Klaus se bude zpovídat z velezrady. Senátorka z ČSSD: Zákon platí pro všechny

04.03.2013 19:01 | Zprávy

Senát zažaluje končícího prezidenta Václava Klause pro velezradu u Ústavního soudu. Pro bylo 38 senátorů. Proti 30. „Nikdo se nesmí stavět nad zákon, ani prezident republiky,“ prohlásila krátce po skončení hlasování senátorka Božena Sekaninová (ČSSD), která spolu s dalšími 27 senátory návrh na žalobu předložila.

Klaus se bude zpovídat z velezrady. Senátorka z ČSSD: Zákon platí pro všechny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus

Návrh zažalovat prezidenta Václava Klause pro velezradu tedy na dnešním jednání Senátu prošel. Stačilo k tomu 38 senátorských hlasů, tedy nadpoloviční většina. 30 senátorů bylo proti. Věcí se teď začne zabývat Ústavní soud. „Nikdo se nesmí stavět nad zákon, ani prezident republiky,“ řekla ParlamentnímListům.cz krátce poté, co skončilo hlasování, senátorka Božena Sekaninová (ČSSD) zvolená za obvod Prostějov.

Sekaninová: Nechť rozhodne soud

„Nechť tedy Ústavní soud posoudí, zda v tomto případě prezident republiky nepřekročil svůj mandát a nepoškodil zájmy republiky a jejích občanů,“ pokračovala Sekaninová. Senátorka důvody pro souzení Klause z velezrady podle svých slov vidí především v amnestii. „Nesouhlasím s dopadem amnestie v oblasti hospodářské kriminality, kdy desítky lidí, kteří si vybudovali svou existenci na obohacování na úkor druhých, budou osvobozeni jen proto, že se jim léta dařilo vyhýbat se soudním jednáním. Současně také lidé, kteří jimi byli okradeni v podstatě přijdou o praktickou možnost náhrady způsobené škody,“ sdělila dále redakci.

Brož: Nenašel jsem důvod hlasovat pro

Jiný senátor z Olomouckého kraje Zdeněk Brož (nestr. za KDU- ČSL a NV) naopak hlasoval proti žalobě pro velezradu. „Podrobně jsem si pročetl věcné podklady, které byly dodány k tomuto hlasování, a nenašel jsem v nich dostatek důvodů k tomu, abych zvedl ruku pro,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz s tím, že konečné rozhodnutí Senátu nechce komentovat.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

MUDr. Jiří Mašek byl položen dotaz

eurokomisař

Dobrý den, když tak kritizujete potencionální nominanty na eurokomisaře, máte dojem, že ANO to s Jourovou ,,vyhrálo"? Já si třeba nejsem vědom toho, že by pro ČR něco udělala, otázkou taky je, zda je pro nás jako občany tato funkce nějak důležitá, co vlastně ten eurokomisař může udělat, když je to j...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Přestaňte se honit za přízraky Putina.“ Verze Fialy o žháři vyslaném Rusy zpochybněna

20:57 „Přestaňte se honit za přízraky Putina.“ Verze Fialy o žháři vyslaném Rusy zpochybněna

Bylo Česko terčem ruských tajných služeb, které chtěly prostřednictvím španělsky mluvícího cizince z…