Zeman na Moravě narazil na hlouček odpůrců. Takto ho utřel

19.05.2016 13:31

Při návštěvě prezidenta Miloše Zemana v Hranicích na Moravě se strhla mela. Příznivci prezidenta, kteří byli ve značné přesile, se dostali do křížku s odpůrci. Ti si přinesli transparent „Lžeš“, „Jdi domů“. Na náměstí byly k vidění dvě červené karty. Zeman úvodem požádal odpůrce, aby vystoupili se svými názory.

Zeman na Moravě narazil na hlouček odpůrců. Takto ho utřel
Foto: redakce
Popisek: Občané Hranic na Moravě naslouchají prezidentu Zemanovi

Anketa

Kvitujete fakt, že ministr Daniel Herman vystoupil na sněmu Sudetoněmeckého krajanského sdružení?

7%
93%
hlasovalo: 10850 lidí

„Pískot je řečí ptáků. To byl asi nějaký krkavec,“ řekl k halasu na náměstí Zeman. Pokud odpůrci se svými stanovisky nevystoupí, jsou podle něj zbabělci. „Je mi jasné, že si média všimnou pouze té hrstky odpůrců,“ podotkl. Následně také vyzval k účasti v krajských volbách. „Nenechte se kýmkoliv koupit za guláš. Máte daleko větší hodnotu, než je hodnota toho volebního guláše,“ řekl.

Z odpůrců Zemana vystoupila pouze jedna z žen, která je podnikatelkou a vadí jí například registrační pokladny. „Dnes platí živnostníci do státního rozpočtu dvě miliardy korun na daních z příjmů. Něco není v pořádku. A to, co není v pořádku, je daňový únik. Nechci obviňovat nikoho konkrétního, ale musíme si přiznat, že mezi malými, velkými i středními podnikateli jsou ti, kteří se snaží obejít daňovou povinnost,“ podotkl Zeman. Registrační pokladny mají daňovým únikům zabránit. „Když se ty daně nevyberou, nebude na zdravotnictví, sociální služby...“ dodal.

„Co se týče vodního koridoru, který by spojil Dunaj a Odru, tak to je myšlenka, s níž přišel už Karel IV. Bohužel se neuskutečnila,“ podotkl Zeman k dalšímu dotazu ohledně kanálu Dunaj–Odra–Labe. Myšlenku pak podle jeho slov zdvihl František Josef I., následně Tomáš Baťa a nyní i on sám. „Přejme si, aby se sen Karla IV. konečně naplnil, byl by to ten největší dárek, který bychom mohli našemu nejslavnějšímu panovníkovi dát,“ řekl Zeman.

Anketa

Podporujete Zemanův návrh na zestátnění České televize?

95%
5%
hlasovalo: 18839 lidí

Žákyně základní školy se zeptala na pocity, jaké prezident měl po svém zvolení. „Reagoval jsem stejně jako zpocený závodník, který doběhne do cíle o něco dříve než jeho soupeř. A ten zpocený závodník si musí umět vážit svého soupeře, protože by jinak neměl s kým závodit,“ vyjádřil se Zeman. „Byla to poctivá demokratická volba. To, že někteří nepřežili porážku svého kandidáta, je nesportovní. Každý z nás má poznat porážku, aby se příště mohl radovat z vítězství,“ myslí si. 

Následovala i diskuze na téma koncesionářských poplatků. „Nedávno jsem vyjádřil názor, že by se koncesionářské poplatky měly zrušit. Zvláště proto, že všechny ostatní televize nahrazují koncesionáře poplatky reklamou. Taková mírnější varianta je, že by koncesionářský poplatek neplatili důchodci například nad 70 let. Můj názor je, že Česká televize neplní svou veřejnoprávní funkci, a na setkání s občany slyším často kritiku. Takže dejme všem stejnou šanci, ať si vybere člověk. Ať žádná televize nevynucuje na občanech České republiky, aby za ni platili,“ vyjádřila se hlava státu.

Řeč přišla i na nezaměstnanost občanů po padesáti letech věku. „Před třemi lety u nás byla vysoká nezaměstnanost a z pracovního poměru se naprosto zbytečně vyřazovali lidé nad padesát let. Přitom to jsou lidé, kteří mají největší zkušenost, největší praxi. Myslím si, že dnes už to tak není. Protože, když mluvím s podnikateli, každý zoufale hledá nové pracovníky a dokonce je i přeplácí, protože by k nim pracovníci nešli,“ podotkl Zeman a vyjádřil se proti štědrým sociálním dávkám a pro zvýšení minimální mzdy. 

Závěrem se Zeman podepsal do pamětní knihy města a připnul na prapor města prezidentskou stuhu. Předtím však ještě vyjádřil svůj postoj k červenokaretníkům. „Máte právo na názor, ale máte povinnost jej vyjádřit. Červená karta mlčí, transparent mlčí. Dovolte, abych těm, kteří svůj názor vyjádřili jen červenou kartou, řekl, že jsou zbabělci,“ řekl za velkého potlesku Zeman. „Nelíbí se nám, jakým způsobem prezident reprezentuje naši zemi. Arogance, hrubiánství nepatří do naší země,“ pustila se následně do Zemana jedna z přítomných žen. Nelíbí se jí také zahraniční politika prezidenta Zemana. Lidé na náměstí vyjadřovali značný nesouhlas. „Když čínský prezident přijel do Velké Británie, královna ho povozila a poté byly uzavřeny významné hospodářské smlouvy mezi Británií a Čínou,“ podotkl Zeman a nazval ty, kteří strhávali čínské vlajky, dobytkem. „Pokud jde o to směřování na východ, měřme každému stejným metrem,“ poukázal na přijetí čínského prezidenta Barackem Obamou i návštěvu francouzského prezidenta Francoise Hollandea v Moskvě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …