Zveme na Hrad Ferdu Mravence, Švejka, Pučálkovic Aminu... Kmoníček v ČT ztrhal Kocábovu petici

19.10.2014 14:25

Ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Hynek Kmoníček a exministr pro lidská práva Michael Kocáb se do sebe v České televizi zostra pustili kvůli rusko-ukrajinské krizi. Kmoníček Kocábovi vyčetl, že si udržuje příliš idealistické představy. Do sporu vstoupil i končící český eurokomisař Štefan Füle, který sice stál na Kocábově straně, ale připustil, že bez Ruska žádná použitelná dohoda nevznikne. Podle něj je třeba zamýšlet se i nad otázkou, v jakém vztahu budou EU a Euroasijský svaz ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zveme na Hrad Ferdu Mravence, Švejka, Pučálkovic Aminu... Kmoníček v ČT ztrhal Kocábovu petici
Foto: Radim Panenka
Popisek: Hynek Kmoníček, ředitel zahraničního odboru Hradu

Anketa

Byla léta 1990-2014 pro naši zemi úspěšná?

12%
88%
hlasovalo: 66563 lidí

Michael Kocák patří k nejhlasitějším kritikům Ruska v rusko-ukrajinské krizi. I Füle dává najevo, že Rusko nemá co mluvit do toho, kdo chce či může přistoupit k EU. Zároveň však zdůraznil, že na Ukrajinu nepoputují peníze, které by měly v budoucnu mizet neznámo kde.

Uklizené dvorky

Už příští týden se na Ukrajině uskuteční parlamentní volby a podle Füleho budou mít zásadní vliv na další průběh konfliktu, protože nový parlament bude mít jasnou legitimitu, což by mohlo přispět k uklidnění situace. Kmoníček s tím souhlasil, dodal však podmínku. „Obě strany si musí vyjasnit, co chtějí, a musí si uklidit svůj vlastní dvoreček,“ poznamenal Kmoníček. Vyřešení problémů na východě Ukrajiny ale zabere více času. „Představa, že východ Ukrajiny někdo řídí, je jen iluzí, ačkoli se o to pokoušejí mnozí,“ podotkl spolupracovník prezidenta Zemana.

„On se těžko uklízí vlastní dvoreček pod bajonety cizí armády, pod ruským vlivem,“ zareagoval na to pobouřeně Kocáb. V první řadě je podle jeho názoru třeba, aby se do sporů přestalo vměšovat Rusko. Uklizení dvorečku podle Kocába zahrnuje i navrácení Krymu Ukrajině. S ruskou anexí tohoto území se prý civilizovaný svět nesmí smířit.

„Ukrajina se jmenuje Ukrajina, protože je na okraji Ruska, a představa, že dá Rusko od Ukrajiny ruce pryč, je iluzorní,“ zopakoval Kmoníček. Připustil, že se Rusko chová vůči svým sousedům autokriticky, ale realita je taková, jaká je, a je třeba ji vzít na vědomí. Končící eurokomisař se v tomto přiklonil na stranu exministra Kocába, když připomněl, že si Evropa již v sedmdesátých letech řekla, že jasně odmítá řešení konfliktů silou. A pokud to někdo nerespektuje, není dobré tomu ustupovat.

Zamrzlý konflikt a euroasijský svaz

Anketa

Vadí vám, že Zeman na konferenci pořádané Putinovým oligarchou rusky vyzval ke zrušení sankcí proti Rusku?

hlasovalo: 29866 lidí

Kmoníček si ale trval na svém. Na jedné straně jsou ideály, na straně druhé je politická realita. „Ano, EU nebude souhlasit s anexí Krymu, ale na druhé straně za Krym nepůjde válčit. Výsledkem bude další zamrzlý konflikt,“ upozornil Kmoníček. A Füle obratem připustil, že tuto situaci nebude možné řešit na úkor Ruska. „Jestliže prezident Putin považuje otázku Krymu za uzavřenou a odmítá o tom vůbec mluvit, pak to asi těžko bude ten politik, se kterým bude možné o konfliktu jednat,“ popsal situaci odcházející člen Evropské komise.

Podle jeho názoru je třeba zamyslet se nad tím, v jakém vztahu budou v příštích letech EU a vznikající Euroasijský svaz. Kmoníček ale oponoval, že eurokomisař Füle jde ve svých úvahách příliš daleko. Připustil, že centrem takovéhoto svazu bude Kreml. A jestliže platí, že Česko má díky členství v EU širší možnosti, tak je třeba zároveň položit otázku, zda Bělorusko jako člen Euroasijského svazu Rusko spíše nezbrzdí.

Sankce a protisankce

Následně se hosté pořadu pobavili o západních sankcích vůči Rusku a ruských protisankcích. „Myslím, že dnes už nikdo nezpochybňuje, že sankce mají efekt,“ prohlásil eurokomisař. Cílem sankcí prý je, aby si Rusko uvědomilo, že nemůže porušovat mezinárodní právo. Stejně tak jsou sankce jasným vzkazem, aby se Ruská federace přestala vměšovat do konfliktu na východě Ukrajiny. Jejich výraznější dopad prý bude cítit za dva až tři roky, pokud v té době ještě budou trvat. To Füle ale odmítl predikovat.

V tu chvíli se ale velmi rozohnil Michael Kocáb. „Já bych zde chtěl ostře kritizovat našeho prezidenta Zemana, který hází písek do evropského soukolí a kritizuje Ukrajinu, kritizuje Majdan,“ rozpálil se Kocáb. Kmoníček oponoval, že obdobné názory jako prezident Zeman zastává např. i americký exministr Henry Kissinger. Znamená to snad, že je placen z Moskvy?“ ptal se v závěru pořadu Kmoníček.

Kocáb se nato začal ohánět peticí s názvem Jsme Česká republika. Nechceme být ani ryba, ani rak, kterou sepsal společně s dalším bývalým ministrem Martinem Bursíkem a novinářem Janem Urbanem. V ní se distancují od postoje prezidenta Miloše Zemana k protiruským sankcím. Dodal, že petice má již deset tisíc signatářů. Kmoníček exministra ujistil, že petici, která byla doručena na Pražský hrad, pečlivě pročetl, stejně tak učinila i hlava státu. A jako vstřícný krok vůči kritikům si prý Zeman dovoluje pozvat na Hrad čtyři vybrané signatáře petice. „Vylosovanými šťastlivci jsou Ferda Mravenec s internetovou adresou mraveniště, je to Jára Cimrman, Švejk Josef, a aby to bylo genderově vyvážené, tak ještě Pučálkovic Amina,“ usadil Kocába zahraniční expert prezidenta s tím, že i tito čtyři signatáři se na seznamu petice mimo jiných objevili.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …