Vyznání Třísky a Kubišové i odsouzení Hájka. Noviny na téma Václav Havel

18.12.2012 7:57

Přesně před rokem zemřel bývalý prezident Československa a České republiky Václav Havel. Proto se úterní noviny obsáhle věnují prvnímu výročí skonu bývalé hlavy státu, která dodnes vyvolává rozporuplné reakce. Havlovi přátelé, kolegové z disentu, ale například i jeho bývalý mluvčí, který o „časech s Havlem“ vydal úspěšnou knihu - ti všichni dnes s dojetím zavzpomínali na „pana prezidenta“.

Vyznání Třísky a Kubišové i odsouzení Hájka. Noviny na téma Václav Havel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý prezident ČR Václav Havel

„V naší kalifornské kuchyni je Václav přítomen téměř denně,“ vzpomíná rok po exprezidentově smrti pro bulvární deník Blesk herec Jan Tříska. „Mohu to, prrrosím, prrromísit,“ cituji jej a patřičně při tom po havlovsku ráčkuji,“ vzpomíná jeho přítel, herec Jan Tříska.

V Blesku na něj vzpomíná i herečka Vlasta Chramostová. Ta je z odchodu dobrého přítele prý dosud plná bolesti. „Zpráva o Vaškově odchodu byla ta nejhorší za desítky posledních let,“ vzpomíná dnes. Věděla prý, že Havlův zdravotní stav zhoršil zápal plic, prodělaný ve vězení. „Ale pořád jsem doufala,“ říká. „Schází mi jeho humor a schopnost najít vždycky směr a naději,“ říká.

To zpěvačku Martu Kubišovou první výročí Havlova skonu spíše zaskočilo. „Nevím, proč bych na něj měla dnes nějak výjimečně vzpomínat. Vždyť on je se mnou pořád,“ myslí si zpěvačka. „Já na Václava myslím neustále a každý den, mám ho v sobě, a to si myslím, že je víc, než jednou za rok udělat něco na odiv,“ vysvětluje bulváru.

Všichni ti „Klausové“ a „Hájkové“

V MF DNES zavzpomínal na bývalou hlavu státu i spisovatel Jiří Stránský, který si při té příležitosti rovnou vyřídil účty s Havlovými kritiky. Podle něj se během posledního roku objevili všichni možní „Klausové“ a „Hájkové“, kteří neustále kydají na „Toho, co se nemůže bránit“ a sesílají na něj všemožná urážlivá a satanistická pojmenování.

„Václav Havel, stejně jako třeba jeho guru dalajláma, skutečně byl marxistou. I když se to naplno projevilo až po roce šedesát osm,“ uvedl Hájek nedávno pro ParlamentníListy.cz. Havel podle něj byl po porážce „reformního křídla“ KSČ v roce 1968 připravován jako jeho lídr, jakýsi „nový Dubček“. „Ve skutečnosti byl součástí velmi široké konspirace proti svobodě,“ obvinil exprezidenta.

Pro ParlamentníListy.cz na Klause a jeho tajemníka již dříve zaútočil Martin Bursík, předseda Strany zelených, kterou Havel několikrát verbálně podpořil. „Prezident Klaus je pokrytec a zbabělec,“ pronesl s tím, že před rokem hlava státu pod tlakem veřejného mínění pronášela nad rakví uznalá slova o svém předchůdci.

„Rok poté podpoří neuvěřitelné bláboly zakyslého fanatika Hájka, který bývalou hlavu státu nekonečně uráží a překračuje veškerá pravidla slušných mezilidských vztahů,“ rozčiloval se Bursík. Podle něj má Klaus takové nestandardně se chovající úředníky, jako je Petr Hájek nebo tajemník Ladislav Jakl, na černou práci. „Tam, kde si sám netroufne před veřejností nestydaté názory formulovat sám, vystupují jeho zaměstnanci,“ konstatoval Bursík.

Spisovatel Stránský v úterní MF Dnes s Hájkem zúčtoval poznámkou, že je na něm v poslední době čím dál více znát po tatínkovi zděděná lepra. A prezident prý raději zapomněl na ten projev své sentimentální slabosti, který pronesl před rokem nad Havlovou rakví.    

Přitom bez Havlovy tolerance by prý nikdo z těchto kydajících rozhodně nemohl své kydání medializovat. To ve světě je tomu prý jinak. „Nad budovou Evropské unie bude obří srdce, které bylo kdysi umístěno nad Hradem a rozhádalo hodně lidí, kteří se dělili na ty se srdcem a na ty bez něj. Teď se k nim přidávají ti bez rozumu. A hlavně ti bez svědomí,“ uzavírá spisovatel.

Fischer sháněl Havlovy přátelé. Marně

MF DNES věnuje prvnímu výročí smrti Václava Havla ještě celou další dvoustránku. Zde popisuje například pokusy prezidentského kandidáta Jana Fischera prezentovat se jako Havlův „pokračovatel“. „V poslední době jsem s ním vedl několik dlouhých rozhovorů, a to i o výkonu prezidentské funkce,“ vykládal při zahájení prezidentské kampaně, jen několik měsíců po Havlově smrti.

Pak do svého týmu sehnal někdejší Havlovu tajemnici Sabinu Tančevovou, která následně podle tvrzení MF Dnes začala zjišťovat, kdo z Havlových přátel by byl ochoten vyjádřit Fischerovi podporu, nebo se s ním alespoň setkat. Její snaha však skončila bez jakékoliv odezvy. Bývalý Havlův mluvčí Ladislav Špaček pak prohlásil, že z prezidentských kandidátů je nositelem Havlova odkazu jedině Karel Schwarzenberg.  

Na komentářové stránce Lidových novin pak Zbyněk Petráček ujišťuje, že rok po Havlově smrti v České republice rozhodně nepanuje jeho kult. Jeho odkaz prý spíše podléhá neblahému táborovému fandění rozdělené společnosti.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

5:30 Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

Sněmovnou schválená senátní novela má umožnit, aby stomatologové ze zemí mimo Evropskou unii měli je…