozkradli, nemůžeme. Je to podvod a my místo toho, abychom měli klidné stáří, se teď bojíme, aby nás nevystěhovali na ulici,“ přiznala pro ParlamentniListy.cz paní Věra, která už několik měsíců v domě žije.

Ředitel: Nic jsem nevěděl

Někteří zaměstnanci už dali výpověď. Provozovatelé za ně neplatili povinné odvody. Ředitel Jan Bulvas tvrdí, že on o ničem nevěděl a byl jen člověkem, který má provoz zajistit. “Neměl jsem absolutně žádné možnosti a přístup k penězům a informacím. To, co jsem se dozvěděl, mne rovněž šokuje,“ přiznal.

Insolvenční správce je také v šoku. Netušil původně, že dluhy budou tak obrovské a téměř nemožné ke splacení.

„Čekali jsme, že to bude zhruba 400 milionů korun, jak se ukázalo, částka přesáhla hranici 960 milionů korun. Nyní bylo nutné situaci stabilizovat a teď se budeme snažit objekt prodat,“ řekl insolvenční správce Karel Tosuchek.

Utráceli za luxus

Firma Senior Resort, pod níž jsou zapsaní stejní lidé, jako pod firmami L. a S. Tábor a Domy Tábor, které všechny měly souvislost se stavbou, provozem a zajištěním Senior domu, nemá na účtech zřejmě ani korunu. Jak pro ParlamentniListy.cz uvedl člověk znalý poměrů okolo kauzy, majitelé si pořizovali luxusní auta značek Porsche, Bentley, či Maserati. Za některé dosud dluží.

„To, že Stanislav Snášel, který za vším stojí, je skutečně velmi kontroverzní člověk, všichni vědí, ale že udělá tohle, to nikdo nečekal. V podstatě to vytunelovali, nic neplatí a od všeho se distancují. Nechápu, že jej a stejně tak ty jeho dva kolegáčky nikdo nezavřel,“ podivuje se muž, který poměry ve firmách okolo Snášela dobře zná.

Stanislav Snášel telefon nebere, čili se nemůže k ničemu vyjádřit. Jeho kolega Karel Berka jen uvedl: „Nebudu se k ničemu vyjadřovat“ – a bez rozloučení zavěsil telefon. Třetí člověk, který by měl být alespoň zčásti odpovědný za problémy, Martin Hart, rovněž telefony nebere.

Dokonce ani webové stránky firem Senior Resort, Seniorcz.cz, nebo L. a S. Tábor či Domy Tábor, tedy firem, které jsou vzájemně provázané, nejsou již nějaký den v provozu. Vyjádření majitelů a provozovatelů je tudíž téměř nemožné získat.

A co dál?

Co bude dál, nikdo neví. Jestli se najde investor, který dům koupí a dále bude provozovat zařízení pro důchodce, nebo se najde firma, která sice dům koupí, ale bude tam chtít mít klasické byty, je ve hvězdách.

Město České Budějovice ani Jihočeský kraj zatím o objekt zájem nemají. “My rozhodně ne, nabídku jsme taky nedostali. Spíš si myslím, že lukrativní by to mohlo být pro krajské město, ale za něj mluvit nemohu. To, co se kolem Senior domu děje, je jen důkazem toho, že asi není dobré, aby takové objekty, jako je seniorský dům provozovaly soukromé firmy, protože to může skončit i takto nešťastně,“ vyjádřila se náměstkyně hejtmana Ivana Stráská (ČSSD).

Vedení magistrátu se nechce ke kauze zatím vyjadřovat. Kauzu zatím sleduje zpovzdálí a vyčkává. Není ale prý vyloučeno, že pokud by byly podmínky rozumné, zvažovaly by Budějovice odkup objektu s tím, že by službu zachovaly. V Budějovicích je totiž kritický nedostatek míst pro staré, přestárlé lidi, především s onemocněním Alzheimerovou nemocí.

Celkem 150 důchodců, kteří v Senior domě na Husově třídě žijí, může být zatím v klidu. Než se najde kupec, pokud vůbec, zůstanou ve svém. Co ale bude dál, je nejisté. Stejně tak zůstává otázkou, zda všichni věřitelé budou uspokojeni a zda viníci budou potrestáni.

„Zajímalo by mne, jestli jsou ti lumpové ještě vůbec v Česku. A proč nepřijdou sem, mezi nás. Podívat se nám do očí se stydí. Jsou to dobytkové, to tam napište. Holí bych je nejradši zmlátila,“ dodala další z důchodkyň, žijící v domě, který je nyní pod vedením insolvenčního správce.

reklama

autor: Radek Kraus

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …