Zkušený vyšetřovatel ukázal nejčernější scénář Rathovy vazby

23.08.2012 19:50

Obviněný David Rath může za mřížemi vazební věznice strávit i dva roky. První rok v případě, že soud vyhoví stížnosti státního zástupce o nepřípustnosti čtrnáctimilionové kauce a budou trvat i důvody tzv. útěkové vazby, druhý rok pak proto, když žalobce podá obžalobu a bude chtít, aby řízení před soudem probíhalo také vazebně.

Zkušený vyšetřovatel ukázal nejčernější scénář Rathovy vazby
Foto: hns
Popisek: Rath za mřížemi, ilustrační koláž

Kolem Davida Ratha se opět roztrhl pytel s mnoha otazníky. Zaplatí za něj někdo kauci čtrnácti miliónů? Vyhoví soud vyšší instance žalobci o nepřípustnosti kauce, anebo naopak soud sníží výši kauce, tak jak to budou zřejmě nyní požadovat právníci Ratha? Některé věci budou zodpovězeny až v příštích dnech.

Co ale není člověku, který nikdy ve vazbě nebyl, tak úplně srozumitelné, je to, jak dlouho může být vlastně Rath za mřížemi.

„Pokud bude vyhověno stížnosti pana žalobce Petra Jiráta, tak je zřejmé, že se David Rath z vazby v podstatě nedostane. Dveře by se zavřely a musel by čekat. V přípravném řízení trvá vazba nejdéle rok u tak závažného činu, čili by čekal do května příštího roku,“ vysvětlil Ćeskému rozhlasu dnes advokát Jaroslav Ortman, podle jehož soudu advokáti Ratha ve stížnosti podané ke krajskému soudu budou žádat nižší kauci.

Podle bývalého policejního vyšetřovatele Ivana Rytíře bylo ale poměrně zřejmé, že soud rozhodne o vyšší kauci, než jakou chtěli dát Rathovi blízcí. „Podle mého soudu žádosti Rathova advokáta soud nyní nevyhoví ani v tom smyslu, že by stanovil kauci nižší,“ naznačil ParlamentnímListům.cz k rozhodování soudu Rytíř.

Kauce se podle něj navrhuje podle způsobené škody. „To je ale poměrně jasné v tomto případě, že to ´nesundají´. Když už jednou dali oněch14 miliónů, tak už v tomto případě nikdo nepůjde níž,“ uvedl dále Rytíř.

Bývalý elitní vyšetřovatel se také vyjádřil k tomu, jak je to s důvody vazby. „V trestním řádu jsou sice důvody vazby popsány, ale všechno se musí vnímat ve smyslu, že je to hypotetické. Když totiž soudce řekne, že se obává, že obviněný uprchne, aby se tak vyhýbal trestnímu stíhání, ale pokud on k tomu neučiní nějaké kroky, že si opatří pas, nebo letenky, tak je to pouze hypotetická domněnka soudce,“ vysvětlil Rytíř.

Není vazba jako vazba

Podle něj se pak vazba rozlišuje na útěkovou vazbu, na koluzní vazbu, že bude působit na dosud nevyslechnuté svědky nebo spoluobviněné nebo jinak mařit objasňování skutečností závažných pro trestní stíhání, nebo že bude opakovat trestnou činnost, pro niž je stíhán, dokoná trestný čin, o který se pokusil, či vykoná trestný čin, který připravoval nebo kterým hrozil, což je pak předstižná vazba.

„Koluzní důvod, tedy, že by mohl ovlivňovat svědky, se vztahuje i na to, když  třeba státní zástupce napíše, že má obviněný komplice a snaží se poslat moták, nebo dopis pro komplice. Tím už totiž nějakým způsobem mařil vyšetřování, že se snažil ovlivnit spoluobviněného. V takovém případě se pak vazba prodlužuje o další tři měsíce,“ uvedl Rytíř.

„Když tady má někdo dvě manželky, má tady otce a děti, tak tady je takový člověk vázaný citově, tak ta důvodná obava, že by uprchnul, aby se vyhýbal trestnímu stíhání, je ale hypotetická. Kdyby byl svobodný a neměl děti a neměl závazky, tak tam je to jiné,“ poznamenal exvyšetřovatel s tím, že když soudce řekne, že se obává, že obviněný uprchne, tak to je jeho rozhodnutí a s tím se podle trestního zákona nedá nic moc dělat.

Vazba na řízení před soudem

„Jinak teoreticky i vrah, když má tento paragraf a po třech měsících nedělá nic, čím by ovlivnil vyšetřování, tak musí jít ven,“ poznamenal pro ParlamentníListy.cz.

Podle něj má advokát Ortman pravdu, když hovoří o roce stráveném ve vazbě. Ale může to být ještě horší.

„Může tam strávit sice rok, ale pak může být ve vazbě i druhý rok, a to, když bude probíhat tzv. soudní vazba. Když totiž do roka nepodá vyšetřovatel návrh na podání obžaloby, respektive když není přijatá obžaloba, tak jde ten člověk ven. Ale když je podaná, tak je možná vazba i druhý rok. Jde o takzvanou soudní vazbu," dodal Rytíř.

Trestní řád pak stanoví celkovou dobu vazby, kterou nelze překročit. "Podle závažnosti stíhaného trestného činu činí od jednoho do čtyř let, přičemž z této doby připadá jedna třetina na přípravné řízení a dvě třetiny na řízení před soudem. Po uplynutí této doby, případně její části připadající na určité stadium trestního řízení, je třeba obviněného ihned propustit na svobodu bez ohledu na trvání důvodů vazby. Orgány činné v trestním řízení jsou povinny vyřizovat vazební věci přednostně s největším urychlením," píše se zde.

Ve vazbě zůstává celkem šest obviněných

Připomeňme, že v případu korupce ve Středočeském kraji je 11 obviněných. Na svobodě už jsou podnikatelka Ivana Salačová, která chce s policií spolupracovat, i obchodní ředitel firmy Konstruktiva Branko Tomáš Mladý. 

Ve vazbě zůstává celkem šest obviněných, mezi nimi ke kromě Davida Ratha i někdejší poslanec Petr Kott a šéfka kladenské nemocnice Kateřina Pancová. I oni žádají o propuštění z vazby. 

Sám Rath pak v rozhovoru pro MF Dnes řekl, že ve vazbě prožívá psychické trauma. Nabízí, že by nosil hlídací náramek pro domácí vězně a odevzdal by pas. Kvůli rodině by prý ani nebyl schopný uprchnout.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…